Előfizetés

Ferenc pápa: ne legyen erőszak Isten nevében

Publikálás dátuma
2014.05.26. 12:13
Fotó: Gettyimages.
„E szent helyről szólítok fel minden népet és közösséget, akik Ábrahámra tekintenek: senki se éljen vissza Isten nevével azzal, hogy erőszakhoz folyamodik” – jelentette ki Ferenc pápa hétfői jeruzsálemi látogatásának első színhelyén, a Templomhegyen.

A katolikus egyházfő meglátogatta az al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik legfontosabb szentélyét, ahol találkozott  Mohammad Huszein sejkkel, Jeruzsálem főmuftijával. Ezután a pápa a Siratófalhoz vonult imádkozni, és az ősi kövek közé elhelyezte üzenetét, a Miatyánk spanyol nyelvű szövegét – írta a Háárec.

 Ferenc útjának következő állomása a Herzl-hegy volt, ahol a pápa koszorút helyezett el Herzl Tivadarnak, a modern cionizmus atyjának sírjánál, majd - eredeti programját megváltoztatva - a  Jad Vasem emlékhelyen megemlékezett a holokauszt áldozatairól.

Az emlékhelynél, ahová elkísérte őt Simon Peresz izraeli államfő és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is,  az egyházfő kezet csókolt néhány holokauszt-túlélőnek a tisztelet jeléül. „E Soá-emlékhelyen ismét halljuk Isten kérdését: Ádám hol vagy? E kérdés, a Holokauszt kimondhatatlan tragédiájával szemben, úgy visszhangzik, mint egy elhaló hang egy feneketlen mélységből” – mondta a pápa, majd imádkozott azért, hogy  az emberek érezzék a szégyent azért, amit tettek, a tömeges bálványimádásért, saját véreik legyilkolásáért. „Soha többé, Uram, soha többé!” – fejezte be fohászát Ferenc pápa.

A katolikus egyház feje vasárnap közös imádságra hívta a Vatikánba Pereszt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt a közel-keleti békéért. A meghívást mindketten elfogadták, az olasz sajtó szerint a rendkívüli eseményre kerül június 6-án kerül sor.

 

 

Fűrésszel támadt egy rajongó a sztárokra

Publikálás dátuma
2014.05.26. 12:02
Fotó: Koki Nagahama, Getty Images
 Fűrésszel támadt egy férfi rajongó az AKB48 világrekorder japán lányegyüttesre, két tag megsérült.

A 19 éves Kavaei Rina és a 18 éves Irijama Anna vasárnap az észak-japán Takizava városban találkozott rajongóval, amikor egy férfi előrenyomult és közéjük vágott egy fűrésszel. A két lány keze és feje sebesült meg, stábjuk egy tagjának is megsérült a keze.

A rendőrség letartóztatott egy 24 éves férfit, akit Szatoru Umetának hívnak. Az AKB48 menedzsere szerint a két lányt megműtötték, a kórházat talán már hétfőn elhagyhatják. A hétfőre tervezett tokiói koncertet és a rajongókkal való találkozásokat egyelőre lemondták.

A japán médiában nagy port vert fel a támadás híre. A 2005-ben alapított együttes hazáján kívül más ázsiai országokban is rendkívül népszerű. Ők tartják a legnagyobb létszámú popcsapat Guinness-világrekordját. Az AKB a főváros Akihabara városrészére utal, mely a technológia negyede. Saját színháza is van itt a csapatnak, ahol majdnem mindennap fellépnek.
A 48-as szám az együttes eredeti taglétszámára utal, mely azóta már bővült. A csapat portálja jelenleg 140 tag nevét sorolja fel, de ők négy nagyobb és több kisebb csoportban oszlanak el.

Rajongók tízezrei szavaznak minden évben arra, hogy a több mint kétszáz jelölt közül ki csatlakozhat az együtteshez, a szavazás fontos médiaesemény az országban. A felvetteknek be kell tartaniuk a menedzsment diktálta szigorú szabályokat, például nem járhatnak fiúkkal - írta a BBC.

Az együttes tavaly azzal került világszerte címoldalra, hogy egyik tagja, Minegesi Minami kopaszra borotválta a fejét, és egy online videoüzenetben kért bocsánatot rajongóitól, amiért rajtakapták, hogy egy éjszakát a barátjával töltött. Az eset nyomán arról indult vita, vajon a japán popsztároknak jogukban áll-e normális életet élni.

Jóváhagyta a puccsot a király

Hivatalosan is kormányfőnek nevezte ki a thaiföldi katonai tanács, a „Nemzeti Tanács a Békéért és Rendért” vezetőjét, a négy nappal ezelőtt puccsal hatalomra került Prajut Csan-ocsát. Az ünnepélyes beiktatási ceremónián Bhumibol király nem vett részt. Prajut megbízást kapott arra, mihamarabb állítsa helyre a rendet az országban. 

A thaiföldi uralkodó is engedélyezte a katonai puccsot – értesült a MCOT állami televízió. A Békéért és Rendért Nemzeti Tanács (NCPO) dekrétumot hozott arról, amellyel csökkentik a bíróságok jogkörét. Megbüntetik azokat, akik az uralkodót sértegetik.

Prajut Csan-ocsa meggyőződéses királypárti, és Takszin Sinavatra volt miniszterelnök ellenfele. A hadseregen belül a keményvonalasok közé sorolják. 2009 áprilisában, majd 2010 április-májusában azon tisztek közé tartozott, akik a Takszint támogató vörös ingesekkel szembeni véres fellépést is támogatták. Miután megválasztották a hadsereg élére, próbálta árnyalni a róla kialakított képet, s tárgyalásokat kezdeményezett az áldozatok hozzátartozóival. Sokáig együttműködött Jingluk Sinavatra kabinetjével is, s úgy tűnt, elutasítja, hogy a kormány ellenfelei, Szutep Szaugszuban és köre bevonják a katonaságot a konfliktusba. Rendre a hadsereg semlegességét hangoztatta. Jingluk Sinavatrát két napig tartó őrizetbe vétel után vasárnap engedték el. Ugyanakkor SZutep Taugszuban ellen vádat emelnek.