Előfizetés

Ez egy igazi csapatsiker volt!

Publikálás dátuma
2014.05.20. 07:53
Juan Carlos Pastor a vb-cím után most EHF-kupát nyert FOTÓ: K2 PRESS
Amikor 2011-ben az új menedzsment átvette a Szeged férfi kézilabda csapatának az irányítását, vélhetően valamennyien azt remélték, a közös munka a csúcsra vezeti az örök ezüstérmesként elkönyvelt gárdát. Nos, Juan Carlos Pastor vezetésével az elmúlt vasárnap a Pick Szeged átlépte azt a bizonyos Rubicont, és fantasztikus teljesítményt nyújtva megnyerte az EHF-kupát. Egy dolog feljutni a csúcsra, és egy másik ott is maradni - pontosan tudják ezt a vezetők, akik az ünneplés mámoros pillanataiban is már a sikeres jövőre gondolnak.

Ami tegnap este Szegeden lezajlott, az szinte leírhatatlan. Hazánk időjárását tönkretevő Ivett nevű ciklon is megkegyelmezett, így igazi májusi estén ünnepelhetett a Tisza-parti város apraja-nagyja, hiszen az ezüstcsapatnak tartott Pick Szeged végre-valahára odacsapott.

A legjobbak
A férfi kézilabda EHF-kupa berlini négyes döntő legjobb kapusának a szegedi Mikler Rolandot választották meg, az MVP Iker Romero (Füchse Berlin), a sorozat gólkirálya a 72 találatig jutó Dragan Gajic (Montpellier) lett.

Valami elképesztő teljesítménnyel megnyerte az EHF-kupát, majd tegnap este fél nyolctól története legnagyobb ünneplésében részesült. Az immár "aranycsapat" az újszegedi sportcsarnoktól kisvonattal utazott a belvárosba, ahol a Dugonics téren az évszázad buliját tartották meg.

A Szeged férfi kézilabda csapata bebizonyította, hogy ha tökéletesen

egységesen lépnek pályára, kihozva magukból a maximumot, akkor képesek a csodára. Ez egy igazi csapatsiker volt! Nem véletlen, hogy a klubot elhagyó Mikler Roland úgy nyilatkozott, hogy az számára a legnehezebb, hogy el kell a többiektől búcsúznia.

Út a kupáig

Bajnokok Ligája selejtező:
Metalurg Szkopje-Pick Szeged 26-16, 19-23 (45-39)
EHF Kupa:
Selejtező:
Benfica-Pick Szeged 24-25, 25-31 (49-56)
Csoportmérkőzések:
Pick Szeged-Nantes 28-27
Kristianstad-Pick Szeged 23-26
Tatran Presov-Pick Szeged 29- 31
Pick Szeged-Tatran Presov 37-31
Nantes-Pick Szeged 31-23
Pick Szeged-Kristianstad 29-18
Negyeddöntők:
Sporting-Pick Szeged 29-27, 22-28 (51-55)
Final Four:
Elődöntő: Füchse Berlin-Pick Szeged 22-24
Döntő: Pick Szeged-Montpellier 29-28

"Számomra lezárult egy időszak, de így kellett lezárulnia, mert ezzel a kupasikerrel megkoronáztam a szegedi karrieremet. Kevesen hitték, hogy megnyerhetjük, de megtettük" - fogalmazott a válogatott a kapus, aki pont a legnagyobb vetélytárshoz, a Veszprémhez igazol.

Egy biztos, Miklert nagyon nehéz lesz pótolni, de ahogy azt az elmúlt időszakban megmutatta a Pick Szeged, képes újjáépíteni magát.

Mert hiába tűnt úgy, hogy a BL-kiesés miatt esetleg gond lehet a csapatnál, előbb a védelem állt össze - nyerő lett a Blazevic-Ilyés-Vranjes trió -, majd egyre

összeszokottabb lett a társaság, és a támadásoknál is a precízen kidolgozott és kihasznált helyzetek lettek jellemzőek a csapatra.

