Előfizetés

Hetényi a Fehérvárnál, KHL-es edző Újvárosban

Hetényi Zoltán, a magyar válogatott kapusa egy évvel meghosszabbította szerződését a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapatával. 

A székesfehérvári együttes tegnap közleményben jelentette be, hogy megállapodott a csapathoz tavaly decemberben visszatért hálóőrrel, aki az osztrák ligában (EBEL) kiválóan, 92,4 százalékos hatékonysággal védett, és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a középszakaszból bejutottak a rájátszásba.

A 26 éves Hetényi az EBEL legjobb kapusa volt a 2013/2014-es szezonban, amelyben 31 találkozón védet. A tegnapi napon a Dunaújváros is nagy bejelentést tett. Játékosként NHL-t, edzőként pedig KHL-t megjárt vezetőedzője lehet a következő szezontól a magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes Dab.Docler jégkorongcsapatának.

A dunaújvárosi klub honlapja alapján a vezetők szóban már megállapodtak a kanadai Donald MacLeannel, aki az orosz profiligában (KHL) szerepelt Medvescak Zagreb együttesétől érkezik, s a tervek szerint napokon belül alá is írják a szerződést.

Donald MacLean a tervek szerint augusztus elsejétől áll munkába Dunaújvárosban, a megbízása pedig egy évre szól.

Éremeső a Maty-éren?

Publikálás dátuma
2014.05.22. 07:55
Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője idén is nagy sikerre számít a szegedi világkupán FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Kijelölte a holnap kezdődő szegedi világkupán induló csapatát Storcz Botond. Az 54 országot felvonultató eseményen a vezetőedző - számos sztárversenyzője távollétében is - tíz érmet vár a magyar kajak-kenusoktól.

A múlt hét végi racicei kajak-kenu világkupa versennyel már a második erőpróbán van túl a nemzetközi kajak-kenu mezőny. A magyar élversenyzők nem voltak ott Racicében, noha a mieink közül néhányan már rajthoz álltak, sőt érmeket is gyűjtöttek a milánói világkupán.

Az igazi megmérettetés, legtöbbjük számára az idénykezdet is a holnap kezdődő világkupa viadalon kezdődik. Tavaly nagyon erősen kezdték a szezont a mieink és Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője idén is hasonló teljesítményre számít. A keddi sajtótájékoztatón számszerűsítette is várakozását és azt mondta, tíz éremre számít.

A kapitány számára ezúttal a női keret összeállítása okozott némi fejtörést, hiszen megszokott csapatának három nagyágyúja, Kovács Katalin, valamint Fazekas-Zur Krisztina anyai örömök elé néz, Douchev-Janics Natasa pedig gerincműtétje után lábadozik.

Helyüket fiatalokkal pótolja a vezetőedző, ami egyszersmind jó lehetőséget biztosít a sztárok mögött toporgó ifjaknak, hogy nagy versenyeken is megpróbálják magukat.

"A csapat gerince azonban megmaradt. Kozák Danuta továbbra is extraklasszisnak számít a sportágban, itt van Szabó Gabriella, Vad Ninetta és Kárász Anna is, akik hozzák a megszokott színvonalat és minden bizonnyal eredményesen szerepelnek majd a világkupán" - fogalmazott Storcz Botond.

A vezetőedző az eredményességet ezúttal nem csak érmekben, de helyezésekben is méri, pontosan azért, mert legjobbjaink számára még hátra van az idei világversenyek részvételéről döntő két válogatóverseny.

"Sok fiatal jut szóhoz a szegedi világkupán, aminek nagyon örülök. És persze itt lesznek állandó éremszállítóink is, a kenusoknál Vajda Attila - aki a duisburgi világbajnokság után ezúttal három egyéni számot vállal -, vagy a C-2 1000 méter világbajnoki címvédői, Vasbányai Henrik és Mike Róbert, akik már Milánóból is éremmel tudtak hazatérni. 

Úgy érzem, az elmúlt években sokat erősödött a kenus szakág, bizonyítja ezt az is, hogy hosszú idő után sprintszámban is dobogósok lettünk Lantos Ádám személyében, aki egyre jobban közelít a világ élmezőnyéhez.

