Bíróság előtt a Hármashatárhegyi repülőtér ügye

Amennyiben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSE) a vitás kérdésekben megegezik, az egyesületnek újra igényelnie kell az üzemben tartási engedélyt ahhoz, hogy használhassa a Hármashatárhegyi sportrepülőteret - derül ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) MTI-nek küldött válaszából.

A Légügyi Hivatal 2014. június 2-án küldte meg az érintetteknek azt a Nemzeti Közlekedési Hatóság által is jóváhagyott határozatát, amelyben visszavonta a Műegyetemi Sportrepülő Egyesülettől a Hármashatárhegyi sportrepülőtér üzemben tartási engedélyét.
A visszavonást azzal indokolták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavaly júliusban felmondta az egyesülettel kötött, a sportrepülőtérre vonatkozó vagyonkezelési szerződést, vagyis a tulajdonos már nem járul hozzá, hogy az egyesület a területet használja.
A Légügyi Hivatal döntése az üzemben tartási engedély visszavonásáról a közléssel jogerős és végrehajtható, ellene a közléstől számított 30 napon belül bírósági kereset nyújtható be - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság -, kérelmet június 3-áig nem nyújtottak be.

Az MNV azért mondta fel tavaly nyáron a vagyonkezelői szerződést, mert véleménye szerint az egyesület nem tett eleget az MNV jogelődjével 1998-ban kötött vagyongazdálkodási szerződésben foglalt elszámolási kötelezettségének, nem számolt el a vagyonon végzett felújítási munkálatokról.
A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület viszont úgy gondolja, hogy minden szabálynak megfelelt, ezért bírósághoz fordult. Az eljárás jelenleg is folyamatban van.

A Magyar Liberális Párt kedden közleményben szólította fel a II. kerület vezetését, illetve a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, hogy haladéktalanul tájékoztassák a budapestieket a repülőtérrel kapcsolatos tervükről, esetleges beépítési szándékukról.
A II. Kerületi Önkormányzat válaszában arra hívta fel a párt figyelmét, hogy a Hármashatárhegyi repülőtér nem az önkormányzat, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában áll. Hozzátették, hogy az elmúlt nyolc évben nem döntöttek egyetlen belterületbe vonásról sem."Láng Zsolt, a II. kerület vezetője biztos abban, hogy ameddig a választók bizalmából ő a kerület vezetője, addig a Hármashatárhegyi repülőtér területén sem lesz belterületbe vonás és az adott területen lakófunkció nem lesz kialakítva" - áll a közleményben.

Hozzátették, a terület nagy része Natura2000 védettség alá tartozik, így ott lakófunkció kialakítására a törvény erejénél fogva sincs lehetőség. A kerület vezetése számára is fontos, hogy amennyiben a jövőben esetleg nem repülőtér fog üzemelni a helyszínen, úgy korlátozás nélkül tudják a kerületi polgárok és az odalátogatók használni a területet akár pihenésre, sportolásra vagy szabadidős tevékenységek eltöltésére - fogalmaztak.

Műegyetemi Sportrepülő Egyesület: bizonytalan helyzetbe került a Hármashatárhegyi repülőtér

 Bizonytalan helyzetbe került a Hármashatárhegyi sportrepülőtér és az ott működő Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a Nemzeti Közlekedési Hatóság döntése nyomán - közölte a repteret használó Műegyetemi Sportrepülő Egyesület elnöke.

Gavronek Ferenc hozzátette: az NKH visszavonta a repülőtér működési engedélye korábbi visszavonásának felfüggesztését, amiről az egyesületet nem, csak annak ügyvédjét értesítették. Ismertetése szerint "felemás helyzetben vannak", nem tudni azt sem, hogy jelenleg van-e érvényes működési engedélyük. Hogy megelőzzék a további vitákat, nem repülnek a Hármashatárhegyen, a határozat felfüggesztésének visszavonása ellen pedig fellebbezést nyújtottak be.
Az elnök hangsúlyozta: jelenleg másik repülőteret használnak, mert folytatni kell a megkezdett képzéseket, de ezt nem szívesen teszik, és úgy tudják, a környékbeliek is támogatják őket, mert jóval több előnyt jelentett a repülőtér, mint hátrányt a környéknek.

Ismertette: az ügy még 2013-ban kezdődött, amikor az NKH "feltételezhetően a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nyomására" kezdeményezte a repülőtér engedélyének visszavonását. Az eljárásban a repülőklub megadta a hatóságnak a kért válaszokat, majd első fokon visszavonta az illetékes hatóság az engedélyt. Ez ellen a klub fellebbezést nyújtott be az NKH-hoz, mint másodfokú szervhez, amely úgy döntött, felfüggeszti a határozat végrehajtását addig, amíg a repülőklub és az MNV közötti jogvita az elszámolásról nem rendeződik. Ez praktikusan azt jelentette, hogy a klub tovább tudott üzemelni - magyarázta az elnök.