Juan Carlos Pastor a vb-cím után most EHF-kupát nyert FOTÓ: K2 PRESS

Juan Carlos Pastor a vb-cím után most EHF-kupát nyert FOTÓ: K2 PRESS

"Abban is sokat fejlődtek a szegediek a szezonban, hogy az esélyesebb meccseiket stabilan tudták hozni a gyengébbek és az azonos képességűek ellen - ez pedig meghozza a sikerélményt, s vele a magabiztosságot. A szezon előtt érkezett spanyol tréner, Juan Carlos Pastor minden részletre kidolgozta ezt a jól menedzselt csapatot. A játékvezetők sem fújtak ellenük, a fináléban kedvező volt számukra a bírók felfogása, de ez ki is járt a Szegednek" - mondta a DigiSport Reggeli Start műsorában a csapat korábbi mestere, az egykori szövetségi kapitány, Skaliczki László.

Tény, a spanyol válogatottat 2005-ben világbajnoki címig vezető Juan Carlos Pastor szakvezetői kinevezése mindenképpen kulcsfontosságú a mostani sikerben. Ezzel mindenki tisztában van, és a vezetőedző teljesen új mentalitást honosított meg az együttesnél, munkájának gyümölcse pedig mostanra beérett.

És most már, hogy megérezték a siker ízét a szegediek, már a jövő, a még ennél is fényesebb jövő jár már a vezetőség fejében.

"Az a tervünk, hogy két-három év múlva az együttes egy olyan új, modern sportcsarnokban játszhasson, mint amilyen a nagy rivális MKB Veszprémnek a rendelkezésére áll, illetve amilyen épül a női Bajnokok Ligájában egymás után kétszer győztes Győri Audi ETO KC számára" - árulta el Mezei Richárd, a csapatot működtető gazdasági társaság vezérigazgatója.

Más vezetők is a szisztematikus munkában és a közösen kialakítandó jövőképben látják a Szeged sikereinek folytatását. Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke igazolva látja korábbi döntéseik helyességét, hiszen az eltervezett három év letelt, és a csapat az EHF-kupa berlini megnyerésével megvalósította azt, amit elterveztek.

"Csodás dolog volt ezt átélni, igazán még most sem fogtam fel, hogy micsoda tettet hajtott végre a csapat. Nagyon bízom abban, hogy ez nem a vége, hanem a kezdete valaminek. Egy olyan szakmai munka kezdődött el a Pick Szegednél, amelyet lehet folytatni, és amelyre hosszabb távon is lehet építeni.

Reménykedem benne, hogy jövőre újra a Bajnokok Ligájában indulhat a csapat, és ott is bebizonyíthatjuk, hogy milyen remek együttesünk van" - jelentette ki Szűcs Ernő Péter a pickhandball.hu portálnak.

Legyen igaza! Ám tegnap este az ünneplő tömeg még a közelmúlt dicső pillanatait idézte fel. Úgy, ahogy azt pár hete Győrben, és remélhetőleg két hét múlva Veszprémben…

Megyer megvédte földjét

Ideiglenes védettség alá helyezte termőföldjeit a legkisebb magyar falu, a Veszprém megyei Megyer. Mint arról a Népszava tegnap elsőként beszámolt, az elmúlt hét végén - a kishantosi terménypusztítás után - Megyer határában is meg akartak indulni a traktorok a termés betárcsázására. A lakosság, és az önkormányzat szerencsére idejében lépett: betonelemekből emeltek útzárat a mezőgazdasági tragédia elé. A botrányos ügy mögött a ,,Gripen-grófként" megismert osztrák férfi, Alfons Mensdorff-Pouilly családtagjai állnak.

Mint megírtuk, egy magyar állampolgárságú osztrák nő megvette, egy amerikainak bérbe adta, mely egy német céggel műveltetné a földet – energiaerdőt telepítene. Eközben három helyi földművelőnek van elvetett gabonája, repcéje a szóban forgó, beszántásra ítélt 40 hektáros területen.

