Előfizetés

Krumpli az óvodának

Divatba jött a falvakban az önellátás. No, nem a lakosságnál - ott már rég divat valamilyen fazonban, csak kenyeret nem sütnek -, hanem főként a perifériák önkormányzatainál. Mit jelent ez? Azt, hogy a saját óvodájukat, iskolai napközijüket igyekeznek ellátni saját alapanyagokkal. Régen - a háború előtt - ilyesmiről szó sem lehetett, hiszen még az is ritkaságnak számított, ha egy faluban óvodába mehettek a gyerkőcök. Bölcsőde se akkor nem működött, se most, ha valahol gondolnak vele, az a fehér holló kategóriába tartozik. Általában öregek otthonává alakították, arra nagyobb szükség van. Óh, szép új világ!

De miként hódíthatott az önellátás? A helyzet hozta. A jelenségek váratlan, ám egyenes következménye. Ott a sok közmunkás! Mit kezdjen velük a helyi hivatal? Annyi árokpart még sincs, amennyit gereblyézni bírnának. Például Szamossályiban, ebben a kaptárnyi falvacskában, a 760 lakosból 90 volt közmunkás. Gondolom, egyszerre, aztán váltották egymást. (Májustól a létszám 69 főre csökkent.) Munkahely a perifériákon álom. Mármint a piaci értéktermelő, és nem költségvetésből fizetett. Szatmárban is az a szokás, hogy munkáltató egyedül az önkormányzat, (mióta államosították az iskolákat, ez se igaz), esetleg a posta, bolt, kocsma.

Kitalálták az egyetlen lehetséges, egyben értelmesnek tekinthető feladatot. Ez pedig némi mezőgazdálkodás. Szamossályiban tíz hektáron gazdálkodnak, zöldséget, burgonyát és kukoricát termesztenek. Az előbbi kettőt a saját konyhájuknak (van itt is egy bennlakásos idősek otthona is, amelyet bővíteni fognak), az utóbbit a meghizlalandó 24 sertésnek. E jószágokat szintén a saját intézményük számára nevelik. A 3000 folyóméteres kordonos uborka termését aligha maguk használják föl (ecetesnek is túlontúl sok lenne), a környékben azonban van feldolgozó, s el lehet adni.

Ez a gyakorlat - a sertéshizlalás kivételével - általánosnak tekinthető. Még a kordonos uborka sem egyedüli. Van, ahol fóliaházat létesítenek (Nyírvasvári), másutt pedig (például Cégénydányádon) az önellátás mellett a feldolgozott termékekkel a piacra lépést is fontolgatják. Az önellátás vásárolt szántókra vagy bérelt kertekre alapul, s a mértéken felüli létszámú közmunkásra. Idő van itt mindenre, fölösen is, a munkanélküliek serege pedig népes.

Jó ez a tendencia? Jó-e társadalmilag? S gazdaságilag?

Tény, hogy valamit kezdeni kellene a perifériák sok százezerre tehető, és gyakorta képzetlen munkanélkülijével. Persze a megfelelő gazdaságpolitika - főként agrárpolitika - képes lenne rendet vágni ebben a tömegben, vagyis valóságos munkahelyet képezve, a büdzsét nem fogyasztva, hanem növelve járulna hozzá a közös gondok enyhítéséhez, egészségügyhöz, oktatáshoz, nyugdíjakhoz. A szükséges gazdaságpolitikát azonban a kormányzat vagy nem ismeri, vagy ha ismeri, akkor nem kívánja alkalmazni, noha az országnak előnyei származnának belőle. Számít is az valamit?

A közmunkások nem a törvényes minimálbért kapják, hanem a megnövelt, lényegében a duplájára emelt segélyt. (Az alap a havi 22.800 forintos segély.) Ez a helyzet mindenféle szempontból elfogadhatatlan. Ha munkáért segélyt kap valaki, mert arra a kicsinyke pluszra is égetően szüksége van, akkor az kényszermunka jellegű vállalás és tevékenység. Modern rabszolgaság. És az, hogy még ilyet is melyik polgártársunk kap a falvakban, az erőst szubjektív. Sőt politikai feltételekhez kötött. Ezért szavaztak tömegesen például a cigányok a Fideszre: a polgármester csak akkor számított rájuk a közmunkások között, ha - olykor nyilvánosan ("analfabéta vagyok, segítsen már valaki!") - a kívánt politikusra-pártra szavazott. Tökéletesen bejött azon falvakban is, ahol történetesen független a polgármester. Mert vagy érezték, vagy tudatták velük, mire számíthatnak, ha nem így lesz.

