Előfizetés

Helyi népszavazás dönt a Normafa sorsáról

A Normafa fejlesztésénél a kerület olyan megoldást keres, "ami még mindenkinek elfogadható, de senkinek, és főleg a Normafa csaknem 350 hektáros területének nem rossz" - ígérte lapunknak az alpolgármester, aki szerint ezt jelzi, hogy a kerület elveti a síközpont-építést. Az, hogy a ,,lex Normafa" sí-és drótkötélpályákat, hóágyúrendszert vizionál, csak lehetőség Váczi János szerint; a tényleges döntést a helyiekre bízzák egy ügydöntő népszavazáson - valamikor jövő év elején.  

Nincs semmiféle ellentmondás a tavaly ősszel elfogadott Normafa-törvény és az önkormányzat szándékainak iránya között - reagált Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere, miután azt firtattuk: miként lehet, hogy Pokorni Zoltán polgármester nemrég kijelentette, nem lesz síközpont a Normafán, holott a "lex Normafaként" ismert jogszabály tényként említi a területet érintő fejlesztések között például a "sípályák és az azokhoz kapcsolódó drótkötélpályák és hóágyúrendszer" kialakítását.

Váczi a polgármester szavain túl azzal nyugtatta a környezet, és a Normafa értékeiért, háborítatlanságáért aggódókat, illetve a terület beépítését ellenzőket, hogy a törvény csupán lehetőséget adott a terület rehabilitációjára, ezen belül fel is vázolt lehetséges fejlesztési irányokat, de az önkormányzatra bízta, hogy ebből a listából mit valósít meg. ,,Ez egy lehetőség arra, hogy állami források felhasználásával, de a helyiek igényei alapján és főként a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével rehabilitáljuk a területet" - mondta, hozzátéve: mivel a kerület kezdettől a helyiek és a Normafát kikapcsolódásra, sportra használók bevonására törekedett, az elmúlt több mint fél évben egyeztettek többek között a kerékpárosok, a nagycsaládosok, a sízők, a futók, a természetjárók és a különféle zöldszervezetek képviselőivel.

"Persze minden lobbi igyekszik a maga javára alakítani a lehetséges fejlesztési irányokat, ez természetes is, az önkormányzatnak viszont az a feladata és felelőssége, hogy a legkisebb közös többszöröst igyekezzen megtalálni: ami még mindenkinek elfogadható, de senkinek, és főleg a Normafa csaknem 350 hektáros területének nem rossz" - mondta Váczi. Az alpolgármester jelezte, a nagyon szigorú európai uniós Natura 2000 természetvédelmi hatásvizsgálat hamarosan elkészülő eredményei azonban minden más szempontot megelőznek. "Nyílt pályázaton választunk ki majd egy szakmai stábot, amely megvalósíthatósági tanulmányban állítja össze a Natura 2000 eredményeinek ismeretében az eddig az érdekelt szervezetekkel megtárgyalt igényeket és javaslatokat, összhangban az önkormányzat elképzeléseivel, a törvény adta keretek között".

Ha ez megvan, lesz egy olyan részletes terv, amelyet ügydöntő helyi népszavazásra bocsátanak. Mindez persze időigényes, és aligha lesz ebből már idén referendum, de Váczi szerint "nem sietünk, nem kapkodunk, csak egy Normafánk van, amely páratlan természeti kincs a kerületben". Hozzátette: "ezt tényleg csak egyszer lehet rendbetenni, vagy elszúrni, természetesen előbbi a célunk." A sícentrum építését elvető Pokorni szavait amúgy közös nyilatkozatban üdvözölte nyolc zöld civil szervezet - a "Normafa Természetesen koalíció" tagjaiként. Emlékeztettek, a tavaly nyár óta tervezett fejlesztések károsították volna a természeti értékeket.

Jelezték: a területhasználat jelenlegi problémáinak - hulladékkezelés, ellenőrizetlen terepkerékpár-használat, parkolási gondok - megoldását szintén támogatják.

Bronzérmes a Ferencváros

Publikálás dátuma
2014.06.01. 22:00
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A Ferencváros szerezte meg a bronzérmet a labdarúgó OTP Bank Liga 2013/14-es idényében, mivel a 30., utolsó fordulóban 2-0-ra legyőzte vasárnap a vendég Paksot a Puskás Ferenc Stadionban.

A sorozatban kilencedik győzelmüket arató zöld-fehérek ezt megelőzően három éve végeztek dobogón, akkor is harmadikként zártak.

A fővárosi klub bajnoki harmadik helyezettként a következő szezonban ismét szerepelhet a nemzetközi kupaporondon, az Európa Liga-selejtező első körében lesz érdekelt. Ezen a meccsen lépett pályára utoljára profi labdarúgóként Éger László, a vendégek visszavonuló kilencszeres válogatott védője, aki a 80. percben, lecserélésekor - a húszezer szurkoló tapsvihara közben - elsírta magát. A futballista 416 mérkőzésen szerepelt a magyar élvonalban.

A paksiak közül Simon Attila is ünnepelhetett, mert bár ezúttal nem volt eredményes, 18 találatával gólkirály lett holtversenyben a székesfehérvári Nikolics Nemanjával, aki az ezzel egy időben zajlott találkozón betalált és utolérte őt az élen.

OTP Bank Liga, 30. (utolsó) forduló:
Ferencváros-MVM Paks 2-0 (0-0)

Puskás Ferenc Stadion, 12 ezer néző, v.: Iványi
gólszerzők: Bönig (54.), Leonardo (82., 11-esből)
piros lap: Windecker (74.)
sárga lap: Jovanovic (63.), Pavlovic (73.), Leonardo (76.), illetve Windecker (40., 74.), Kecskés (62.), Éger (79.)

Ferencváros:

Dibusz - Jovanovic, Mateos, Pavlovic, Bönig (Laczkó, 87.) - Somália (Józsi, 84.), Gyömbér, Leonardo, Holman (Ugrai, 72.), Jenner - Böde

MVM Paks:

Molnár P. - Heffler T., Kovács G., Éger (Kulcsár D., 80.), Szabó J. (Báló, 34.) - Könyves (Bor, 61.), Bori, Kecskés, Windecker, Bartha - Simon A.

Az első perctől a Ferencváros irányított, de az első félidőben a játékából hiányzott az átütő erő, illetve a befejezéseknél rendre pontatlanok voltak a hazai futballisták. A folytatásban még nagyobb nyomás nehezedett a vendég kapura és Bönig találatával sikerült is vezetést szerezniük a zöld-fehéreknek. A hátralévő időben többször növelhette volna előnyét a Ferencváros, amely végül Leonardo értékesített büntetőjével a hajrában végleg eldöntötte a három pont sorsát.

Összetört Montolivo brazíliai álma

Publikálás dátuma
2014.06.01. 19:24
Fotó: Gettyimages.
Újabb neves játékos hagyja ki a vb-t. Szombaton Londonban az Írország elleni előkészületi mérkőzésen sípcsonttörést szenvedett Riccardo Montolivo, az olaszok középpályása.

Az AC Milan karmesterének, aki ezúttal a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, baljós lett a mérkőzés 13. perce. Ekkor dőlt el, hogy nem lehetett Brazíliában az azzurrik csapatában. Ráadásul a helyére beküldött firenzei középpályást, Angelo Aquilanit is le kellett még az első félidőben cserélni egy fejsérülés miatt, igaz, az ő vb-je nem került veszélybe.

Montolivót hétfőn egy milánói klinikán megoperálták, az első orvosi vélemények szerint a műtét sikerült, de az irányító valószínűleg csak hat hónap múlva léphet ismét pályára.