Ne bízzuk egészségünket a Wikipediára!

Publikálás dátuma
2014.05.30. 08:33
Fotó: Gettyimages
Az internet-korszak egyik nagy vívmányának tartják a Wikipediát, amelyet elvben mindenki írhat, szerkeszthet. A legnagyobb közösségi lexikon-portált ma már 100 milliók használják a legkülönbözőbb információkhoz. Ellenben éppen azért, mert nagyon sok gazdája van, sokan tartják megbízhatatlan forrásnak. És bizony, van, hogy ez a megbízhatatlanság életveszélyessé is válhat.

Az amerikai Journal of the American Osteopathic Association-ben közzétett felmérés szerint a Wikipedia egészségügyi címszavainak 90%-a hibás. Az észak-karolinai Wallace egészségügyi központ kutatói ezt azután állapították meg, hogy 10 gyakori betegséggel kapcsolatos címszavakat elemeztek. Ezek között olyanok vannak, mint a tüdőrák, a szívbetegségek, a cukorbaj, a depresszió, az asztma és a különböző ízületi bántalmak. Kiderült, hogy számos megállapítás féligazságokat tartalmaz, továbbá az is, hogy nem is követi a legfrissebb kutatási eredményeket. És ami a legmegdöbbentőbb: még az orvosok és medikusok 70%-a is „fellapozza” alkalomadtán a Wikipediát!

A Wikipedia szerkesztői persze cáfolják az amerikai felmérés eredményeit. Állítják, hogy csakis szakképzett orvosok által jóváhagyott címszavak kerülnek fel és megbízható cikkekből szemléznek. Nehéz ebben igazságot tenni, hiszen jól tudjuk, hogy a legtöbb betegséggel kapcsolatban nagyon eltérő tud lenni egyes orvosok véleménye, megközelítése, gyógyítási módszere is…

 

Szerző

DNS-ek vonzzák egymást?

Publikálás dátuma
2014.05.30. 08:32
Fotó: Gettyimages
Lehet, hogy az „ikercsillagot” DNS-nek hívják. Legalábbis ezt állítja a Colorado Boulder-i egyetem kutatócsoportja, amely szerint azoknak a legnagyobb esélyük összekötni az életüket, akiknek hasonló DNS-ük van.

Azt eddig is tudtuk, hogy többnyire azok az emberek keresik egymást, akik hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mind etnikai-vallási-társadalmi síkon, mind pedig a neveltetés, az érdeklődés terén, illetve nagyon gyakori, hogy olyanok kelnek egybe, akik úgy érzik: eltérő tulajdonságaik kiegészítik egymást.  

Benjamin Domingue és kollégái 825 amerikai házaspár genómját vizsgálták meg, és megállapították, hogy a párok géptérképe között sokkal kevesebb a különbség, mint két véletlenszerűen összehozott pár esetében.

A kutatók egyelőre keresik a választ arra, hogy a gének mennyiben befolyásolják választásainkat. Valószínű, hogy a genetika ereje kisebb a társadalmi faktoroknál, de minden bizonnyal részt vesz a sokféle vonzó elem kiválasztásában.

 

Szerző
Témák
páros DNS

Elhízott vagy túlsúlyos a világ népességének csaknem egyharmada

Publikálás dátuma
2014.05.29. 14:30
Fotó: Thinkstock
Elhízott vagy túlsúlyos a világ népességének csaknem egyharmada: számuk elérte a 2,1 milliárdot és egyetlen állam sem képes sikerrel kezelni a problémát - derül ki a legfrissebb adatokból. A túlsúlyosak és elhízottak száma 1980-ban 857 millió volt, 2013-ra viszont 2,1 milliárdra emelkedett. Ez az ütem gyorsabb, mint a világ népességének növekedése. A leggyorsabb emelkedést Ausztráliában és Ázsiában mérték, itt harminc év alatt több mint nyolcvan százalékkal nőtt az adat.

Az Egyesült Államokban és Oroszországban a legmagasabb az arány, Nagy-Britannia Nyugat-Európában a harmadik helyen áll - tudósított a BBC hírportálja a Lancet brit orvosi hetilapban megjelent elemzésről. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a férfiak majdnem 60, a nők csaknem 65 százaléka túlsúlyos. A világ túlsúlyosainak 13 százaléka él az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában együtt 15 százaléka. A szakértők szerint a növekedés oka "a világ modernizálódása", amely "a test tétlenségét" okozza minden szinten. 

Az eddig legátfogóbb tanulmány a Washingtoni Egyetem egészségügyi adatokkal foglalkozó intézete (IHME) vezetésével 188 ország adatai alapján készült, a Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszírozta. A világ sok országát képviselő kutatók felmérések - többek közt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatai - és kormányzati portálok adatait elemezték, tanulmányoztak "minden cikket", amely az elhízottak és túlsúlyosak számáról szól és az 1980-2013 közötti időszakból származik.

Kutatásuk kimutatta: az elhízás aránya az egész világon emelkedik, noha a legmagasabb rátát továbbra is a fejlett országokban mérték. A világ 671 millió elhízott emberének több mint fele tíz országban él, ezek sorrendben az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország, Brazília, Mexikó, Egyiptom, Németország, Pakisztán, Indonézia.

A tanulmány "sürgős globális intézkedéseket" kért, hogy a világ megküzdhessen a kockázati tényezőkkel: a túlzott kalóriabevitellel, a mozgásszegény életmóddal, "az élelmiszerfogyasztás ipari reklámozásával". "Egyetlen ország sem volt képes legyőzni az elhízást, mivel viszonylag új keletű a probléma. Időbe telik, míg sikertörténetekről számolhatunk be" - mondta Ali Mokdad, az IHME munkatársa. Több az elhízott nő, mint a férfi a fejlődő országokban - áll a tanulmányban. Mokdad azzal magyarázta a különbséget, hogy a fejlődő országokban a nőknek nincs ideje a testsúlyukkal törődni, mert túl sok feladatot látnak el a családban és a munkában. 

A fejlett országokban azonban a férfiak közt több az elhízott. Mokdad szerint azért, mert sokan kiköltöznek a kertvárosokba és több időt töltenek a munkába utazással, a számítógép előtt, mozgás nélkül. A mozgásszegény életmód az önkontrollt is rombolja: a "klasszikus étkezést" felváltotta az egész napos, "kontrollálatlan táplálékbevitel" - vélte Hermann Toplak, a Grazi Egyetem professzora.

A kimutatás szerint a világ legelhízottabb országa Tonga, ahol a lakosság 60 százaléka számít kövérnek. A tízes toplista 2., 3., 6., és 8. helyén is csendes-óceáni szigetállam szerepel - Szamoa, Kiribati, Marshall-szigetek, Mikronéziai Szövetségi Államok -, a másik öt helyet arab országok foglalják el az alábbi sorrendben: Kuvait (4.), Katar (5.), Egyiptom (7.), Líbia (9.) és Jordánia (10.)

Szerző