Férfi kajakban is hasonló a helyzet, jó látni, hogy Dombvári Bence K-1 1000 és 500 méteren is rendre ott van a döntőben, sőt már igazi ellenfele olyan világsztároknak, mint Max Hoff vagy Ken Wallace, míg a Dombi Rudolf, Kökény Roland alkotta férfi párosunk és olimpiai négyesünk is két éve megbízhatóan tudja garantálni a színvonalat.

Az idei év azonban több számban is a kísérletezés éve lehet, és kíváncsian várom, hogy fiataljaink miként tudnak csatlakozni az igen erős első vonalhoz" - tette hozzá a válogatott vezetőedzője. Jöjjön tehát a teszt, ami tavaly is nagyszerű lendületet biztosított az egész évi versenyzéshez.

A Szegeden induló magyar egységek

FÉRFIAK
K-1 5000 M: Noé Milán, Petrovics Máté
K-1 1000 M (olimpiai szám): Dombvári Bence, Schenk Áron
K-1 500 M: Dombvári Bence, Dudás Miklós
K-1 200 M (olimpiai szám): Tótka Sándor, Dudás Miklós
K-2 1000 M (olimpiai szám): Dombi Rudolf és Kökény Roland, Petrovics Máté és Gere Bálint
K-2 500 M: Dombi Rudolf és Boros Gergely, Noé Bálint és Noé Milán
K-2 200 M (olimpiai szám): Molnár Péter és Bán Kristóf, Horváth Bence és Szomolányi Máté
K-4 1000 M (olimpiai szám): Kammerer Zoltán-Tóth Dávid-Kulifai Tamás-Pauman Dániel, Noé Bálint-Szalai Tamás-Boros Gergely-Kugler Attila
C-1 5000 M: Vajda Attila, Sarudi Pál
C-1 1000 M (olimpiai szám): Vajda Attila, Kiss Tamás
C-1 500 M: Vajda Attila, Khaut Kristóf
C-1 200 M (olimpiai szám): Lantos Ádám, Nagy Péter
C-2 1000 M (olimpiai szám): Vasbányai Henrik és Mike Róbert, Vass András és Varga Dávid
C-2 500 M: Vasbányai Henrik és Mike Róbert, Szabó Kristóf és Szabó Gábor
C-2 200 M: Lantos Ádám és Nagy Péter, Khaut Kristóf és Hajdu Jonatán
C-4 1000 M: Szabó Kristóf-Viola Viktor-Bodonyi András-Szabó Gábor, Devecseri Ádám-Forgó Christopher-Sarudi Pál-Androkity Marcell

NŐK
K-1 5000 M: Csay Renáta, Nagy Flóra
K-1 1000 M: Medveczky Erika, Csay Renáta
K-1 500 M (olimpiai szám): Kozák Danuta, Kárász Anna
K-1 200 M (olimpiai szám): Vad Ninetta, Tóth Dzsenifer
K-2 1000 M: Szilvásy Nóra és Bodonyi Dóra, Nagy Flóra és Farkasdi Ramóna
K-2 500 M (olimpiai szám): Horváth Noémi és Bodonyi Dóra
K-2 200 M: Szabó Petra és Tóth Dzsenifer, Hagymási Réka és Hagymási Anita
K-4 500 M (olimpiai szám): Szabó Gabriella-Kozák Danuta-Kárász Anna-Vad Ninetta, Nagy Flóra-Horváth Alexandra-Hagymási Anita-Farkasdi Ramóna
C-1 200 M: Lakatos Zsanett, Balla Virág
C-2 500 M: Lakatos Zsanett és Takács Kincső

Nem lehet dínom-dánom?

Publikálás dátuma
2014.05.22. 07:53
A dánok győzni szeretnének az új debreceni stadionban, míg Pintér Attila csapata javításra készül FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
A kommunikációs tréningre beíratott Pintér Attila Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint jól és őszintén nyilatkozik, de ha ez így van, a szövetségi kapitány a dánok elleni barátságos mérkőzés előtt elhangzott szavai alapján ma este (20.15 óra) sok jóra nem számíthatunk: a szakember roppantmód fájlalja a válogatott keret összetartásainak elmaradását. Morten Olsen, a vendégek mestere ugyancsak elégedetlenkedett, nincsenek megfelelő támadói tudniillik.

