Bajnai: eldőlhet, ki váltja le Orbánt 2018-ban

Publikálás dátuma
2014.05.24. 16:16
Bajnai Gordon (b2), Jávor Benedek (b), Szelényi Zsuzsanna és Krasztev Péter. A háttérben az Együtt-PM képviselői egy hatalmas un
Bajnai Gordon, az Együtt-PM európai parlamenti (EP-) listavezetője szerint a vasárnapi voksoláson az is eldőlhet, hogy négy év múlva ki válthatja le az Orbán-kormányt: az erősödő Jobbik vagy egy megújuló európai ellenzék. A volt miniszterelnök erről a szombaton Budapesten tartott EP-kampányzáróján beszélt.

Az Együtt-PM vezetője hangsúlyozta, az EP-választás tétje az is, hogy kik jeleníthetik meg a magyar érdekeket Brüsszelben, ha kell, akár a magyar kormánnyal szemben is. Bajnai Gordon szerint ha az elmúlt négy évben is az ő jelöltjeikhez hasonló EP-képviselői lettek volna Magyarországnak, akkor hatékonyabban lehetett volna fellépni az olyan jogsértések ellen, mint a "magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elvétele, a nemzeti bank elleni támadások vagy a média kontrollálása".

Bajnai Gordon úgy vélte, ahhoz, hogy négy év múlva egy megújult, megerősödött, modern és európai ellenzék váltsa le Orbán Viktort,  az ellenzéki pártoknak vissza kell szerezniük hitelességüket és a választók bizalmát. Ehhez pedig "új arcokra van szükség", olyanokra, amilyenek az Együtt-PM-ben is vannak - mondta. A volt kormányfő szerint vasárnap az is eldől, hogy a megújuló ellenzékben ki, mekkora súllyal vehet részt.

Jávor Benedek, az Együtt-PM EP-képviselőjelöltje elmondta, a szavazók vasárnap azt is eldönthetik, hogy Magyarország Európát választja-e, vagy a Fidesz és a Jobbik szándéka szerint Kelet felé fordul. Az Együtt-PM egy olyan átalakulásért dolgozik, amely Európát és azon belül Magyarországot is sikeressé teszi - fejtette ki.

Szelényi Zsuzsa, a pártszövetség EP-listájának harmadik helyezettje mindezt azzal egészítette ki, hogy Magyarország mindig is Európába vágyott, az Együtt-PM segít beteljesíteni ezt a több százéves álmot, szemben a Fidesszel és a Jobbikkal, amelyeket csak partikuláris érdekek mozgatnak.

Az Együtt-PM budai Batthyány téren tartott sajtótájékoztatója alatt a pártszövetség független országgyűlési képviselői egy hatalmas európai uniós zászlót engedtek le a Duna túlsó oldalán álló Országház főemeleti erkélyéről. Bajnai Gordon erről azt mondta, míg a Jobbik elégeti, vagy kidobja a parlamentből az EU zászlóját, a Fidesz házvezetése pedig eltávolítja azt az ülésteremből, addig ők büszkén kitűzik az európai lobogót. "Azt jelezzük ezzel, hogy európaiak és magyarok vagyunk és ezt a kettőt nem engedjük szembeállítani egymással" - fogalmazott.

Szerző
Frissítve: 2014.05.24. 16:56

"Oroszul is tudok rovásírni"

Publikálás dátuma
2014.05.24. 15:34
Az LMP-s Meszerics Tamás és Csiba Katalin sajtótájékoztatót tart 2014. május 24-én a Kossuth téren. Fotó: Mohai Balázs/MTI
Az LMP aktívan lép majd fel szakpolitikája megvalósítása érdekében az Európai Parlamentben, az eddigiekkel ellentétben nem lusta képviselőket küld Strasbourgba, és nem is Európán kívüli nagyhatalmakért vagy multinacionális vállalatokért kíván ott küzdeni.

Erről Meszerics Tamás és Csiba Katalin európai parlamenti képviselőjelölt beszélt szombaton sajtótájékoztatón a Kossuth téren, ahol kirakati bábuk pólóin szereplő feliratokkal jelenítették meg a negatív példákat.

Csiba Katalin a Bruxinfo statisztikáját idézte az elmúlt ötéves EP-képviseletről, és azt a következtetést vonta le: a magyar képviselők lusták, nem dolgoztak, hiszen akár a tanácshoz vagy a bizottsághoz intézett kérdések számában, akár módosító javaslatok benyújtásában, akár önálló politikai kezdeményezésekben elmaradnak a más tagállamból érkezőktől.

Hangsúlyozta: most válik el, hogy Európa szétszakad-e egy szegény és egy gazdag részre, az LMP pedig aktívan kíván fellépni ez ellen.

