Előfizetés

A zöldek üdvözlik, hogy nem épül meg a Normafa-sícentrum

Nyolc zöld civil szervezet üdvözli Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester nyilatkozatát, amely szerint mégsem épül sícentrum a kerülethez tartozó Normafánál.

A Normafa Természetesen koalíció - amelynek tagjai a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület, a CEEweb, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország -  közleményében Pokorni Zoltánnak a csütörtöki Népszavában is megjelent nyilatkozatára reagáltak. A kerületvezető arról beszélt: nem építenek a Harangvölgyig érő sípályát a Normafánál, és újabb épületeket sem akarnak elhelyezni a területen. Elmondása szerint ugyanis a hobbisízőket kiszolgáló helyiségek - csomagmegőrző, büfé, tusoló - elhelyezhetők a meglévő épületekben.

A Normafa védelméért fellépő civil koalíció - mint írták - korábban is hangsúlyozta, hogy a tavaly nyár óta tervezett fejlesztések károsították volna a természeti értékeket. A kirándulóhely nem csak a Budai Tájvédelmi körzet része, az Európai Unió Natura 2000 hálózatához is tartozik. A sajátos körülmények között fennmaradt idős erdők és gyepterületek változatos élővilágnak adnak otthont, és ez kiemelkedő érték - húzták alá.

A közlemény szerint a koalíció a XII. kerületi önkormányzattal folytatott május 8-i megbeszélésen kifejezte, hogy példaértékűnek tartják a polgármester körültekintő módszerét, felelősségteljes egyeztetési folyamatát és a népszavazás meghirdetését. Üdvözölték az önkormányzat szándékát, hogy részt kíván venni a zöldszervezetek szakemberei által javasolt közös terepbejáráson a Normafán, illetve azt, hogy összefoglalót kíván küldeni a további egyeztetések sikere érdekében a jelenlegi tervekről és a Natura 2000-es természetvédelmi vizsgálat pillanatnyi állásáról.

Pokorni Zoltán május 20-án jelezte, hogy a kerület egy mindenki által elfogadható változatot keres a fejlesztés irányával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseket valamennyi érdekelt csoport véleményének figyelembevételével igyekeznek megtervezni - írták. Hozzáfűzték: a kijelölt sétautak karbantartására, padok, esőbeállók, csomagmegőrzők és más, a gyalogosok igényeit szolgáló fejlesztéseket éppúgy fontosnak tartják, mint a történelmi épületek felújítását. A területhasználat jelenlegi problémáinak - hulladékkezelés, ellenőrizetlen terepkerékpár-használat, parkolási gondok - megoldását szintén támogatják.

A zöld szervezetek továbbra is együtt kívánnak működni a kerülettel, leginkább a természetvédelemmel, környezeti neveléssel kapcsolatos fejlesztések - tanösvények, nevelési központok - kialakításában.

Tóbiás József lesz az MSZP új elnöke?

Tóbiás József az MSZP frakcióigazgatója lehet az az MSZP új elnöke, Kunhalmi Ágnes pedig a fővárosi elnök - értesült lapunk.

Jelenleg is zajlanak az egyeztetések Mesterházy Attila utódlására vonatkozóan, az egyik lehetséges elnökjelölt Tóbiás József az MSZP frakcióigazgatója, a budapesti elnök pedig Kunhalmi Ágnes lehet.

Mesterházy Attila lemondása előtt felmerült Botka László szegedi polgármester neve, mint ahogy Tóbiás József frakcióigazgató, és Hiller István korábbi pártelnök is szóba került az MSZP elnöki pozícióját illetően. Baja Ferenc szerint a pártelnöki feladatra Tóbiás József mellett Botka László a legalkalmasabb.

Hétvégén nem jár a csömöri HÉV egy szakaszon

Vágánykarbantartás miatt szombaton és vasárnap pótlóbusz jár a 9-es (csömöri) HÉV helyett Cinkota és Csömör között.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint szombaton a szerelvények szombat 7.11-től vasárnap 19.10-ig csak az Örs vezér tere és Cinkota között járnak.

A hévpótlás miatti átszállás nem minősül útmegszakításnak, így új jegyet nem, csak a már kezelt jegyet kell újra érvényesíteni.