Előfizetés

Ukrajna két tűz között

Publikálás dátuma
2014.05.31. 07:32
A csütörtökön megkezdett Donbasz hadműveletnek már több tucat halálos áldozata van FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BRENDAN HOFFMAN
Orosz engedménnyel oldódhat meg a Kijev és Moszkva közti gázvita, melynek rendezéséről tegnap folytatódtak a háromoldalú tárgyalások Berlinben. Ukrajna folytatta terrorellenes műveletét a keleti megyékben, s végre úgy tűnik, az orosz haderő ténylegesen is megkezdte csapatkivonását a határtérségből.

Mint az orosz alsóház energiaügyi bizottságának elnöke tegnap elmondta, Oroszország az eddiginél olcsóbban, a jelenlegi 485,5 dollár helyett 380 dollárért szállítaná a földgáz ezer köbméterét Ukrajnának, ha Kijev rendezi eddigi tartozásait.

Ukrajna tavaly decembertől négy hónapig kedvezményes áron, 268,5 dollárért kapta az orosz földgázt ezer köbméterenként, elsősorban politikai megfontolásokból.

Miután nem Moszkva várakozása szerint alakult az ukrán politikai helyzet, a földgáz árát a jelenlegi 485,5 dollárra emelte. Kijevnek orosz számítások szerint 3,5 milliárd dollárra rúg az eddig leszállított földgáz utáni adóssága, amely a májusi szállítmányt még nem tartalmazza.

Kijev eközben az Európai Unió felé húz. Mint az ukrán külügyminiszter tegnap elmondta, a frissen megválasztott elnök azt szeretné, ha minél előbb, az eredeti menetrend, vagyis a Grúziával és Moldovával közösen kitűzött június 27-i időpont előtt aláírnák az uniós társulási megállapodás gazdasági részét a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról.

A szerződés politikai részét márciusban írták alá Brüsszelben. Petro Porosenko ez ügyben konzultációt kezdeményezett az EU-val, időpont egyelőre nincs, de az csak június 7-i beiktatása utánra várható.

Berlinben tegnap is folytatódtak a tárgyalások az ukrán-orosz gázvita rendezéséről, ezúttal Kijev és Moszkva mellett az Európai Unió képviselői is a tárgyalóasztalhoz ültek.

Az amerikai külügyminiszter az ülést megelőzően telefonbeszélgetést folytatott orosz kollégájával, melynek során felszólította Moszkvát a megválasztott ukrán államfő, Petro Porosenko elfogadására.

John Kerry egyben aggodalmának adott hangot azon jelentések miatt, miszerint külföldi, s főleg csecsen harcosokat vetnek be Ukrajnában.

Az ukrán sajtó, így az Unian hírügynökség is arról számolt be, a Moszkva-barát csecsenföldi elnökhöz, Ramzan Kadirovhoz hű fegyveresek estek el a Donyec-medencében (Donbasz).

Az értesülés szerint 35-40 zsoldos holttestét szállították Csecsenföldre. A csecsen Kavkaz Center információi szerint a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán mintegy 4-500 csecsen fegyveres harcol.

Mihajlo Koval ideiglenes védelmi miniszter tegnap jelezte, addig folytatják hadműveletüket a felkelők ellen, míg helyre nem áll a béke és rend Kelet-Ukrajnában. Az ukrán hadsereg csütörtökön kezdett átfogó terrorellenes műveletbe Donyeck megyében.

A tárcavezető közölte, a biztonsági erők legalább húsz tagja vesztette eddig életét. A Nemzeti Gárda “Donbasz” nevű különleges egysége tegnap hivatalosan is mozgósítást hirdetett, önkéntesek jelentkezését várják. Az eddigi jelentkezőkből létrehozott csapatokban tegnap megindult a speciális kiképzés terrorellenes szakértők segítségével.

Tegnap ténylegesen is megkezdődött az orosz csapatok kivonása az ukrán határtérségből. A 40 ezer fős orosz kontingens - melyet tavasszal vezényelt a térségbe Vlagyimir Putyin elnök - visszatér állomáshelyére.