A gazdasági oldal más káposzta. Magyarország elemi érdeke, hogy a mezőgazdasága és élelmiszeripara ne csak versenyképes, hanem világszínvonalú legyen. A célhoz hosszú, göröngyös út vezet, és bizony áldozatokkal terhes. A kérdés az, hogy a divatozó önellátás mennyire segíti a folyamatokat, és jelenti-e legalább az első lépéseket a kívánt törekvés megvalósításához.

Röviden: fájdalom, nem. Sőt önámítás. Az ellenkező irányba mutat.

Az önkormányzatok nem gazdálkodó szervezetek, és akkor se azok, ha valamilyen módon vállalkozást alapítanak. A kényszermunkásokkal végeztetett munka pedig - még ha hozzáértő vezető is irányít -, a kudarc ígérete. A költségek zömét a költségvetés állja, emiatt "olcsó" a termék. Így egyszerre több okból is idegen testnek számítanak a gazdaságban. Ez nem versenyszféra. És hiába szerelkeztek föl különféle gépekkel, korszerű termelésre e módon dőreség számítani.

A magyar mezőgazdaság katasztrofálisan elmaradott a világ élvonalához képest, s még akkor is az, ha van néhány százaléknyi üzem, amely húzza fölfelé. (Épp most vannak szétverődőben.) A holland mezőgazdaság hektáronkénti kibocsátása 12 ezer euró, a magyaré pedig 1400 (Eurostat). Gyalázat! Javítanak valamit a sanyarú helyzeten a falusi önellátási tények?

Bármilyen keserű, egyáltalán nem.

Baby-boom az olimpikonoknál, folytatják a versenysportot

Kövér Dávid írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.05.14. 07:58
Mike Róbert kenuvilágbajnokunk már gyermekként arról álmodott, hogy egyszer dobogóra állhat FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
54 ország, közel 1000 sportolója vesz rész a jövő péntektől vasárnapig tartó kajak-kenu világkupaversenyen Szegeden. A kisvilágbajnokságként emlegetett eseményre a belépés díjtalan az érdeklődők számára. A Népszavának nyilatkozott Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője. Feltárta, hogyan történik a keret kiválasztása, méltatta a fiatalok teljesítményét, valamint beszélt a kajak-kenuban történt baby-boomról, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina gyermekáldásáról. 

- Értékelné a két héttel ezelőtti, milánói világkupán elért eredményeket, amelyen remekül teljesített a magyar csapat? Kilenc érmet (három arany, egy ezüst és öt bronzot) szereztek, és az éremtáblázat élén zártak a kajak-kenusok.

- A vk-sorozatot minden évben megrendezik, viszont két évtizede nem volt példa arra, hogy minden versenyen vízre szálljon a magyar csapat. Milánóban 30 versenyzővel álltunk rajthoz, most hétvégén a csehországi Racicében pedig 14 kajakossal és kenussal szerepelünk. A jövő hétvégén sorra kerülő szegedi viadalon pedig minden számban két hazai egységért szoríthatnak majd a szurkolók. A milánói versenyen teljesen vegyes volt a csapat, hiszen rajthoz álltak olimpiai és világbajnok sportolóink, valamint az első felnőtt versenyükön résztvevő fiataljaink. Az eredményeink azt mutatták, hogy emelt fővel térhettünk haza. Úgy indultunk el a versenyen, hogy nem állítottam fel elvárást a csapat elé, hiszen a vk-versenyeken az a cél, hogy minél több egységet kipróbálhassunk. A fiataloknak a riói olimpia előtt kellő lehetőséget szeretnénk biztosítani, hiszen ők képezik a jövőt, és így egy nagy világversenyre már kellő tapasztalattal vághatnak neki az újabb sikereknek.

- Mennyiben változott meg a szerepe, hogy szövetségi kapitányból vezetőedző lett?

- Alig valamiben. A fő feladatköröm megegyezik az eddigiekkel, inkább koncentráltabb lett a hatásköröm, azáltal, hogy a maratón szakág és az U23-as korosztály most nem hozzám tartozik, hanem "csak" a felnőtt korcsoport.

- A válogatás hogyan zajlik a világkupaversenyekre?

- A tavalyi világversenyeken (Európa-bajnokság, világbajnokság), valamint az idén áprilisban lezajlott dunavarsányi időmérő futamok alapján jelöljük ki az indulókat.

