Előfizetés

A napenergiára koncentrál az új indiai kormányfő

Publikálás dátuma
2014.05.23. 12:17
Fotó: Gettyimages
India teljes napenergia-ellátását célozza az ország frissen megválasztott kormányfője.

Narendra Modi kijelentette: célja, hogy 2019-re a több mint egymilliárd lakosú India minden otthonában legyen legalább egy napelemmel működő lámpa. Ezzel a célkitűzéssel akarja megoldani annak a 400 millió indiainak a gondját, akiknek a mai napig nem jut elektromos áram.  

„A napot, mint alapvető forrást tekintjük energia-gondolkodásunk teljes átalakítására – jelentette ki a május 16-i nagy választási győzelemmel hatalomra került Modi.

Indiának nem csupán az ország teljes elektromos ellátása és a tervvel járó munkahelyteremtés miatt fontos a napenergia, hanem azért is, mert az ország a világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátójának számít ma a világban.

 

Megvan az idei "Föld Órája Fővárosa"

A Fejér megyei Pusztaszabolcs lett a Föld Órája Fővárosa 2014-ben, így a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete ünnepélyesen átadta a címet a város önkormányzatának, a Föld Órájáért kampányoló Tiszta Utak Élő Táj Egyesületnek.

A díj átadása után a környezetvédelem iránt legelkötelezettebb magyar település a város határában elhelyezte és fel is avatta az elismerést jelző táblát - közölte WWF az MTI-vel. A Föld Órája a világ egyik legnagyobb civil önkéntes akciója, amelynek keretein belül a WWF Magyarország 2012 óta minden évben meghirdeti a magyarországi települések számára a Föld Órája Főváros versenyt. 2012-ben Nyíregyháza kampányolt a legsikeresebben lakosai körében, így az alföldi nagyvárosból regisztráltak a legnagyobb arányban a www.foldoraja.hu weboldalon, tavaly pedig Szigetszentmiklós nyerte el egy évre az elismerést. 

A globális akciót idén Szingapúrban indították el március 29-én 20 óra 30 perckor. Ebben az időpontban több nagyváros is sötétbe borult világszerte, hogy így figyelmeztessék az embereket a Föld erőforrásainak kiapadására. Az idei akció rekordrészvétellel zajlott: 162 ország több mint 7000 városa csatlakozott a programhoz. Olyan világhírű építmények borultak sötétségbe 60 percre, mint a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcoló, a tokiói Tokyo Tower, a moszkvai Kreml, a párizsi Eiffel-torony, a vatikánvárosi Szent Péter-bazilika, a New York-i Empire State Building és a San Franciscó-i Golden Gate híd, de elsötétült a Las Vegas Strip is.

Ausztráliában, ahonnan a kezdeményezés 2007-ben elindult, idén a klímaváltozásra különösen érzékeny Nagy-korallzátony került a kampány középpontjába.

Új rekord született a Shell Eco-maratonon

Publikálás dátuma
2014.05.21. 14:27
Fotó:Thinkstock
Egy liter benzinnel 3300 kilométert tett meg vasárnap Rotterdamban egy francia diákcsapat által konstruált autó, és ezzel új rekord született a világ legjelentősebb energiahatékonysági versenyén a gépjárművek világában. Saját kategóriájában negyedik lett a győri egyetem csapata-írja a zoldtech.hu

A szervezők szerint a győztes csapat járműve 400 kilométerrel hosszabb utat tett meg, mint a tavalyi győztes. A 30. rotterdami Shell Eco-marathon versenyen 200 európai diákcsapat indult, a győztes Franciaországból 57. A futurista autók versenyét 50 ezer néző kísérte figyelemmel a hét végén a holland kikötővárosban.

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team csapata az utolsó futamon elért 191 km/kWh eredménnyel a negyedik helyen végzett kategóriájában a versenyen - közölte vasárnap este Winkler Csaba, az intézmény kommunikációs titkára.