Pajer Kristóf polgármester elmondta, hogy jogerőre nem emelkedett, be nem jegyzett földhasználat alapján próbálnak birtokon belülre kerülni az új használók úgy, hogy ezek a területek még a mostani mezőgazdasági év kezdetén, tavaly szeptemberében, az előző tulajdonossal kötött érvényes szerződés alapján az érintett gazdák földhasználatában voltak.

A területek védelme érdekében a polgármester az önkormányzat tulajdonában lévő utakat a belvízi helyzetre való tekintettel most lezáratta, hiszen az útzár a jogszerű földhasználók mezőgazdasági tevékenységét nem gátolja, csak megakadályozza a betárcsázást.

Megyer, a 2006-os energia-fűzfa telepítési láz megelőzése érdekében helyi rendeletében szabályozta, hogy csak hagyományos mezőgazdasági tevékenység folytatható a határban, azaz például búza, kukorica termeszthető, és ha valaki fát szeretne telepíteni, a régi magyar fajok közül választhat.

Ráadásul ők a Marcal ökológiai védelmét szolgáló legelőket is fel akarják szántani, a mintegy 110 millió forint turisztikai fejlesztést végrehajtó kis település közvetlen határában - mondta a polgármester -, és egy régi földvár (a sümegi vár elődje) területén energiafákat akarnak ültetni a helyi érdekeket figyelmen kívül hagyva, mindenfajta együttműködéstől elzárkózva, de a magyar kormányhivatalok segítő határozataival felvértezve.

A megyeri önkormányzat hétfő rendkívüli ülésén az érintett ingatlanokat ideiglenesen védetté nyilvánította, 3 hónapra. Ezen időszak alatt a szakhatóságok bevonásával külterületi ingatlanok ellenőrzése alapján kijelölik a végleges védetté nyilvánításra kerülő ingatlanokat.

Az ideiglenes védettség ideje alatt csak a művelési ágnak megfelelő eddigi (hagyományos) mezőgazdasági tevékenység folytatható. A hatóság megtiltotta a területen az energiafák ültetését, és az ingatlan művelési ágának megváltoztatását.

Pajer Kristóf a döntést indokolva elmondta, nem csupán a természeti, és régészeti értékek védelmét tartották szem előtt, hanem a munkahelyek védelmét, megtartását is.

Míg a kormány a családi gazdálkodást helyezi előtérbe, és a földeken dolgozók fontos munkához jutnak, addig a kétséges hatásfokú energiaerdők fenntartására 10 ezer hektáron 4-5 ember is elég.

A döntés meghozatalakor két további szempontra voltak tekintettel: a még jogos fölhasználok területének védelme az aratásig, illetve a falu napi életét zavaró telepítések megakadályozása, azaz a kertvégek, és a falu közvetlen határának védelme.

Kádár-levelek: jogellenes foglalás?

Egy szóval sem jelezte a Magyar Nemzeti Levéltár, hogy nem lehet elárverezni Kádár János leveleit, csupán adatokat kértek azok eredetéről - mondta lapunknak a szombati aukciót szervező Földváry Antal. Ehhez képest a rendőrség mégis lefoglalta az MSZMP egykori főtitkárának saját maga által elajándékozott lemondólevelét, illetve Gorbacsovnak címzett köszönőlevelét. 

"Tényleg a vicc kategóriája" - így kommentálta lapunknak Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium vezetője, hogy a rendőrség péntek délután lefoglalta Kádár János két, saját maga által írt levelét, amelyet másnap kívántak elárverezni.

A rendőrség ugyanis a Magyar Nemzeti Levéltár lopás miatt tett feljelentésére járt el, miközben, mint Földváry állította, a levéltár egy szóval sem jelezte, hogy az együttesen 2,7 millióért kikiáltani tervezett dokumentumokat nem lehetne eladni - sőt, egy héttel korábban még védettséget igazoltak a két iratnak, vagyis, az aukció vezetője joggal érezhette biztonságban az árverést.

