Sok a rossz autóalkatrész

Publikálás dátuma
2014.05.13. 19:20
Képünk illusztráció. Fotó: Wathiq Khuzaie, Getty Images
Több ezer balesetveszélyes járműalkatrészt talált az alkatrész-forgalmazók országos ellenőrzése során a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

A hatóság keddi közleménye szerint az NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a fővárosi, valamint a megyei kormányhivatalok közreműködésével május 5-9. között 352 helyszínen vizsgálta az alkatrész-forgalmazók és -kereskedők tevékenységét. Összesen 21 968 alkatrészt vizsgáltak meg, amelyekből  2912-nél minőségi vagy engedélyezési problémát találtak.

A közlemény szerint kiemelt figyelmet fordítottak a kormány- és fékberendezésekre, a futóműre és az alvázra, valamint az üzemanyag-ellátó rendszerre és a kocsiszekrényre. Az akció fő célja annak ellenőrzése volt, hogy a forgalmazott jóváhagyás- vagy minősítés kötelezett alkatrészek rendelkeznek-e a megfelelő minősítéssel és jóváhagyással, de vizsgálták az alkatrész-forgalmazó vállalkozások működésének szabályosságát is. 

Az ellenőrök azzal szembesültek, hogy a nem márkakereskedésben vagy hivatalos viszonteladónál rendelt gyári vagy utángyártott alkatrészek minősége nem minden esetben felel meg az előírásoknak. Előfordult az is, hogy sem a terméken, sem a tartozékon, sem a csomagolásán nem tüntettek fel jóváhagyási jelet. Több helyen a jogszabálysértés miatt az ellenőrök kezdeményezték az alkatrész forgalmazásának megtiltását. 

Közleményében az NKH hangsúlyozta, hogy a nem megfelelően minősített alkatrésszel felszerelt jármű nem képes ugyanazt a terhelést elviselni, ezért közúti közlekedésre alkalmatlan és balesetveszélyes. Egyben jelezte, hogy az emberélet védelme és a közlekedésbiztonság növelése érdekében a jövőben folytatni fogja az ellenőrzéseket.

Szerző

Önálló környezetügyi minisztériumot szeretne az LMP

 Az LMP javasolja, hogy a környezeti fenntarthatóság biztosításának érdekében hozzák létre az önálló környezetügyi vagy természeti értékek minisztériumát - erről Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt vezérszónoka a kormánystruktúráról szóló általános vitában beszélt.

A politikus azt is kérte, hogy a kormányzati intézményrendszer tükrözze a fenntartható fejlődés három pillérét, illetve javasolta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezzék át Emberi Értékek Minisztériumára. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi javaslatban négy minisztérium szolgálja a gazdaság érdekeit, négy a társadalmi biztonságot, de egyetlen egy sem a környezeti értékeket.

Szerző
Témák
LMP

Hoppál Péter söprögessen a saját, „statisztika torzító“ házuk táján

Gúr Roland MSZP EP képviselő szerint nagy a különbség az MSZP és a Fidesz között abban is, hogy az MSZP a fiatalok helyzetét nem úgy kívánjuk könnyebbé tenni, hogy a munkanélküliségi statisztikákból kirugdossuk őket. Mi értékteremtő munkahelyet kívánunk nekik biztosítani.

Gúr Roland hozzáteszi azt is, hogy Hoppál Péternek és a Fidesznek csak a statisztikák számítanak, az MSZP viszont látja a derékba tört emberi sorsokat, a súlyos családi tragédiákat és az Orbán-kormány tevékenysége miatt indult, sosem látott kivándorlási hullámot.

Az MSZP azt javasolja, hogy butaságok állítása helyett Hoppál Péter előbb számoljon el a több százezer szétszakított magyar családdal és közben barátkozzon meg a kormány tevékenységének „köszönhető“ és a valósághoz jobban közelítő számokkal. "Az már csak hab lenne a tortán, ha e számok javításáért a kormány végre érdemben is tenne valamit, azaz munkahelyeket teremtene a gazdaságban" - zárul a közlemény. 

Szerző