Előfizetés

Bárdos András a Bóta Caféban

A közismert szerkesztő, műsorvezető, tanár, Bárdos András a Bóta Café vendége ma, május 28-án, szerda este 9 órától a Fix Tévén.

Mindig meglehetősen markáns a véleménye. Az elmúlt időszakban tánctudásával szórakoztatta a nézőket. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.

Obama 9800 katonát hagy Afganisztánban

Az Egyesült Államok a 2014 végén befejeződő csapatkivonás után 9800 katonát hagyna Afganisztánban. Ezt jelenti be ma Barack Obama a West Point katonai akadémián tervezett beszédében. Az amerikai egységek akkor maradnak, ha az afgán kormány aláírja az amerikai egységek helyzetét rendező státuszmegállapodást. 

Erre a jelenlegi afgán elnök, Hamid Karzai nem volt hajlandó, de mindkét utódjelöltje úgy nyilatkozott, hogy készek ellátni kézjegyükkel a megállapodást. Az afgán elnökválasztás második fordulóját június 14-én tartják.

Obama és Karzai hűvös viszonyát jelezte, hogy az afgán elnök nem tudott időt szakít arra, hogy az amerikai elnökkel találkozzon, amikor a hétvégén Obama előre be nem jelentett látogatást tett Afganisztánban. Végül 15-20 percet beszéltek telefonon, Obama már az elnöki gép fedélzetéről hívta a távozó afgán elnököt.

Egy magasrangú amerikai illetékes tájékoztatása szerint az amerikai egységek számát 2015 végéig felére csökkentenék, s 2016 vége után az Egyesült Államok már csak nagykövetséggel képviseltetné magát Kabulban. Az Afganisztánban hagyott egységek az afgán erők kiképzésében vennének részt, s támogatnák a terrorizmus-ellenes műveleteket.

Obama a bagrami légibázison, amerikai katonák előtt elmondott hétvégi beszédében reményét ígéretet tett a 13 éve tartó háború lezárására, s reményét fejezte ki, hogy az elért eredményeket sikerül megőrizni.

Obama ma várakozások szerint kifejti távlati külpolitikai terveit. A 44. elnököt az utóbbi időben sok bírálat érte, hogy csak reagál az eseményekre, tűzoltással foglalkozik, de hiányzik a távlatos vízió az amerikai diplomácia tevékenységéből.

Az elnök a következő két hétben a külpolitikára koncentrál, részt vesz a brüsszeli G7-es csúcson, amelyet az ukrán válság nyomán Oroszország nélkül rendeznek, Putyin orosz elnökkel is összefuthat azonban a normandia partraszállás 70. évfordulója alkalmából rendezendő nagy ünnepségeken.

Obama európai körútját a lengyel fővárosban kezdi, Varsóban is nagy beszédre készül, amelyben megerősíti az Egyesült Államok transzatlanti elkötelezettségét.

Harcok Donyeckben

G.M.
Publikálás dátuma
2014.05.28. 07:37
Sebesült szakadárt visznek a kórházba a donyecki repülőtér mellől FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BRENDAN HOFFMAN
Egyre több a halott Kelet-Ukrajnában. Ellentmondó hírek és adatok érkeznek a régióból, csupán az egyértelmű, hogy két napra heves harcok színhelyévé vált Donyeck. A hadsereg visszavette a lázadóktól a repülőteret, de a légicsapás civil életeket is kioltott. Putyin a vérontás azonnali megszüntetését kéri, de az ukrán hadsereg mindaddig nem hátrál meg, míg egyetlen „terrorista” is marad Kelet-Ukrajnában.

A donyecki területi közigazgatási hivatal egészségügyi hivatala közölte, hogy az ukrán hadsereg Donyeckben folytatott terrorellenes művelete során 36 személy vesztette életét, 31 személy pedig sérülést szenvedett.

Korábban Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester 40 halottról adott hírt, két személy nem fegyveres felkelő, hanem békés lakos volt. A „terrorellenes művelet” katonai szóvivője közölte, hogy Donyeckben eddig legalább 200 "terroristát" öltek meg az ukrán biztonsági erők.

Denisz Pusilin a donyecki szakadár köztársaság társelnöke azt állította, hogy a terrorellenes művelet hétfőn újraindított "aktív fázisában" mintegy 100-an vesztették életüket, közöttük 20-50 civil. Azt mondta, harmincöten akkor haltak meg, amikor a hadsereg egységei kilőttek egy sebesülteket szállító teherautót.

Az ukrán vezetés nem szokta a „túloldal” vesztességeit közölni. Arszen Avakov belügyminiszter ezúttal is azt jelentette be, hogy az ukrán biztonsági erők átvették az ellenőrzést a szakadárok által hétfőn elfoglalt donyecki repülőtér fölött.

Közölte, hogy az ukrán katonák közül senki sem sérült meg, a szakadárok embervesztesége viszont jelentős, becslése szerint több tucatnyi emberük halt meg. Leszögezte, folytatódik a terrorellenes művelet a donyecki régióban.

Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes szerint mindaddig, míg "meg nem semmisítik az utolsó terroristát is Ukrajnában".A repülőtér visszafoglalásához először alkalmazott légicsapást az ukrán haderő, vadászgépeket és harci helikoptereket is bevetettek.

A hadművelet végén a művelet kommunikációs vezetője közölte, a tovább iakban nagy pontosságú fegyvereket is használhatnak.

Összecsapások voltak a szomszédos Luhanszk megyében is, az ukrán-orosz határon, ahol ukrán tudósítások szerint orosz fegyveresek akartak betörni és fegyvereket bevinni Ukrajnába. A tűzharc ellenére a fegyvereket szállító konvoj több autójának sikerült célba érnie.

A harcok eldurvulása nyomán szertefoszlani látszanak az elnökválasztáshoz fűzött remények. A győztes Porosenko jelezte ugyan, hogy júniusban tárgyalna Moszkvával, Putyin is jelezte, hogy „tiszteletben tartja az ukrán nép választását”, de az orosz elnök azt is kéri, állítsa le a keleti hadműveletet Kijev.

Ma Putyin nyomatékosította kérését, a vérontás azonnali megszüntetésének szükségességét hangsúlyozta. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő orosz újságírók előtt úgy fogalmazott - korai lenne Porosenko és Putyin közötti találkozóról beszélni.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő nem is óhajt közvetlenül tárgyalni Putyinnal, csupán az EU vagy az Egyesült Államok közvetítésével.

Bár Kijev egyelőre nem jelezte szándékát, hogy tárgyalna a keleti szakadárokkal, Pavlo Hubarev, a "Donyecki népköztársaság" kormányzója megnevezte a tárgyalás feltételeit: Kijevnek el kell ismernie a donyecki népköztársaság függetlenségét és ki kell vonnia a megyéből a hadsereget. Pusilin viszont azt mondta, kizárólag Oroszország közvetítésével tárgyalnak.

Az EBESZ bécsi központja tegnap bejelentette, megszakadt a kapcsolat az egyik Donyeck megyében tartózkodó,négytagú nemzetközi megfigyelőcsoporttal. Az észt, török, svájci és dán megfigyelő hollétéről egyelőre nem tudni, de médiainformációk szerint vélhetően az oroszbarát fegyveresek fogságába estek.