Szerző
Frissítve: 2014.06.03. 23:16

Orbán: a nyugati integráció és a keleti nyitás együtt lehet sikeres

A nyugati integráció és a keleti nyitás együtt teheti sikeressé Magyarországot - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Budapesten, miután tárgyalt Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel.

A sajtónyilatkozatokat megelőzően a két kormányfő az Országházban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: keresni kell azokat a területeket, ahol az együttműködés mindkét ország előnyére válik. Példaként említette a mezőgazdaságot, az energetikát, a tudomány és technológia területét, valamint a gyógyszeripart.
A tárgyaláson - közölte - áttekintették a világgazdasági helyzetet, és örömmel fogadta, hogy a kazah miniszterelnök véleménye a világ átalakulásáról "nagyon közel esik ahhoz, amit mi, magyarok gondolunk".

A magyar álláspont az, hogy a világ gyökeres és gyors átalakulásban van, ami leglátványosabban a világgazdaságban érezhető - fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Magyarország szeretne a változások nyertese lenni.
Szavai szerint a világgazdasági átalakulások "a tehetséges országok és népek előtt komoly lehetőségeket nyitnak ki". A régi receptek ugyanis ilyenkor érvényüket vesztik, előnyt pedig az innovatív, gyors és bátor gondolkodás jelent - mondta, hozzátéve, hogy az az igazi kockázat, ha egy ország nem innovatív és nem bátor.

Orbán Viktor arra kérte Maszimovot, adja át jókívánságait és nagyrabecsülését Nurszultan Nazarbajev kazah államfőnek. A magyar kormányfő fantasztikusnak nevezte Kazahsztán elmúlt 15-20 évben elért eredményeit, megjegyezve, hogy az ország világgazdasági és világpolitikai súlya, jelentősége évről évre nőni fog.

Gratulált egyúttal Maszimovnak ahhoz, hogy Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország a múlt héten - Eurázsiai Gazdasági Uniónak nevezett - kereskedelmi uniót alakított, amely Orbán Viktor szerint fontos szereplője lesz a világgazdaságnak a következő évtizedekben.
"Magyarország ezt egy pozitív világgazdasági fejleménynek tekinti. Mi nem szeretnénk kimaradni ebből a lehetőségből. Magyarország a nyugati integrálódás munkáját elvégezte. Nyugati integráció és keleti nyitás együtt tehet bennünket sikeressé" - fejtette ki a miniszterelnök, aki szavait azzal zárta, hogy bízik a széles, erős, komoly üzleti előnyökkel kecsegtető kazah-magyar együttműködésben.

Karim Maszimov nyilatkozatában azt közölte: országa készen áll arra, hogy hídszerepet töltsön be fontos partnere, Magyarország és a közép-ázsiai államok között.
"Nagyon örülünk, hogy Magyarország a közép- és kelet-európai országok közül elsőként alakította ki a stratégiai kapcsolatokat országunkkal" - mondta a kazah kormányfő, aki szintén kiemelte a mezőgazdaságot és az energetikát az együttműködés lehetséges területei közül, továbbá megemlítette még az egészségügyet, a logisztikát és a turizmust.

A magyar üzletembereket egyúttal minél több kétoldalú projekt megvalósítására biztatta.
A két miniszterelnök stratégiai partnerségi nyilatkozata mellett a magyar és a kazah fél több kétoldalú megállapodást is aláírt. Matolcsy György jegybankelnök és kazah kollégája például a két nemzeti bank közötti, a személyi állomány továbbképzéséről szóló együttműködési megállapodást szignált.
Megegyezés született továbbá a két kormány tagjai között az elítéltek szállításáról, az engedély nélkül tartózkodók visszafogadásáról, szándéknyilatkozatot kötöttek a turisztikai együttműködésről, és létrejött egy megállapodás egy közös befektetési alap létrehozásáról is.

Szerző

Készüljön fel: vasárnap 33 fok lesz!

Publikálás dátuma
2014.06.03. 20:46
Fotó: Chung Sung-Jun, Getty Images
Szerdán a napos időszakokat csak időnként zavarhatják felhők, azonban az ország középső harmadának az északi tájain záporok, zivatarok kialakulhatnak. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Reggel 6-12°C, délután 22-26°C várható. Hajnalra délnyugaton párássá válhat a levegő.

Csütörtökön egy gyenge hidegfront miatt a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél helyenként megélénkül. Nyugaton egy-egy zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Nyugaton pár fokot visszaesik a hőmérséklet, máshol 25-28°C várható.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb az északi tájakon alakulhat ki egy-egy zápor. Mérséklődik a légmozgás. Délutánra már 25 és 30°C közé melegszik a levegő.

A hétvégén igazi nyári, napos időre van kilátás, számottevő csapadék sehol sem várható. Tovább melegszik az idő, vasárnap már akár 28-33°C közötti értékeket is mérhetünk.

Szerző