Előfizetés

Motorsport: magyar sikerek és bukások

Újabb pont nélküli hétvégét zárt a BMW Racing Team Toth-nak a Superbike világbajnokság Donington Parkban rendezett futamain. A csúcskategóriában induló újonc magyar csapatból ráadásul csak ifjabb Tóth Imre vehetett részt a versenyeken, míg csapattársa, Sebestyén Péter nem kapott rajtengedélyt, mert az edzéseken nem tudta megfutni a limitidőt, ráadásul a warm up második körében bukott.

"Egy újabb borzalmas hétvégén vagyunk túl, amelyről maximum annyi pozitívumot tudok elmondani, hogy körözgethettem a legendás brit pályán. A beállítások terén, amit el lehetett rontani, azt elrontottuk, a kuplungomat csak a második futamra hozták megfelelő állapotba a szerelőim, míg a váltóproblémák végigkísértek mindkét versenyen. Bízom abban, hogy Sepangban már végre egy kis szerencsénk is lesz" - jelentette ki ifjabb Tóth Imre.

Felemásan szerepeltek a magyarok az elmúlt hétvégén a Pannóniaringen megrendezett nemzetközi gyorsasági motoros Alpok-Adria Bajnokság és IMRC-sorozat versenyein. Az Alpok-Adria 125 GP kategóriájában Laczkó Máté az egyik futamon második, a másikon harmadik volt, míg 125 SP-ben Kovács Bálint egy második, Aszalós Zoltán egy harmadik helyezést ért el.

Superstock 600-ban Gyutai Adrián szombaton és vasárnap is pályarekordot futva másodikként ért célba, ezzel az összetettben feljött a harmadik pozícióba, ami már Európa-bajnoki részvételt ér.

Ugyanebben a kategóriában Chrobák János szombaton negyedikként ért célba, vasárnap elesett, ahogyan az első napon Magda Attila is, akit csigolyatöréssel szállítottak kórházba. Bódis Richárd mindkét napon bukott.

Az IMRC-ben a 125-ösök mezőnyében Kovács Bálint győzött, Aszalós Zoltán második lett, Supersportban Oldal Imre legjobb magyarként második volt, Superstock 600-ban mindkét futamon Gyutai Adrián győzött, Chrobák János egy második, Győrfi Alen két harmadik helyezést csípett el. A csúcskategóriában, Superbike-ban Juhász Dávid mindkét versenyen diadalmaskodott.

Éremeső a világkupán

Seres Attila
Publikálás dátuma
2014.05.27. 07:55
Hazánk tán legirigyeltebb válogatott vezetőedzője: Storcz Botond FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Nem irigyeljük a kajak-kenu válogatott vezetőedzőjét, akinek a parádés szegedi világkupa után következő válogató versenyeken arról kell döntenie, ki maradjon ki egyik vagy másik egységből, miközben egymást szorongatják a kiváló versenyzők. De Storcz Botond lapunknak adott interjújában elismerte, örömmel vállalja a válogatott összeállításának kellemes gondját.

- Az elvárásait messze túlszárnyalta a csapat Szegeden, hiszen megduplázták az ön által remélt érmek számát. Maradéktalanul elégedett a válogatott hét végi szereplésével?

- Teljes mértékig. Volt ugyan egy-két olyan szám, amelyben éremre számítottunk, s az nem jött össze, összességében azonban messze a várakozásaimon felül teljesített a csapat. Arról nem beszélve, hogy adott esetben egy negyedik hely is lehet nagyon értékes. A szezon valójában most kezdődik. Eddig három világkupán vettünk részt, s abból kettőt mi nyertünk a pontverseny alapján.

- A húsz érem valóban a teljesítmény tükre, vagy az is benne volt a bravúrban, hogy a mezőny kissé gyengébb volt a szokottnál?

- A világkupán lehet, hogy kevesebb országból vesznek részt, viszont a legerősebb nemzetek is két egységet indíthatnak, úgyhogy nehéz az erőfelmérés. Általában azért elmondható, hogy egy világkupa normális esetben némileg elmarad egy vb színvonalától, de a szegedi mezőny egyáltalán nem volt gyenge. Ausztráliától Új-Zélandig mindenki elküldte a versenyzőit a Maty-érre.

- Előzetesen talán fejtörést okozott az olimpiai bajnok női kajak négyes összeállítása - a szülés előtt álló Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina, valamint a gerincműtéte után lábadozó Janics Natasa miatt -, aztán az új összetételű kvartett simán verte a mezőnyt.

