Politikai okból rúghatták ki Tóth Zoltánt

Publikálás dátuma
2014.06.05. 16:32
FOTÓ: NÉPSZAVA
Politikai okból távolíthatták el az ELTE Állam és Jogtudományi Karáról Tóth Zoltánt. A választási szakértőnek hivatalosan "költségvetési megszorítások miatt" mondtak fel a napokban.

 Pontosabban a Politikatudományi Intézet igazgatója egy emailben arról tájékoztatta Tóthot, hogy "a kari vezetés határozott kérése - lényegében utasítása -, hogy a kar egyre romló anyagi helyzetére való tekintettel a főtárgyak oktatását a státuszban lévő kollégákkal" oldja meg, méghozzá "akkor is, ha ez a szakmai színvonal csökkenéséhez vezet".

Ezért Pesti Sándor intézetvezető megszüntette a kormányoldalt gyakran kritizáló szakértő óraadói státuszát, sőt, - mint azt a Tóthnak címzett levelében írta - "arra a döntésre kényszerültem, hogy a Választási rendszerek című tárgy oktatását Mráz Ágostonra bízzam". Mint ismert, Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet szakmai vezetője, 2010-től vezérigazgatója.

A most 34 éves politikai elemző 2005-ben szerzett politológus diplomát, 2010 óta egyetemi tanársegédként dolgozik. Eddig nem foglalkozott a választási rendszerekkel, sem választási közigazgatással. Ellenben a köztudottan kormánypárti elkötelezettségű Nézőpont Intézet médiafigyelő cége 2010-ben megnyerte a kormányzati médiafigyelés- és elemzésre kiírt közbeszerzést, így 2014-ig évi 360 millió forintot kaptak a Fidesz-kabinettől.

Tóth Zoltán lapunknak elmondta, maga is úgy látja, hogy politikai okból távolították el, más magyarázat ugyanis erre nem lehet, munkája minőségével ugyanis sosem volt gond. A választási szakértő 1998 óta tanított az ELTE-n. Ő dolgozta ki a rendszerváltás utáni választási rendszert, sőt, felügyelte az első szabad választások levezénylését, 1999-től 2002-ig az Alkotmánybíróság főtanácsadójaként is tevékenykedett, később államtitkárként dolgozott, sőt, 2004-ig ő vezette az Országos Választási Irodát.

Szerző

"Harcostársak voltunk" - Steiner Pál levele Tarlós Istvánhoz

Publikálás dátuma
2014.06.05. 15:53
Steiner Pál Fotó: Vajda Vilmos
Steiner Pál, szocialista politikus, volt belvárosi polgármester nyílt levet küldött Tarlós István főpolgármesternek. 

"Tisztelt Főpolgármester Úr!

Egy időben, ellentétes oldalon voltunk frakcióvezetők a Fővárosi Közgyűlésben, és az évek során számtalan politikai csatát megvívtunk: vitáztunk, érveltünk, állítottunk és cáfoltuk egymást. Politikai kérdésekben nem értettünk egyet. De abban, hogy a város érdekét szolgáló döntéseket akarsz hozni, sosem kellett kételkednem.

A Fővárosi Közgyűlés hamarosan megtartja az önkormányzati választás előtti utolsó ülését, és ekkor döntenie kell az V. kerületi Szent István Általános Iskola volt épületének sorsáról is. A Bazilika mellett álló, Hild József tervezte műemléket a belvárosi önkormányzat a nyilvánosság kizárásával egy a brókerbotrányban, a Pannonplast-ügyben és a terézvárosi ingatlan panamában egyaránt érintett cégnek akarja eladni. Rutinos városvezető vagy, pontosan tudod, hogy ez mit jelent.

A Balettintézet története jól példázza, hogy amelyik épületről egyszer már lemondtak, azt még a miniszterelnöki akarat sem hozhatja vissza. A Szent István tér 13-14. elherdálását a Fővárosi Közgyűlés még meg tudja állítani. Hozzatok felelős döntést, ne mondjatok le a Budapestet megillető elővásárlási jogról!

Remélem, hogy bebizonyítod: számodra a pártpolitikai megrendelés teljesítésénél a józan ész és a közösség érdeke fontosabb.

Budapest, 2014. június 5.

Baráti üdvözlettel,

dr. Steiner Pál,
volt belvárosi polgármester"

Szerző

A DK bírósághoz fordul Lázár János londoni utazása miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) bírósághoz fordul annak érdekében, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és miniszterjelölt köteles legyen beszámolni londoni utazásának részleteiről.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: meggyőződése, hogy a kormánypárti politikus nem bújhat ki a válaszadás alól. Több verziót is felvázolt annak szemléltetésére, hogy ha Lázár János a titkosszolgálatok politikai vezetőjeként vagy például a brit és a magyar kormányfő között tervezett találkozó részleteinek előkészítésére utazott, akkor legitim lehet a költségtérítése. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kétmillió forintos szállodaszámla nem tűnik reálisnak, ez a közpénzekkel visszaélés gyanúját veti fel.

A DK-s politikus "legvadabb verzióként" nevezte meg, hogy Lázár János esetleg magánúton vett részt, abban az esetben álláspontja szerint az sem fedné el a súlyos visszaélést, hogy visszafizette a költségtérítést. Egy múlt keddi bírósági tárgyaláson kiderült, "közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt". A bíró a tárgyaláson részítéletet is hozott, kimondta, hogy a két útról a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia. A nem jogerős döntés ismertetése után Lázár János jelezte, hogy lemond a "törvényben biztosított utazási költségtérítéseiről", és a három utazáson felhasznált kétmillió forintot a költségvetés "rendelkezésére bocsátja".

Lázár János szerdán azt mondta: azért fizette vissza három utazásának kétmillió forintos költségét, mert el akarta kerülni, hogy nyilvánosságra kerüljön azok neve, akikkel külföldi utazásai alatt találkozott. Hozzátette, az ország érdeke, hogy ezeknek a tárgyalásoknak a részletei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Szerző