- A fiatalok remekeltek a milánói világkupaversenyeken. Az idei brandenburgi Európa-bajnokságra és a moszkvai világbajnokságra lehetőségét kapnak-e a fiatalok, vagy inkább a régi bajnokok állhatnak majd rajthoz?

- A július 11. és 13. közötti Eb-re és az augusztus 6. és 10. között megrendezésre kerülő vb-re az idei vk-eredmények alapján választjuk ki az indulókat. Azok a sportolóink állhatnak majd rajthoz, akik a legjobb teljesítményt nyújtották az idei válogatóversenyeken.

- Megbomlott a Szabó Gabriella-Vad Ninetta páros, helyette Szabó-Csipes Tamara duót részesítik előnyben. Milyen összeállításban szállnak vízre az előttünk álló vk-versenyeken?

- A Szabó Gabriella-Vad Ninetta páros nagyon jól szerepet a milánói vk-án, hiszen megnyerték a kajakosok 500 méteres futamát, úgy hogy mindössze öt edzés volt mögöttük. Csipes Tamara januárban tért haza Ausztráliából, ő nem versenyzett, amíg kint volt. Úgy gondolom, hogy ez egy várható folyamat volt, hogyha a Honvédnak van két ilyen világklasszis versenyzője, mint Tamara és Gabriella, akik ráadásul párosban 2010-ben már nyertek világbajnokságot 1000 méteren, akkor ki fogják próbálni 500 méteren ezt az összeállítást. Tegnap délelőtt tartották első edzésüket, nagyon kíváncsian várom az eredményüket. A szegedi világkupára annak a függvényében állítom össze a csapatot, hogy melyik páros nyújtja a jobb teljesítményt. A legjobb duót szeretnénk megtalálni, az a célunk, hogyha a jobbnál van jobb, akkor azt szerepeltessük. Ha nem működik ez az összeállítás, akkor a Szabó-Vad kettőst lehet tovább vinni egész évben.

- Ha már Csipes Tamarát említette: a nulláról kell ismét felépítenie a régi formáját, vagy hamarosan ismét a legjobbak között láthatjuk?

- Edzett kint a Tamara. Igazság szerint nem tudom megmondani, hogy milyen most a formája, de hamarosan megnézem, hogy hol tart a felkészülésben. Januárban a nyárból érkezett haza, és kint Ausztráliában is kajakozott, csak nem versenyzett. Neki most az alapozásra kellett koncentrálnia, kíváncsian várom, hogyan sikerült a felkészülése.

- Dusev-Janics Natasa rehabilitációja, hogyan alakul? Láthatjuk idén versenyezni?

- Az egészségi állapotától függ. Múlt héten beszéltem vele és azt mondta, hogy napról-napra javul az állapota, és szeretne idén versenyezni. Annak örülnék, ha felgyógyulna, de a teljesen egészségesnek kell ahhoz lennie, hogy idén vízre szálljon.

- Mit szól ahhoz, hogy baby-boom van a kajak-kenuban?

- Nagyon örülök, hogy Kovács Katalin és Fazekas-Zur Kriszta is anya lett. Mindketten olimpiai bajnokok, többszörös világbajnokok, a sportban már mindent elértek. Boldog vagyok, hogy a magánéletükben is ilyen örömteli változás állt be. A babázás után természetesen várom őket vissza a csapatba. Jelezték is nekem, hogy szeretnék folytatni a versenysportot, és bízom benne, hogy meg fogják oldani a gyermek mellett ezt a feladatot.

- Nagy átszervezést igényel a csapaton belül az ő kiesésük?

- Amikor először kiderült, hogy nem szállnak vízre idén, mindenki fogta a fejét. Két olimpiai bajnok, világbajnok kajakossal gyengül a válogatott keret, de az majd utólag derül ki, hogy mennyire tudjuk Katalint és Krisztinát pótolni.

Baby-boom az olimpikonoknál, folytatják a versenysportot

Kövér Dávid írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.05.14. 07:58
Mike Róbert kenuvilágbajnokunk már gyermekként arról álmodott, hogy egyszer dobogóra állhat FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
54 ország, közel 1000 sportolója vesz rész a jövő péntektől vasárnapig tartó kajak-kenu világkupaversenyen Szegeden. A kisvilágbajnokságként emlegetett eseményre a belépés díjtalan az érdeklődők számára. A Népszavának nyilatkozott Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője. Feltárta, hogyan történik a keret kiválasztása, méltatta a fiatalok teljesítményét, valamint beszélt a kajak-kenuban történt baby-boomról, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina gyermekáldásáról. 

