Előfizetés

Kányádi Sándor születésnapjára

Pomogáts Béla írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.05.13. 23:20
Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész (j) köszönti Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt a 85. születésnapja alkalmából rend
Kányádi Sándort a Petőfi Irodalmi Múzemban köszöntötték tegnap barátai és tisztelői; a költő május 10-én töltötte be 85. születésnapját.

Nyolcvanöt esztendő áll Kányádi Sándor mögött: nehéz küzdelmek és szomorú vereségek, csalódások és reménységek évtizedei.

Emberi és költői sorsa együtt mozgott az erdélyi magyarságéval, voltak biztató esztendők (például a negyvenes évek elején, a hatvanas évek végén, a kilencvenes években), midőn a szülőföld népe bizalommal nézett szűkebb hazája jövőjébe, és voltak a megcsalatásnak, a kiábrándulásnak, a súlyos próbatételeknek korszakai.

Kányádi Sándor költészetében mindig nyomon követhető volt a történelemnek ez a hullámmozgása, neki is volt oka a kétségbeesésre, így a romániai zsarnokság utolsó évtizedében, midőn a költő erdélyi magyar népének állandóan érzékelnie kellett a fölötte terjeszkedő gonosz hatalom szorongató erejét.

Kányádi azonban ezekben az esztendőkben (évtizedekben) sem adta fel az ellenállás készségét és erkölcsét. Akkor írott verseinek tükrében nyomon követhetők a közösségi megpróbáltatások.

Ezeket a költeményeket úgy olvashatjuk, mint az erdélyi magyarság zaklatott életének lírai krónikáját, amely, mondhatni, történelmi, egyszersmind személyes hitelességgel ad számot mindarról, ami alig elviselhető.

A lelki ellenállás erkölcsi ereje azonban akkor is átütött a tragikus reflexiókon. Akiknek voltak személyes tapasztalatai arról, hogy az erdélyi magyar közösség ilyen nehéz traumák súlya alatt volt kénytelen élni a romániai rémuralom évtizedeiben, jól tudja, hogy Kányádi Sándor költészete nem csak a megpróbáltatásoknak, az emberi tragédiáknak adott hangot, a tragédiák elviseléséhez lelki erőt is adott.

Az ellenállás készségét, a nemzeti közösség történelmi és kulturális önazonosságát erősítette. Mindebben a magyar költészet sok évszázados hagyományait követte: Vörösmartyét, Aranyét, Adyét, Illyését, akiknek költészete nem pusztán a szó művészetének magaslati pontján hangzott fel, hanem valóban történelemformáló erőként szolgálta a nemzeti közösség önismeretét, öntudatát, következésképp megmaradását.

A költészet persze nem csak a fennmaradás nemzeti stratégiáját szolgálja és jelenti: a költészet a nyelv elkötelezett gondozója, a szó teremtő művészete is.

Kányádi Sándor költészete egyszerre hagyományos és modern, kifejezésmódjában hatnak irodalmunk igen régi hagyományai, így az erdélyi népballadák sűrű drámaisága, a klasszikus hagyományok (amelyek mintha Arany János poétikájára lennének visszavezethetők) és a huszadik század költészetének, ezen belül az avantgárd szabad formaalakításának vívmányai is.

Kányádi Sándor költészete, hasonlóan József Attila, Illyés Gyula vagy Nagy László költészetéhez, összegző jellegű, ott lüktet benne a nyolc évszázados magyar líra vérkeringése.

A nagy költészet mindig tágas lelki és szellemi univerzumot hoz létre, és ebben a virtuális univerzumban minden személyes és közösségi tapasztalatnak, felismerésnek - örömnek és kétségbeesésnek helye van. Ilyen költői univerzumot hozott létre Kányádi Sándor költészete is, személyes világot, amely ugyanakkor mindenki számára átjárható, mindenki számára felkínálja az azonosulás lehetőségét.

Nekünk szól és rólunk: huszadik-huszonegyedik századi erdélyiekről, magyarokról, európaiakról, emberekről beszél.

Riasztás tizenkét megyében és a fővárosban a várható vihar miatt

Tizenkét megyére és a fővárosra adott ki figyelmeztetést a várható viharos szél vagy a sok eső miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre a várható viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránként 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében szerdán több mint 20 milliméter csapadék hullhat, emiatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A meteorológiai szolgálat azt írta: szerdán napközben országszerte fokozatosan erősödik az északi szél. Egyre több helyen viharos széllökések is várhatók. Az esti óráktól a legerősebb széllökések a Dunántúlon helyenként megközelíthetik a 90 kilométer/órát. Emellett a térségünkben örvénylő mediterrán ciklonból szerda éjfélig a délkeleti megyékben egy-egy területen átlagosan 20 milliméternyi csapadék is eshet. A csapadék eloszlása nem lesz egyenletes, egy-egy zivatar során kisebb területeken jelentős mennyiségű csapadék várható.

Szerdán szűrt napsütés északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12, a legmagasabb hőmérséklet 14-19 Celsius-fok között várható.

Orbán-beszéd - Bekérette Ukrajna a magyar nagykövetet

Publikálás dátuma
2014.05.13. 21:54
Kicsapta a biztosítékot az ukránoknál Orbán. FOTÓ: K 2 PRESS
Az ukrán külügyminisztériumot aggasztják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett a határon túli magyar kisebbség autonómiájának és kettős állampolgárságának szükségességéről, ezért bekérették a külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét - jelentette ki az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

 Perebijnisz hangoztatta, hogy a magyar miniszterelnök által tett kijelentések a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal.  "Ezek a kijelentések mint olyan megnyilvánulások, amelyek nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk" - fogalmazott a szóvivő. 

Az ukrán külügyi tárca felszólította magyar partnereit, hogy "megfontoltan" álljanak hozzá az olyan érzékeny kérdésekhez, mint a nemzetiségpolitika. A szóvivő szavai szerint ugyanakkor kedvezően fogadta az ukrán fél a magyar külügyminisztérium március 28-ai közleményét, amelyben a magyar tárca elítélte a Jobbik e témában elhangzott "provokatív" nyilatkozatait.

A magyar Külügyminisztérium az MTI-nek megerősítette, hogy az ukrán külügyi tárca behívatta a kijevi magyar nagykövetet.  "A magyar pozíció világos, és a nagykövet ezt elmondta" - tette hozzá Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.