Chuck Hagel, amerikai védelmi miniszter közölte, mintegy hét zászlóalj maradt az ukrán határ mentén. “Nem minden orosz egység tartózkodik ott, ahol kellene. Több ezer katona a határtérségben maradt, nem mozdultak” - mondta.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tegnap az ukrán nacionalista szervezet, a Jobb Szektor négy tagját vette őrizetbe, azt gyanítva, hogy a márciusban, Oroszország által bekebelezett Krím-félszigeten pokolgépes merényletre készültek.

A szervezet - amely aktívan részt vett az oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics hatalmának megdöntésében - tagadta a vádakat.

Majd a Tibor segít! - A fiatalok a Facebookon is üzennek

A Down Alapítvány A támogatott ügyintézés című programról tartott összejövetelén a feltett kérdésekre szinte mindig ez volt a válasz: Majd a Tibor segít!

Mártonyi Tibor felnőttoktató feladata ugyanis, hogy az értelmi sérült embereket felkészítse az önálló ügyintézésre.

- Nagyon eltér szinten állnak, van, akit egyelőre a figyelemre kell képessé tenni, másoknak az egérrel való kattintás okoz nehézséget, ugyanakkor többen már útvonaltervezést is megoldják önállóan – magyarázta Mártonyi Tibor.

Mint mondta, a fejlett nyugati országokban egyértelmű, hogy a sérülteknek is vannak jogaik, Magyarországon, az uniós csatlakozást követen is inkább csak elvben, és kevésbé a gyakorlatban valósult meg.

A Down Alapítvány ezen szeretne változtatni, egyebek mellett azért, hogy a sérültek ne csak a minimális megélhetést biztosító védett, hanem a versenyképes jövedelmet garantáló nyílt munkaerőpiacon is el tudjanak helyezkedni, képesek legyenek önéletrajzot írni.

A könnyen érthet ügyintézés is gyerekcipőben jár még hazánkban – tette hozzá Mártonyi. Az eladáson kiderült, az oktatás sikeres, a fiatalok már a Facebookon is üzennek egymásnak, és volt, aki arra panaszkodott, hogy „túl alapszint a képzés, többet akar tanulni”.

Niki – egy résztvevő – elmondta: Tibor segítségével megismertük, miket lehet csinálni az interneten, múlt órán önéletrajzot készítettünk a Microsoft Word-ön. Ennek nagyon sok hasznát lehet venni, ha munkát szeretne vállalni.

Jogsértő újrakezdés a Hagyó-perben

Július elsején kezdi újratárgyalni a bíróság a Hagyó-ügyként ismert BKV-pert: a büntetőeljárás formailag teljesen elölről kezdődik, viszont változatlan helyszínen, a Kecskeméti Törvényszéken, és - szintén változatlanul - az ügyet eddig is tárgyaló tanácsvezető bíró, Hadnagy Ibolya előtt.

 A fő vádlott Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes ügyvédje, Kádár András mindezt lapunknak megerősítve elmondta: tudomásul veszik a Kúria döntését, mellyel "visszahelyezte" a pert Kecskemétre, de a lépés törvényességét nem ismerik el, hiszen az "akármire hivatkozott is a Kúria, ellentmond az Alkotmánybíróság (Ab) döntésének, mellyel megsemmisítette az ügyáthelyezést lehetővé tevő jogszabályt alaptörvény-ellenesség miatt."

Kádár szerint emiatt nemzetközi jogorvoslatot is igénybe vehetnek, vagyis a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhatnak. Megírtuk, a tárgyalást azért kell újrakezdeni, mert kiemelt büntetőügyben nem telhet el három hónap két tárgyalás között - itt pedig nagyobb csúszást is okozott az említett illetékességi, visszahelyezési huzavona. Eközben a perben a vád nem áll jól. Az állítólag szükségtelen BKV-s szerződések közül egyre több kerül ki a vádiratból, amivel csökken az elkövetési érték is.

A perben sok szereplő visszavonta a Hagyóra nézve terhelő vallomását, így kipukkadt az elhíresült Nokia-dobozos pénzátadás vádja is.