Előfizetés

EHF - Döntőben a Szeged

Publikálás dátuma
2014.05.17. 18:31
A kép egy korábbi meccsen készült. Fotó: K2 Press
A Pick Szeged története során először jutott nemzetközi kupasorozat fináléjába, miután az EHF Kupa berlini négyes fináléjának szombati elődöntőjében meglepetésre 24-22-re legyőzte a házigazda Füchse Berlin együttesét.

A magyar csapatban elsősorban a két átlövő, Ilyés Ferenc és Balogh Zsolt remekelt, illetve Mikler Roland kapusbravúrjai is nélkülözhetetlenek voltak a továbbjutáshoz.
A szegediek a francia Montpellier és a román Constanta párharcának győztesével találkoznak a vasárnap 15.35 órakor kezdődő döntőben.

Férfi EHF Kupa, elődöntő:
Pick Szeged-Füchse Berlin (német) 24-22 (13-9)

Berlin, 9000 néző, v.: Oyvind Togstad, Rune Kristiansen (norvégok)
gólszerzők: Balogh 6, Ilyés, Larholm 5-5, Zubai 4, Garcia Parrondo 3, Mindegia 1, illetve Zachrisson, Jaszka 6-6, Horak 4, Igropulo 3, Wiede, Nielsen, Petersen 1-1

hétméteresek: 4/4, 3/2
kiállítások: 4 illetve 6 perc

Negyedórával a mérkőzés kezdete előtt a szervezők egy zenés-táncos, pitotechnikai eszközöket sem nélkülöző megnyitóval hozták tűzbe az 1930-as évek nehézsúlyú ökölvívó világbajnokáról, Max Schmelingről elnevezett csarnok tízezer fős közönségét, köztük a mintegy 200, síppal dobbal felszerelkezett szegedi drukkert.

A története első nemzetközi kupafináléjáért pályára lépő Szeged kiválóan kezdett, Ilyés Ferenc kétszer is alulról elengedett lövéssel talált a hálóba, Balogh Zsolt pedig betörésből volt eredményes, miközben Mikler Roland is remekelt a kapuban. A német kupagyőztes Füchse Berlin hat perc után, 0-3-nál szerezte első gólját. Ezt követően felváltva estek a gólok, ám a berliniek körülményesen szőtték támadásaikat, köszönhetően a szegediek nagyszerű védekezésének, míg a magyar csapat Ilyés és Balogh révén - utóbbi még kínai figurából is eredményes volt - általában könnyedén talált rést a berlini falon.
A 20. percben kétgólos magyar előnynél (9-7) először a Szeged került emberhátrányba egy kétperces kiállítás miatt. A következő szezontól az ősi rivális MKB Veszprémhez távozó Mikler továbbra is bravúrosan védett, támadásban pedig lejött a pályáról, hogy egyenlő létszámban, ezáltal pedig hatékonyabban támadhasson a Szeged. Ebben a periódusban nem esett gól, sőt, a kiállítás után mindkét csapat megtorpant, a magyaroknál végül Ilyés lendítette át a holtponton a csapatot, a németeknél pedig a svéd Mattias Zachrisson.

Az első félidő hajrája az orosz Konsztantyin Igropulo kiállítása révén a magyaroknak sikerült jobban, a Szeged svéd légiósa, Jonas Erik Larholm kétszer lőtt a hálóba, és a beállós Zubai Szabolcs is "felavatta" a németek kapusát. Védekezésben a szegedi hatos fal szinte áthatolhatatlan volt, számos lövést blokkoltak a Tisza-partiak, így 13-9-es előnnyel vonulhattak az öltözőbe a szünetben, miközben magyar drukkerek "Pick Szeged" rigmusától volt hangos a csarnok.
Mikler ott folytatta a második játékrészt, ahol az elsőt abbahagyta, azonban támadásban porszem került az addig kiválóan működő gépezetbe, így amikor a Füchse két gólra felzárkózott (13-11) a 35. percben, akkor a 46. születésnapját vasárnap ünneplő Juan Carlos Pastor vezetőedző időt kért. Eleinte ez sem segített, de Mikler újabb bravúrjai révén a németek nem tudtak közelebb férkőzni a Szegedhez. A több mint nyolcperes gólcsendet aztán Ilyés törte meg átlövésből, amelyre a lengyel Bartlomiej Jaszka válaszolt.

