Előfizetés

Magyarország-Dánia 2:2

Publikálás dátuma
2014.05.23. 00:54
FOTÓ: Bielik István/Népszava
A magyar labdarúgó-válogatott 2-2-es döntetlent játszott Dániával a debreceni Nagyerdei Stadionban csütörtökön rendezett barátságos mérkőzésen.

Ez volt Pintér Attila második találkozója a nemzeti csapat kispadján, nyernie még nem sikerült.

A szeptemberben kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozat előtt a magyar válogatott június 4-én az albán, három nappal később pedig a kazah csapattal találkozik a Puskás Ferenc Stadionban.

Eredmény:
Magyarország-Dánia 2-2 (1-0)

Derbecen, Nagyerdei Stadion, 20 ezer néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Dzsudzsák (25.), Varga R. (69.), illetve Eriksen (56.), Schöne (72.)
sárga lap: Tőzsér (40.), illetve Würtz (50.)

Magyarország:

Gulácsi Péter - Varga József, Lang Ádám, Lipták Zoltán (Juhász Roland, 57.), Korhut Mihály (Szabó János, 61.) - Pátkai Máté (Kalmár Zsolt, a szünetben), Tőzsér Dániel - Gyurcsó Ádám (Varga Roland, a szünetben), Szakály Péter (Koman Vladimir, a szünetben), Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely (Nikolics Nemanja, 67.)

Dánia:

Stephan Andersen - Jabob Ahlmann, Daniel Agger, Simon Kjaer (Rasmus Würtz, a szünetben), Lars Jacobsen - William Kvist (Andreas Bjelland, a szünetben) - Michael Krohn-Dehli (Thomas Kahlenberg, 79.), Jakob Poulsen (Morten Rasmussen, a szünetben), Christian Eriksen, Kasper Kusk (Lasse Schöne, a szünetben)- Martin Braithwaite

I. félidő:

25. perc: Tőzsér kiváló hosszú labdával indította a leshatáron kiugró Dzsudzsákot, aki senkitől sem zavartatva törhetett kapura, majd 14 méterről higgadtan a hálóba lőtt (1-0).

II. félidő:

56. perc: egy balról érkező beadást követően az ötösön álló Braithwaite üresen vette le a labdát, majd Eriksen elé tálalt, a Tottenham Hotspur középpályása pedig védhetetlenül bombázott a kapu jobb oldalába (1-1).
69. perc: Koman bal oldali beadására középen Varga Roland érkezett és öt méterről bevetődve a jobb felső sarokba fejelt (2-1).
72. perc: Schöne tört be a 16-os jobb oldalán és elképesztő erővel bombázott a bal felső sarokba (2-2).

A találkozó elején a dánok birtokolták többet a labdát, szinte kedvükre adogathattak a magyarok térfelén. A hazai csapat a ritkán megszerzett labdákkal próbált gyorsan megiramodni, leginkább eredménytelenül. A mérkőzés első nagy helyzetét Braithwaite hagyta ki, majd szinte az ellentámadásból a debreceni születésű Dzsudzsák, a vendég védelem hatalmas hibájának köszönhetően nagyjából hasonló helyzetben már nem hibázott. A Dinamo Moszkva szélsője, a DVSC korábbi kedvence így góllal ünnepelte 60. válogatottságát. A félidő hajrájában is a dánok irányítottak, de nem tudták feltörni a jól záró hazai védelmet.
A fordulást követően szinte azonnal egyenlíthetett volna a dán együttes, de Rasmussen közeli próbálkozását Lipták a gólvonalról vágta ki, Eriksen lövése pedig a kapufán csattant. Néhány perccel később azonban utóbbi már nem hibázott és közelről bombázott a hálóba. A vendégek ezt követően Krohn-Dehli révén kétszer is vezetést szerezhettek volna, de a támadó első ziccerét Gulácsi hatalmas bravúrral védte, a másodikat pedig elvétette: miután a magyar kapust is kicselezte, csak az oldalhálóba lőtt.

A magyar csapat kissé kijött a szorításból, ennek pedig gyorsan meg is lett az eredménye, ugyanis az élete első válogatott mérkőzésén pályára lépő Varga Roland egy gyönyörű fejessel újra a magyarokat juttatta vezetéshez. A dánok kedvét ugyanakkor ez nem vette el és néhány perccel később Schöne hatalmas góljával egyenlítettek, majd újra átvették az irányítást.
A hajrára teljesen beszorult Pintér Attila együttese, de az eredmény már nem változott, a legközelebb az ajaxos Schöne járt a gólszerzéshez, de lövése a kapufán csattant.

Magyar-dán: Gulácsi, Lang és Korhut is debütál

Gulácsi Péter, Lang Ádám és Korhut Mihály személyében három játékos is először lép pályára a magyar labdarúgó-válogatottban.

Pintér Attila együttese 20.15-től a debreceni Nagyerdei Stadionban a dánokkal játszik barátságos mérkőzést.

A magyar válogatott kezdőcsapata:
Gulácsi Péter - Varga József, Lang Ádám, Lipták Zoltán, Korhut Mihály - Pátkai Máté, Tőzsér Dániel - Gyurcsó Ádám, Szakály Péter, Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely

A közúti áruforgalom 5-10 százalékát a vasútra lehetne terelni

Megfelelő intézkedésekkel a közúti áruforgalom 5-10 százaléka vasútra lenne terelhető, és ezzel éves szinten közel 78 milliárd forinttal csökkennének az állami útfenntartási kiadások, valamint 8,3 millió tonna plusz megbízással nőne a vasúttársaságok forgalma – közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).

Az előző évi adatokhoz képest - a ROLA 2012. évi megszűnése miatt - 2013-ban a teljes magyarországi érkezésű kombinált árufuvarozási forgalom közel 4 százalékkal csökkent – áll a közleményben.

Annak ellenére, hogy a vasúti forgalom 5 százalékkal nőtt 2013-ban, a kombinált forgalom vasúti ágazaton belüli részaránya továbbra is megközelítően 12 százalék maradt, mivel az elektronikus útdíj bevezetését követően sem bővült érdemben. Ez az érték Európa fejlettebb részén 20 százalék körül mozog. A központi régió szerepe annak ellenére tovább erősödött, hogy a teljes magyarországi kombinált összforgalom csökkent, hiszen - a három budapesti terminál forgalmának köszönhetően - a konténeres szállításnak az intermodális forgalmon belüli részaránya 4 százalékkal nőtt. Az MLSZKSZ szerint a hazai intermodális fuvarozás közúttal szembeni versenyhátrányának egyik oka, hogy a magyarországi vasúti infrastruktúra használatának díja a legmagasabbak között van Európában. A másik ok pedig az, hogy nincs a vasúton menetrendszerűség - kivéve irányvonatok - és az elmúlt 20-30 évben elmaradt fejlesztési/fenntartási munkák miatt jelentősen romlott a vasúti pályák állaga. Ebből következik az is, hogy az eseti küldemények vasúti fuvarozása drága, nem kiszámítható, és nem tervezhető, így nem is hatékony. Amennyiben a megfelelő átalakítások és fejlesztések megtörténnek, és a korszerű közlekedési rendszer kiépül, az intermodális szállítás állami támogatás nélkül is versenyképessé válik – idézi a közlemény Fülöp Zsoltot, az MLSZKSZ elnökét.