Előfizetés

Iron Maiden-koncert a Sportarénában

Ismét Magyarországon ad koncertet minden idők egyik legfontosabb heavy metál zenekara: a brit Iron Maiden négy év szünet után lép fel kedden a Papp László Budapest Sportarénában, az előzenekar a New York-i thrash metál csapat, az Anthrax lesz.

Az Iron Maiden turnéja, a Maiden England még 2012-ben indult, ennek budapesti állomása a keddi koncert. A csapat hétfőn érkezik Olaszországból óriási felszereléssel, az utazó stáb hetven embert tesz ki.

A mintegy 400 négyzetméteres, kétszintes színpad, valamint a díszletek és a felszerelés beemeléséhez a targoncák mellett kosaras darut is használnak az építéskor. A csapat a legújabb és legjobb minőségű hangtechnikai felszerelést használja.

Az Anthrax kedden 19 órakor kezdi egyórás koncertjét, majd az átszerelés után 20 óra 30 perc körül lép színpadra az Iron Maiden, amely több mint kétórás programmal készül.

A Maiden England koncertkörút nagyrészt az 1988-as Seventh Son of A Seventh Son turné anyagán alapul, a 2014-es fellépésekre változtattak valamelyest a dalok összeállításán, hogy jobban lefedjék a nyolcvanas éveket.

"Valószínűleg most játsszuk ezeket a számokat utoljára élőben" - mondta korábban Bruce Dickinson énekes. 

A showban több speciális látvány- és rengeteg pirotechnikai elem lesz, emellett megjelennek Eddie, a brit zenekar hetedik "tagjának" számító zombiszerű teremtmény különböző inkarnációi.

Devich Gergely harmadik díja

A Magyarországot képviselő 15 éves csellista, Devich Gergely 3. díjat nyert az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén (EYM - Eurovision Young Musicians) Kölnben. A győztes a kínai születésű osztrák hegedűs, Ziyu He lett.

Az osztrák muzsikus a szombat esti döntőben Bartók Hegedűversenyének első tételéből játszott részletet a Westdeutscher Rundfunk (WDR) zenekarának élén, az észt Kristiina Poska vezényletével. Devich Gergely Saint-Saens Allegro appassionato című darabját adta elő.

A zsűri a 2. díjat a szlovén zongoraművésznek, Urban Stanicnak ítélte oda. A helyezéseken kívül nem állított fel sorrendet. A győztes felléphet egy hangversenyen a Bécsi Filharmonikusokkal.

A zsűri elnöke, Clemens Hellsberg hegedűművész, a Bécsi Filharmonikusok igazgatója a kölni dóm előtti szabadtéri színpadon szombat este lezajlott zenekari döntő után hangsúlyozta, hogy rendkívül magas volt a verseny színvonala, nehéz döntést hoztak.

Mindegyik fiatal muzsikus megérdemli az elismerést. A 14 zenész között volt négy hegedűs, két harmonikás, két gitáros, két zongorista, egy brácsás és egy furulyás is. Devich Gergely mellett volt a csapatban egy másik csellista is, a portugál versenyző.

Devich elmondta, büszke rá, hogy ő képviselhette Magyarországot, és nem okozott csalódást, és önmagának is tudott bizonyítani. Emellett nagyon sok tapasztalatot szerzett, barátokra tett szert.

"Jó lenne, ha Magyarország két év múlva is részt venne az EYM versenyen, mert a magyar zenészeknek itt a helyük, és a leendő magyar versenyzőnek sok sikert kívánok!" - mondta a csellóművész.

Az EYM versenyt 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union), és kétévente rendezik meg Európa különböző nagyvárosaiban.

Az idén 14 EBU-tagország küldött egy-egy húsz év alatti fiatal muzsikust: Ausztria (Ziyu He), Horvátország (Sara Domjanic), Görögország (Vassilis Digos), Németország (Judith Stapf), Moldova (Livyka Shtirbu-Sokolov), Lengyelország (Bartosz Kolsut), Szlovénia (Urban Stanic), Norvégia (Sonoko Miriam Shimano), Málta (Kurt Aquilina), Svédország (Albin Uusijarvi), Portugália (André Gunko), Csehország (Martin Kot), Hollandia (Lucie Horsch) és Magyarország.

Közelkép - Elmeroggyantak

A címbéli kifejezést egy kommentelő használta, nem egészen jogosan, az Észbontó című, a Viasat-on futó vetélkedő résztvevőire. Már csak azért sincs igaza, mert a stúdióban ülő két csapat - én a kutyás lányokat és a statiszta fiúkat láttam - nem voltak tájékozatlanok.

 Igaz, Kovács Áron műsorvezető valahogy mindig elárulta nekik, hogy a háromféle válaszból melyik a helyes. Itt az a kissé túlbonyolított szabály, hogy a stúdióban ülő csoportoknak ki kell találni, hogy a két-két avatatlan személy eltalálja-e majd ezt a helyes választ.

Néha eltalálták, néha nem. Mondjuk azért nehezen elfogadható, hogy két huszonéves férfiú nem tudja felsorolni a honfoglaló hét vezért, illetve csak négyet, bár ők egy ötödik -nem helyénvaló - nevet is felsoroltak még.

Aztán nagy nehézségek árán valahogy összehozzák Hitler személyét a második világháborúval, amiről azt kellett tudni: semlegesek voltak-e a németek.

Nagy nehezen kiderítették, hogy nem, de az már történelmi tévedésük, hogy szerintük 1948-ban volt vége ennek a háborúnak. A lánypáros valamivel ügyesebb volt.

Nehezen ugyan, de kitalálták, hogy az egypupú teve az a dromedár, és hogy a csúnya beszédet alpárinak is lehet mondani. Nem jogos tehát az elmeroggyantak kifejezés, de azért az egész játék ijesztő tanulságokkal szolgál. (Egyebek között a politikusok számára is, hogy igazán mire számíthatnak.)

Nem arról van szó, hogy az idősebbek mindent jobban tudnának, mondjuk például 10 megkérdezettből, alig egy-két válaszoló tudná megmondani, hogy a mohácsi csata végén ki fulladt a Csele patakba.

Akkor is túl szegmentálva közvetítették az ismereteket. (Például a történelem, irodalom, földrajz részleteiben.) Mégis, valahogy egymásra épültek ezek az ismeretek, most meg mintha nem lenne semmi összefüggés a fiatalok tájékozottságában.

S persze a tényekkel is hadilábon állnak. Most, hogy 16 évre szállították le az iskolaköteles kort, még ijesztőbb nem tudások várhatóak.