Miután kiderült, hogy Pintér Attila egy nemrégiben rendezett utánpótlástornán (állítólag) önmagából kivetkőzve szidalmazta a bírót, amiért szerinte a Győrben játszó gyermeke csapata kárára tévedett, s azt követően, hogy a keddi MLSZ-közgyűlésen elhangzott, a trénert kommunikációs tréningre küldi a szövetség, olybá tűnik, mintha a magyar labdarúgás után érdeklődök körében a dánok elleni meccsnél sokkalta izgalmasabb kérdés volna a kapitány viselkedése és megregulázása. Való igaz: Pintér első meccsén a magyar válogatott minden volt, csak érdekfeszítő nem.

Barátságos meccsek

Csütörtök
Ukrajna-Niger
Magyarország-Dánia (20.15 óra, tv: m1), jv.: Szymon Marciniak (lengyel).
Péntek
Bulgária-Kanada
Szlovákia-Montenegró

Szóval a felkészülésről szóló hírek helyett rögzítsük: Sipos Jenő MLSZ-sajtófőnök lapunknak elmondta, a szövetség nem vizsgálja ki az Albert Kupán történteket, mivel hivatalos panasszal senki nem élt, ha valóban megengedhetetlenül viselkedett volna Pintér a gyerekek között, akkor a szervezők nem kérik fel

díjátadásra, ám felkérték, egyébként pedig a történet valóságtartamáról senki meg nem bizonyosodott, azt egy szurkolói blog (az ultrasliberi) írta meg először.

Továbbá: a Nemzeti Sport információja szerint Pintér a korábbi tévériporter, majd a Gyurcsány-kormány szóvivőjeként megismert Batíz András cégében próbál meg barátságba kerülni a magyar nyelvvel. Remélhetőleg az egyéni foglalkozásokon sikerül majd vele megértetni azt is, hogy egy-egy kérdés mögött nem feltétlenül kell személyes támadást sejtenie.

Győri debütálása, a finnek elleni 1-2 után például Mohay Bence, a köztelevízió riportere azt tudakolta tőle, az öltözőben korholt-e bárkit is, amire tajtékozva reagálta, mindig ezek a negatív kérdések, ő ezekre nem válaszol! Kár, hogy dicsérni viszont végképp nem dicsérhetett senkit és semmit, az a meccs maga volt a borzalom.

Most legalább - mintha csak zsigerből megérezte volna: így kell ezt csinálni, elvégre a tréning megkezdése előtt van még - elöljáróban "megágyazott" az újabb visszafogott teljesítménynek. Legalábbis panaszkodása más célt nemigen szolgálhatott.

Leszögezte, nagyon sajnálja, hogy az utóbbi időben elmaradtak a válogatott összetartások. Amíg az év elején a klubcsapatok zokszó nélkül elengedték játékosaikat, ez a bajnoki hajrára megváltozott, különféle indokkal kérték a kapitányt, tekintsen el meghatározó futballistáik terhelésétől. Pintér viszont nem akarta az esélyeket felborítani, a többi egyesületnél inkább nem is kopogtatott.

"Alaposan kielemeztük a finnek ellen elkövetett hibákat, ám magam is kíváncsian várom, hogy egy-két nap alatt mennyiben tudjuk azokat kijavítani, a kevés idő vajon mire lesz elég?" - morfondírozott a tréner, aki mind a védekezés, mind a támadásépítés terén problémákat fedezett fel.

Kifejezetten ellenére volt, hogy csapata akciót többnyire hosszú indításokkal próbált vezetni, miközben ez a típusú játék távol áll a magyaroktól, a labdát a földön tartva, gyors passzokkal kellene odaérni a rivális kapujához.

Az ellenfélről szólva elmondta, boldog lenne, ha csak feleannyi ideig maradhatna posztján, mint a dánokat dirigáló Morten Olsen, aki 14. éve vezényli a nemzeti csapatot, mert ez azt jelentené, hogy jól végzi a munkáját. Szerinte a skandináv vetélytárs fölöttébb szervezett, védelmét feltörni nehéz, de a debreceni szurkolók segítsége sokat jelenthet.

A találkozót a Nagyerdei Stadionban rendezik, a hónap elején átadott új, 20 ezres aréna most mutatkozik be a nemzetközi porondon. Morten Olsen egyébként ugyancsak sajnálatát fejezte ki a meccs előtt, rámutatott, hogy a korábbiakban rendre akadt olyan támadójuk, aki megütötte az általa remélt színvonalat, most viszont ez hiányposzt, mindenesetre abból kell főzniük, amijük van.