- A tavalyi világbajnoksághoz képest már csak egy személycsere történt a négyesben, de azért Szeged előtt ebben az összeállításban soha sem versenyeztek, viszont nem látszott rajtuk az összeszokottság hiánya. Párosban nem indult olyan egységünk, amely éremesélyes lehetett volna, de az EB-re, illetve VB-re az is meglesz.

- A hét aranyból a férfiak kettőt szállítottak. Közülük a Vasbányai-Mike kenu ezer méteres párosunk esélyesnek számított, Dudás Miklós első helye azonban kellemes meglepetésként hatott.

- Miklósban benne volt ez az eredmény. Jómagam dobogóra vártam, az előfutam és a középfutam alapján látszott, hogy kirobban az erőtől. Az olimpián hatodik lett, tavaly Tótka Sándor verte őt, így nem ő indult egyesben, de a váltó tagjaként már ekkor is jól szerepelt. Fiatal versenyző, sokat fejlődött, de valójában engem is meglepett az első helyével.

- Olimpiai bajnokunk, Vajda Attila két érmet is szerzett - kenu 1000, illetve 5000 méteren -, de arany nincs köztük. Ne legyünk telhetetlenek?

- Szerintem ez így rendben van. Nem mondom, pszichésen motiváló erő az arany, de sokkal jobb, ha tétversenyen jön be az első hely, mint ha most nyert volna aranyat, s a világversenyeken "csak" ezüstöt, vagy bronzot. Május közepén vagyunk, ha ő tudatosan építi fel a szezonját, ez a teljesítmény a helyén van.

- A nőknél Kozák Danuta első helyére lehetett számítani, de Nagy Flóra, s főleg Lakatos Zsanett szereplése (két aranyat is szerzett) igen kellemes meglepetés. A kapitánynak is?

- Kozák Danutára ugyanaz érvényes, mint a Nagybányai-Mike kettősre: nem elég esélyesnek lenni, nyerni kell. S attól, hogy valaki olimpiai, vagy világbajnok, még nem biztos, hogy minden versenyét hozza. De Kozák Danuta eddig szinte mindent megnyert, ahol elindult. Egyetértek viszont Nagy Flóra és Lakatos Zsanett teljesítményének értékelésével: mindkettő a kellemes meglepetések kategóriájába tartozik. Nagy Flóra már a milánói világkupán is bronzot nyert 5000 méteren, most viszont kiválóan versenyzett párosban is, egyesben is. Lakatos Zsanett tavaly indult először egyesben, most a kanadaiak voltak a favoritok, akiknél előbbre tart a kenu szakág, mint nálunk, de őket is sikerült legyőznie.

- Viszonylag sok fiatal kapott lehetőséget Szegeden, nem okoztak csalódást?

- Egyáltalán nem. Sőt, kellemes meglepetéseket is szereztek. A világkupán , még idősebb versenyzők esetében sem az a fontos, hogy minden esetben dobogós helyen végezzenek - lásd a Dombi-Kökény párost, amely "csak" negyedik lett, pedig nagyon jól mentek - ,a fiataloknál pedig a rutinszerzés a legfontosabb. Persze ha eközben érmet is szereznek, mint például Khaut Kristóf a kenu 500 méteren, Vajda Attilát megelőzve, az bónusz a kapitánynak. Lehet ennél többet várni egy 19 éves fiatalembertől?

- Most jön két válogató verseny. Nehéz döntések előtt áll?

- Jó volt végig menni a három világkupán, ahol nemcsak a saját versenyzőimet, de az ellenfeleket is láttam. Egy válogatón persze sok minden történhet, lehetnek keresztbe verések, nem mindig egyszerű megválasztani egy-egy csapathajó legénységét. De ezek most kellemes gondok…

Hiába a kupagyőzelem?

Kövér Dávid írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.05.27. 07:53
Itt még mindenkinek lila köd volt a fejében, ám könnyen jöhet a kevésbé kellemes kijózanodás az újpestiek számára FOTÓ: TÓTH GER
Az Újpest labdarúgócsapata 12 szűkös esztendő után szerzett újabb trófeát, amint vasárnap este a Magyar Kupa fináléjában, büntetőpárbaj után legyőzte a Diósgyőrt. A sikerrel 10 millió forint mellett nemzetközi kupaindulás is jár – normál esetben. Ám mivel a lila-fehér klub szezon közben licencátruházást hajtott végre - a csődbe jutás elkerülése érdekében -, az UEFA előírásai alapján nem vehet részt az Európa Liga selejtezősorozatának küzdelmeiben. A klubnál mégis bizakodnak. 

