Előfizetés

A Kiel nem elégszik meg a bajnoki címmel

A THW Kiel nem elégszik meg azzal, hogy a hétvégén megszerezte fennállása 19. Bundesliga-címét, hanem a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában is győzni szeretne: a kölni négyes döntőben először az MKB-MVM Veszprémmel találkozik.

A német gárda drámai körülmények között lett bajnok. A Füsche Berlint 37-23-ra verte, míg a vele azonos ponttal záró Rhein-Neckar Löwen 40-35-re diadalmaskodott Gummersbachban. A Kielnek végül +236, a Löwennek +234 lett a gólkülönbsége.
Alfred Gislason, a kieliek vezetőedzője a BL honlapjának elmondta: sok trófeát nyert már csapatával, ám ez az egyik legemlékezetesebb.

A kapitány, Filip Jicha az ígérte fanatikus szurkolóiknak, hogy "még nem fejezték be", hanem változatlanul a kölni siker a céljuk.
A BL szombati elődöntőjében 15.15 órakor találkozik a Veszprém a Kiellel, a másik ágon, 18.00-kor a spanyol bajnok Barcelona mérkőzik a Bundesliga-bronzérmes Flensburg-Handewitt-tel.

Vasárnap 15.15-kor rendezik a bronzmeccset, a finálé pedig 18 órakor kezdődik.

Mindjárt vége a hőségnek

Publikálás dátuma
2014.05.26. 13:27
Fotó: Christopher Furlong, Getty Images.
Hétfőn az erősen megnövekvő gomolyfelhőkből többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt, mely lokálisan felhőszakadást, jégesőt, viharos széllökéseket hozhat magával. Délután 25-30°C várható, de a zivatarok miatt hirtelen visszaeshet a hőmérséklet.

Kedden is marad a fülledt, meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő, hevesebb zivatarok ezen a napon előreláthatólag keleten, északkeleten alakulhatnak ki. A délnyugatira forduló szelet élénk, zivatarok idején erős, akár viharos lökések kísérhetik.

Szerdán egy hidegfront hozhat újabb záporokat, zivatarokat. A Dunántúlon nyugatira, északnyugatira fordul a szél és megélénkül. Visszaesik a hőmérséklet, a Dunántúlon csak 20 fok körül alakulhatnak a maximumok.

Csütörtökön többfelé, pénteken már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Hűvösebb idő köszönt be, a maximumok 20 fok körül alakulnak majd. Időnként élénk, erős lesz az északi, északnyugati szél.

Egységes, de nem egyenlő uniós minimálbér

Az uniós tagországokban a helyi átlagbér legalább 50 százalékára kellene módosítani a minimálbért, illetve az Európai Unióban egységes bérszámítási módszerre lenne szükség egy uniós szervezet szerint – számol be róla a Napi Gazdaság.

Klaus Heeger, a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) főtitkára a lapnak elmondta: ehhez minden tagállamban figyelembe kellene venni a helyi gazdasági viszonyokat: a bruttó nemzeti összterméket, az inflációs rátát. A szakszervezetek és a mindenkori kormányok között így elegendő lenne évente egyszer áttekinteni a bérek kérdését.

Magyarországon a bruttó minimálbér 101 500 forint, ami 44 százaléka a bruttó 230 000 forintos átlagkeresetnek. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára a lapnak elmondta, hogy a szervezet már évek óta lobbizik azért, hogy Magyarországon is ilyen számítási módszert alkalmazzanak. A szakszervezeti vezető szerint a kormánnyal korábban kezdett egyeztetés az idén folytatódhat.