Innentől ismét felváltva estek a gólok annak ellenére, hogy újabb két alkalommal két percig emberhátrányban volt a Füchse Berlin. Hosszú percekre állandósult a 2-3 találatnyi magyar vezetés. Tíz perccel a vége előtt ismét Zubai percei következtek, aki két góljával 20-17-re alakította az állást. Ekkor már azzal is megpróbálkoztak a németek, hogy létszámfölényt kialakítva, kapusukat lehozva támadtak - Igropulo bombája révén sikerrel. Három perccel a végső dudaszó előtt aztán hosszú "hallgatás" után Balogh ismét visszaállította a háromgólos különbséget (22-19). Innen pedig már nem is volt visszaút a Berlin számára, amely csak két találatra megközelíteni tudta a története legnagyobb sikerét arató Szegedet.
A örömükben körbe-körbe ugráló játékosokat percekig ünnepelte a szegedi tábor.

Ítéletidő után évadnyitó vitorlásverseny a Balatonon

Az ítéletidőt követően a hagyományosan Balatonfüredről induló, idei balatoni évadnyitó nagyhajós vitorlásversenyre, az iForex Nagydíjra 117 hajó nevezett 31 kategóriában, mintegy 600 versenyzővel szombaton.

A szervezők 160 indulóra számítottak, de az előző napok viharai és az időjárási előrejelzés többeket elriasztott, így a korábbi éveknél valamivel kevesebben vágtak neki a megméretésnek az amúgy remek vitorlázó időben.
Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke arról beszélt a vitorlabontó, versenyindítással egybekötött évadnyitó ünnepségen, hogy a tavalyi év a magyar vitorlássport egyik legsikeresebb esztendeje volt, egyebek közt öt világbajnoki, és négy Európa-bajnoki cím megszerzésével.

Amint azt az MTI-nek kifejtette, a balatoni vitorlásturizmus rendkívül fejlődőképes, amit bizonyítanak az elmúlt évek is.
"Úgy gondolom, a vitorlássport önmagában jelentős gerjesztője a turizmusnak, illetve a víziturizmusnak. A Balatonon 35-40 ezer ember vitorlázik rendszeresen, ami mutatja: már régen nem igaz, hogy a vitorlázás egy rétegsport lenne; a vitorlázás igenis tömegsport" - fogalmazott a szövetség elnöke. A Balatont a nyugat-európai tavakhoz hasonlítva a vízfelülete lehetővé teszi, hogy a jelenleginél legalább 20-25 százalékkal több hajót hozzanak a tóra. Idén a túrákkal, gyerekek bevonásával, vitorlásiskolák fejlesztésével nagyon jó szezont zárhat a vitorlásturizmus - tette hozzá.

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója megemlítve az elmúlt év különösen jelentős sikereit gratulációját fejezte ki a magyar vitorlázósportnak. Beszélt arról is, hogy fontos az idei év, hiszen augusztusban ifjúsági olimpiai játékokra kell készülni, ami jelentős állomása az olimpiai felkészülésnek.

Az évadnyitón beszédet mondók méltatták Balatonfüred kiemelkedő szerepvállalását a vitorlázásban. Itt rendezték meg az első balatoni vitorlásversenyt 1882-ben, akkor még mindössze hat hajó részvételével.

Az idei évadnyitó versenyre nézőhajót is indított a Balatoni Hajózási Zrt., amely stratégiai partnerszerződést kötött a Magyar Vitorlás Szövetséggel. A start előtt elhangzott a himnusz, és felvonták a nemzeti lobogót a tó legidősebb, 118 éves Kishamis nevű vitorlásának árbocára, majd megkoszorúzták a Balatont.

Gera már nem kell a West Bromnak

Nem hosszabbítja meg Gera Zoltánnak a szezon végén lejáró szerződését az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő West Bromwich Albion - írja az atv.hu

A klub pénteken a honlapján jelentette be, hogy a 35 éves csatárnak nem kínál új ajánlatot, így a játékos szabadon igazolhatóvá válik. A csapat a 17., még éppen bennmaradást érő helyen végzett a múlt vasárnap véget ért bajnoki idényben.