Amilyen dicsőséges a régmúltja, olyan siralmasa volt a közelmúltja az Újpest labdarúgócsapatának. A 20-szoros bajnok egyelt 12 éve, a 2002-es kupagyőzelme óta nem nyert semmit. Egészen vasárnap estig. Akkor 1-1-es rendes játékidő után büntetőkkel verte a Ligakupát néhány nappal korábban elhódító Diósgyőrt a Magyar Kupa Puskás Ferenc Stadionban rendezett döntőjében.

Amin múlik...
Az UEFA Klublicenc- és Pénzügyi Fair Play-szabályzatának 12. 2. pontja: „Az UEFA-licenc kiadásának pillanatában a futballklub legalább három egymást követő, megszakítás nélküli évben regisztrált tagja kell, hogy legyen az európai szövetség égisze alá tartozó nemzeti szövetségnek vagy ligának. A klub jogi formájának vagy vállalati struktúrájának bármilyen megváltoztatása ebben az időszakban megszakítja ezt a hároméves ciklust."

Van abban valami sorsszerű, hogy éppen 2014-ben szakadt meg a siralmas időszak: akkor, amikor a futballszekció csak úgy menekülhetett meg a csődbe jutástól s ekként a megszűnéstől, hogy bonyolult jogi és gazdasági machináció útján az élvonalbeli indulási jogát egy új, makulátlan gazdasági társaságba átmentette (az Újpest FC Kft. hátrahagyta sokmilliós tartozásait, míg az Újpest 1885 Kft. tovább üzemeltette a csapatot).

Amikor az ügylet - az MLSZ közreműködésével – lezárult, Újpesten tisztában voltak vele: az UEFA szabályai értelmében három évig nem indulhat a

nemzetközi kupaporondon.  Azt most ne firtassuk, mennyire lehet komolyan venni egy olyan sorozatot (MK), amelyet az a futballcsapat nyer meg, amelynek játékosai néhány hete még azt se tudták, lesz-e tető a fejük fölött, megszűnik-e az egyesületük s mehetnek-e isten hírével? Vagy talán éppen a roppant nehézség kovácsolta egybe a társaságot?

Mindenesetre cikkünk szempontjából lényegesebb a tény: a serleget elhódító együttes jogot nyer a harmadik selejtezősorozattól kezdődően részt venni az Európa Ligában.  „Akik azt hiszik, hogy minket kizárt az UEFA, azok tévednek. A vonatkozó szabályban az szerepel, azon csapatok indulhatnak nemzetközi kupaporondon, amelyek három éves tagsággal rendelkeznek.

A licencátruházás az Újpest 1885 Kft-be megtörtént, így a csapatot most működtető gazdasági társaság valóban az első idényben szerepel az NB I-ben. Ám az MLSZ-hez, illetőleg az UEFA-hoz méltányossági kérelemmel fordultunk” – mondta lapunknak Gressó Gergely, az Újpest kommunikációs igazgatója. 

Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő az EL-indulással kapcsolatban annyit mondott megkeresésünkre: az UEFA vélhetően a hét második felében hozza meg döntését az ügyben. 

Visontai Csongor, az Újpest jogi képviselője az MTI-nek úgy nyilatkozott, habár korábban nem volt túl bizakodó, optimistább lett, miután Michel Platini UEFA-elnök nemrégiben leszögezte, egyetlen klubot sem zárnak ki a nemzetközi kupaporondról a pénzügyi fair play szabályainak megszegésért.

A jogász szerint a licenc átruházása tudniillik szintén ebbe a körbe tartozik. Az európai szövetség vezetője egyébként a PSG és a Manchester City túlköltekezése kapcsán jelentette ki, hogy a legsúlyosabb szankciót nem alkalmazzák majd. Erősen kérdéses viszont, hogy az Újpest eltiltásával is hasonló veszteség érné-e a kontinens futballszurkolóit, mintha nem láthatnák Zlatan Ibrahimovicsot vagy Sergio Agüerót…

A francia és az angol bajnokkal szemben az Újpest az NB I-ben momentán a 12. és kereken 30 pontos lemaradásban van a gyakorlatilag már bajnok Debrecentől. Talán épp ezért volt hallatlan nagy az ünneplés vasárnap, amikor 12 szűkös esztendő ért véget.

„Nehéz hónapokon van túl a csapat. Fantasztikus élmény volt elhódítani a kupát. A mérkőzés után hosszú ideig ünnepelt az együttes Újpest főterén a mintegy 1000 szurkolóval együtt”- mondta Gressó Gergely.