A Varga fivérek is Szolnokon folytatják

Publikálás dátuma
2014.06.03. 07:58

Úgy tűnik, a 2014/15-ös férfi vízilabda magyar bajnokságban három csapat vív majd késhegyre menő harcot at aranyéremért. Mondhatni, három álomalakulat. Arról már a múlt héten beszámoltunk, hogy egy tehetős szponzor (A-Híd) belépésével a korábbi legendás csapat, az OSC leigazolta a fél Szegedet edzőstül, majd az idei bajnoki aranyat megnyerő Eger több játékosát is

Ezt nem nézhette tétlenül a legutóbbi két pontvadászat ezüstérmese, a Szolnok sem, amely olimpiai és világbajnokokkal erősítette meg egyébként sem gyenge gárdáját.

Világligás ellenfelek

Megvan, kik lesznek a magyar férfi vízilabda-válogatott csoportellenfelei a világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében, amelyet június 16. és 21. között rendeznek meg Dubajban.
Csoportbeosztás
A csoport: Brazília, Szerbia, Kína, Montenegró
B csoport: Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Ausztrália, Kanada

Négyévi horvátországi légióskodás után hazatér és Szolnokon folytatja vízilabdás pályafutását az olimpiai és világbajnok Varga testvérpár, Dániel és Dénes, de ugyanitt folytatja a vb-hős Nagy Viktor kapus, továbbá a tíz esztendő után Olaszországból hazaköltöző kétszeres olimpiai és kétszeres vb-aranyérmes Madaras Norbert is.

Persze az elmúlt két évben első Eger sem akar kimaradni a jóból, és már három szerb klasszissal erősítette meg a sorait: a válogatott kapus, Braniszlav Mitrovics, a Crvena Zvezdából a balkezes Borisz Vapenszki, míg a Partizanból Milos Csuk érkezett.

Rajtuk kívül a Szegedtől a világbajnok Szivós Márton, a Szolnoktól az olimpiai bajnok és világbajnok Hosnyánszky Norbert, a tehetséges védő, Angyal Dániel, valamint az Amerikából hazatérő Erdélyi Balázs.

Szerző

Kezdődnek a finálék

Kosárlabdában megismétlődik a tavalyi döntő (Miami-San Antonio), a jégkorongosoknál ellenben keletről olyan egylet jutott a fináléba, amely 20 éve mérkőzhetett legutóbb a Stanley Kupáért: a New York Rangers ellenfele az LA Kings lesz. Kitekintő a tengerentúli profi bajnokságok hajrájára.

Jégkorong

Los Angeles King-New York Rangers összecsapást rendeznek az észak-amerikai profi bajnokság fináléjában (NHL).

A kaliforniai egylet a mostani playoffot a végletek jegyében vívta meg, a Nyugati főcsoport döntőjének hetedik, utolsó meccsén hosszabbítás után verte 5-4-re Chicagóban a címvédő Blackhawks együttesét.

A párharcban 1-3-ról felálló Blackhawks már 2-0-ra, majd 3-2-re és 4-3-ra is vezetett a meccsen, ám kikapott és kiesett. A Kings a mostani rájátszásban mindhárom párharcát hét mérkőzésen nyerte meg…

A 2012-es bajnok Kings riválisa a New York Rangers lesz, amely kereken 20 éve mérkőzhetett legutóbb a Stanley Kupáért, s akkor a legendás Mark Messier vezérletével el is hódította a serleget.

A Nagy Alma alakulatának nagy menetelését a Philadelphia Flyers, majd a Pittsburgh Penguins elleni 4-3-as siker szegélyezte, majd a főcsoportdöntőben 4-2-re múlta felül a Montreal Canadiens gárdáját.

A négy győzelemig tartó párharc első felvonását – magyar idő szerint – csütörtökre virradóan rendezik.

Kosárlabda

Megismétlődik a tavalyi döntő - akkor a Miami Heat 4-3-ra nyert a San Antonio Spurs ellen -, ennél is nagyobb szám azonban, hogy a floridai egylet sorozatban negyedszer meccsel az aranygyűrűért, ami legutóbb a Boston Celticsnek sikerült még a nyolcvanas évek derekán (’84-’87).

Csakhogy a rivális is rutinosan érzi magát a fináléban: a texasiak nyertek ’99-ben, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben s döntős volt tavaly meg az idén. A szintén négy győzelemig tartó finálé európai idő szerint péntek hajnalban kezdődik.

Szerző
Frissítve: 2014.06.02. 23:33

Vékony jégen „táncoltak”

Publikálás dátuma
2014.06.03. 07:55
Ilics gólkirályként örülhetett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JUERGEN SCHWARZ
A Flensburg-Handewitt nyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjét, mivel a vasárnapi német házi fináléban 30-28-ra legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott, háromszoros BL-győztes THW Kiel együttesét. A Final Four másik újonca viszont, az MKB Veszprém mindkét mérkőzését elveszítve "csak" a negyedik helyen végzett. Újonc és újonc között tehát különbség van. Egy veszprémi játékos viszont örülhetett, Illics 103 találattal BL gólkirály lett.