Szombaton pedig kifejezetten nagy volt az érdeklődés a Kádár-levelek iránt, és mivel mindkét dokumentumra licitálni lehetett volna, jóval többért is elkelhettek volna. Az egyiket Kádár 1987 áprilisában írta Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak, saját kezűleg, melyben köszönetét fejezte ki, amiért Gorbacsov és házastársa ajándékot küldtek felesége, Tamáska Mária születésnapjára.

Mivel ez csak piszkozat, így Magyarországon maradt (Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott, orosz nyelvű levél ment el) - Kádár egy közeli, kilétét inkognitóban tartó munkatársának ajándékozta hálából, azzal a kiszólással, hogy egyszer még jó lesz valamire.

A licit 1,2 millióról indult volna. A másik, nagyobb figyelemre is érdemes: az 1,5 millióért kikiáltani tervezett lemondólevél, melynek értékét növeli, hogy kevesebb mint egy hónappal az MSZMP-főtitkár halála előtt, 1989. május 10-én kelt. A levelet soha nem kapta meg a párt, mert Kádár két nappal korábban szóban lemondott, így a dokumentumot így nem is iktathatták.

Egy hónapja Földváryék megküldték a levéltárnak a tervezett árverési katalógust, de választ arra nem kaptak. Péntek délután aztán az Örökségvédelmi Hivatal munkatársai jelentek meg, hogy kötelező adatszolgáltatásra szólítsák fel az aukció szervezőjét, honnan származnak a levelek.

Húsz perccel később pedig már a rendőrök jöttek lefoglalni őket. "Tény, hogy meggondoltuk magunkat a védettséget illetően" - mondta lapunknak a levéltár főigazgató-helyettese, Rácz György, aki cáfolta, hogy ne válaszoltak volna az antikváriumnak. (Földváry szerint ez annyiban igaz, hogy a levéltártól korábban náluk jártak, de vele nem beszélhettek, mert épp nem volt bent.)

Rácz szerint egy vezetői értekezlet után úgy döntöttek: csak rendőri segítséggel tudják elérni, hogy bevizsgálhassák az iratokat. Vagyis, mint fogalmazott, csak "formai oka" volt a feljelentésnek; bár hasonló esetekben felszólítják az aukcióvezetőt, vonja vissza az árverésről az ominózus tételeket, ezt szerintük az antikvárium megtagadta.

"Nem tehettünk mást, egy közokirat nem képezheti adásvétel tárgyát" - mondta Rácz. Szerinte az, hogy magánkézbe került a Gorbacsov-levél, egyértelműen annak a politikusnak a hibája, aki annak idején nem az iratkezelési szabály alapján járt el.

Megengedhetetlen tartja, hogy közszereplői minőségben politikusok nem irattárakban, hanem otthon tárolnak komoly iratokat, így a főigazgató-helyettes szerint akár törvénymódosítással kellene pontosítani a közokirat fogalmát, hogy az ehhez hasonló esetek "ne harapózzanak el".

Földváry szerint egyébként szó sem volt róla, hogy megtagadta volna az árverés lefújását, ráadásul az egyik híradóban a levéltár vezetője, Mikó Zsuzsanna is arról beszélt, hogy Földváry nem volt együttműködő - ezt tegnap telefonon ki is kérte magának.

Szerinte a levéltár ezzel az eljárással próbál ingyen hozzájutni az értékes iratokhoz. Mint emlékezett: két éve a Fővárosi Levéltár próbált hasonlóképp 1947-es rendőrségi iratokhoz hozzájutni, de utóbb az ügyészség maga mea culpázott, kimondva, hogy törvénytelenül jártak el, és az iratok lefoglalása is jogellenes volt.

A Kádár János által írt leveleket itt olvashatja el!