Meszerics Tamás listavezető arról beszélt: ha a választók olyan képviselőket szeretnének látni az Európai Parlamentben, akik nem Európán kívüli nagyhatalmak, különböző nagyvállalatok vagy egyéb nem ellenőrzött szervezetek ügynökei, akkor szavazzanak az LMP-re.

Mint mondta, zöld pártoknál nem fordulhat elő, hogy multinacionális cégek vagy nagyhatalmak vásárolják meg őket.

A politikusok úgy vélik: ha az április 6-án rájuk szavazók többsége vasárnap is az urnákhoz járul, akkor két mandátumot szerezhetnek az EP-ben.

A politikusok mögötti próbababák fehér pólóin a többek között a következő feliratok szerepeltek: "orosz ügynök vagyok", "oroszul is tudok rovásírni" vagy "szavazz rám és azonnal lemondok". Egy másik pólóra azt nyomtatták: "a baloldal a mellettem álló hibájából nem újul meg".

Szerző

Ellenzéki vezetők tiltakoztak a megszállási emlékmű ellen

Publikálás dátuma
2014.05.24. 15:22
Ellenzékiek tiltakoznak a megszállási emlékmű ellen a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt 2014. május 24-én. Fotó: Marjai J
A Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű megépítése ellen tiltakoztak ellenzéki pártok vezetői szombaton Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt.

A demonstráción felszólalt Szabó Tímea és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnökei, Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) elnöke, Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

A szónokok azt hangsúlyozták, hogy ha a "demokratikus pártok" átveszik a főváros vezetését, akkor azonnal eltávolítják a Szabadság térről a készülő "történelemhamisító" emlékművet, és a Szoborparkba száműzik.

A mintegy kétszáz tiltakozó részvételével, a Szabadság téri emlékmű ellen tüntető civilek kezdeményezésére megtartott demonstráción Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy a jelenlegi "basáskodó" hatalomnál "mocskosabb hatalmak" is meg szoktak bukni, csak az a kérdés, hogy mikor és mit hagynak maguk után. Ebben a helyzetben védeni kell a hazafias tisztesség maradékát és támadni mindazt a gonoszságot, ami sugárzik a kormányról.

Vagyis nem szabad kompromisszumot kötni, "a gonosszal nem kötünk nagykoalíciót", mert a jelenlegi hatalom működése ellentétes a magyar érdekekkel.

Horváth Csaba arról szólt, hogy a "demokratikus pártok" Európát választják, mert Európa jelenti az egyetlen esélyt a fejlődésre. A baloldal békét vár Európától, miközben a jobboldal úgy kér tiszteletet, hogy közben nem tisztel senkit - fogalmazott.

"Ezért az európai parlamenti választás nem lefutott meccs, mutassuk meg, hogy Budapest a remény szigete, egyben a szabadság fővárosa" - mondta Horváth Csaba.

Popper Gábor úgy vélekedett, hogy az emlékmű körüli csatát Orbán Viktor akkor is elveszítette, ha végül felépül "a hazugság szobra". Mert az emlékművet senki nem akarja, még a jelenlegi kormány hívei sem.

Szerinte a tiltakozásuk elérte a célját, mert már három német nagyvárosban tartottak tüntetést az emlékmű ellen, és harminc zsidó származású amerikai kongresszusi képviselő és szenátor kérte levélben Orbán Viktort a terv felülvizsgálatára.

Bokros Lajos szerint Orbán Viktor azért harcol az Európai Unió ellen, mert nem osztja az értékrendjét.

"A diktatúra, az orosz irányított demokrácia értékrendjét képviseli és a jobbik faji gőggel átitatott náci ihletésű kultúráját. (...) A Fidesz kulturálisan koalíciót alkot a Jobbikkal, ennek jelképe a Szabadság téren épülő hazug, hamis emlékmű" - fogalmazott a politikus.

Szabó Tímea azt a sajtóhírt idézte, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök a jövőben az államfői posztra pályázna. Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor nem képviselheti a nemzet egészét, mert az elmúlt évtizedekben ideje jelentős részét azzal töltötte, hogy összeugrassza a nemzet tagjait.

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, hogy a hatalom jelenlegi képviselőit nem az emberek érdeklik, csak a hatalom. "Ezért el fogják söpörni Orbán Viktort az útból, és a szobor le fog dőlni" - mondta Juhász Péter.

A demonstráción a pártzászlók mellett európai uniós lobogók is láthatók voltak, és a rendezvényen a magyar himnusz mellett felcsendült az Európai Unió himnusza, az Örömóda is. A szervezők azért választották a Széchenyi téri helyszínt, mert a Szabadság tér rendezvény miatt foglalt volt.

Szerző