Két nappal a férfi kézilabda BL-döntő után, a nem mindennapi feszültségektől lehiggadva érdemes újragondolni ezt a hétvégét, s levonva az esetleges tanulságokat. Az egyik ilyen konklúzió - számunkra legalább is így tetszik -, hogy nem minden a pénz.

Bajnokok Ligája, Final Four

Szombat
Elődöntők
THW Kiel (német) - MKB-MVM Veszprém 29-26 (13-13)
Flensburg-Handewitt (német) - Barcelona (spanyol) 41-39 (18-17, 36-36) - büntetőkkel
Vasárnap
a 3. helyért:
Barcelona -MKB-MVM Veszprém 26-25 (9-10)
Döntő:
Flensburg-Handewitt - THW Kiel 30-28 (14-16)
A 2013/14-es Bajnokok Ligája végeredmény: 1. Flensburg-Handewitt, 2. THW Kiel, 3. Barcelona, 4. MKB-MVM Veszprém.

Noha elismerjük, hogy manapság az élsporthoz jelentős anyagi források szükségesek.

Sztárok nélkül ebben a mediatizált világban nehéz egyről a kettőre jutni, de éppen a leggyengébben elengedett Flensburg példája igazolja, hogy az eurómilliókat kereső hírességek híján a csapat is képes nagyszerű eredményekre.

A Magyar Kereskedelmi Bank és a Magyar Villamos Művek által szponzorált Veszprém kétségkívül az előbbi kategóriába tartozik.

Csak pletykákból tudható, de aligha járunk messze az igazságtól, ha megkockáztatjuk, hogy iszonyatos pénzért sikerült hazacsábítani Barcelonából a világ egyik

legjobb játékosának tartott Nagy Lászlót. Rajta kívül nagyon sokat költhetett a bakonyi klub a kapus Mirko Alilovicra, Renato Sulicra, Momir Ilicsre, Chema Rodriguezre, Cristian Ugaldera, Iman Jamalira, nem is beszélve a sikeredző, Carlos Ortega szerződtetéséről.

Szakemberek állították a BL négyes döntője előtt, hogy alighanem Veszprémben gyűlt össze a világválogatott.

Már ha a neveket nézzük. De ez a nagy nevekből álló gárda pillanatnyilag csak arra volt elég, hogy története során először bejusson a Final Fourba. Onnan viszont győztes meccs nélkül távozott.

Ellenben a négyes döntő másik újonca, a Flensburg-Handewitt elhódította a BL-trófeát. Két olyan mérkőzést produkált, amilyenre nemigen akadt példa a Final Four tíz éves történetében.

Drámai küzdelemben, hosszabbítás, majd büntetődobások után legyőzte a nyolcszoros BL-győztes Barcelonát, majd a döntőben szó szerint leküzdötte a papíron nagyobb játékerőt képviselő, s olykor már négy góllal vezető Kiel csapatát.
Hogy mi kell az ilyesfajta sikerhez?

A pénz bizonyára kevés hozzá. Annál sokkal fontosabb a hátország. Teljes mértékben igazat adunk Kovács László kézilabdaedzőnek, aki a DigiSport tegnap reggeli műsorában tett egy villám-összehasonlítást a német és a magyar kézilabdázás között.

Először is ott egymillióan kézilabdáznak, nálunk 30 ezren. Ott a játékosok 60 perces kézilabdázók, hihetetlen fizikai állóképességgel megáldva, itt és a spanyoloknál a rotációs lehetőség jóval nagyobb...

Nagyon vékony jégen táncolt a Veszprém, amikor olyan játékstílust alkalmazott, amihez csak egy sora van. Láthattuk, hogy az első mérkőzésen végleg kiállított Sulic nélkül nemigen ment a támadások befejezése.

Ha Nagy László nem volt a pályán, lyukas volt a védelem és a támadásszövés is akadozott. S Chema Rodriguez nélkül még nagyobb arányú vereséget szenvedett volna a bakonyi gárda.

A legnagyobb gond azonban az volt, hogy csődöt mondtak az átlövőink. Ez ma a világ kézilabdázásának legnehezebb, legkomplexebb posztja.

Ebben a birkózós kézilabdázásban két védővel a nyakában is gólt kell tudni dobni távolról, s ez a mostani hétvégén nem ment sem a nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkező Nagy Lászlónak, sem az egyébként 103 góllal a BL gólkirályi címét megszerző Ilicsnek.

Az első, komoly lépés, a Final Four-ba jutás megtörtént, az újabb lépéshez legalább egy évet kell várni...

Szerző