- Értékelné a két héttel ezelőtti, milánói világkupán elért eredményeket, amelyen remekül teljesített a magyar csapat? Kilenc érmet (három arany, egy ezüst és öt bronzot) szereztek, és az éremtáblázat élén zártak a kajak-kenusok.

- A vk-sorozatot minden évben megrendezik, viszont két évtizede nem volt példa arra, hogy minden versenyen vízre szálljon a magyar csapat. Milánóban 30 versenyzővel álltunk rajthoz, most hétvégén a csehországi Racicében pedig 14 kajakossal és kenussal szerepelünk. A jövő hétvégén sorra kerülő szegedi viadalon pedig minden számban két hazai egységért szoríthatnak majd a szurkolók. A milánói versenyen teljesen vegyes volt a csapat, hiszen rajthoz álltak olimpiai és világbajnok sportolóink, valamint az első felnőtt versenyükön résztvevő fiataljaink. Az eredményeink azt mutatták, hogy emelt fővel térhettünk haza. Úgy indultunk el a versenyen, hogy nem állítottam fel elvárást a csapat elé, hiszen a vk-versenyeken az a cél, hogy minél több egységet kipróbálhassunk. A fiataloknak a riói olimpia előtt kellő lehetőséget szeretnénk biztosítani, hiszen ők képezik a jövőt, és így egy nagy világversenyre már kellő tapasztalattal vághatnak neki az újabb sikereknek.

- Mennyiben változott meg a szerepe, hogy szövetségi kapitányból vezetőedző lett?

- Alig valamiben. A fő feladatköröm megegyezik az eddigiekkel, inkább koncentráltabb lett a hatásköröm, azáltal, hogy a maratón szakág és az U23-as korosztály most nem hozzám tartozik, hanem "csak" a felnőtt korcsoport.

- A válogatás hogyan zajlik a világkupaversenyekre?

- A tavalyi világversenyeken (Európa-bajnokság, világbajnokság), valamint az idén áprilisban lezajlott dunavarsányi időmérő futamok alapján jelöljük ki az indulókat.

- A fiatalok remekeltek a milánói világkupaversenyeken. Az idei brandenburgi Európa-bajnokságra és a moszkvai világbajnokságra lehetőségét kapnak-e a fiatalok, vagy inkább a régi bajnokok állhatnak majd rajthoz?

- A július 11. és 13. közötti Eb-re és az augusztus 6. és 10. között megrendezésre kerülő vb-re az idei vk-eredmények alapján választjuk ki az indulókat. Azok a sportolóink állhatnak majd rajthoz, akik a legjobb teljesítményt nyújtották az idei válogatóversenyeken.

- Megbomlott a Szabó Gabriella-Vad Ninetta páros, helyette Szabó-Csipes Tamara duót részesítik előnyben. Milyen összeállításban szállnak vízre az előttünk álló vk-versenyeken?

- A Szabó Gabriella-Vad Ninetta páros nagyon jól szerepet a milánói vk-án, hiszen megnyerték a kajakosok 500 méteres futamát, úgy hogy mindössze öt edzés volt mögöttük. Csipes Tamara januárban tért haza Ausztráliából, ő nem versenyzett, amíg kint volt. Úgy gondolom, hogy ez egy várható folyamat volt, hogyha a Honvédnak van két ilyen világklasszis versenyzője, mint Tamara és Gabriella, akik ráadásul párosban 2010-ben már nyertek világbajnokságot 1000 méteren, akkor ki fogják próbálni 500 méteren ezt az összeállítást. Tegnap délelőtt tartották első edzésüket, nagyon kíváncsian várom az eredményüket. A szegedi világkupára annak a függvényében állítom össze a csapatot, hogy melyik páros nyújtja a jobb teljesítményt. A legjobb duót szeretnénk megtalálni, az a célunk, hogyha a jobbnál van jobb, akkor azt szerepeltessük. Ha nem működik ez az összeállítás, akkor a Szabó-Vad kettőst lehet tovább vinni egész évben.

- Ha már Csipes Tamarát említette: a nulláról kell ismét felépítenie a régi formáját, vagy hamarosan ismét a legjobbak között láthatjuk?

- Edzett kint a Tamara. Igazság szerint nem tudom megmondani, hogy milyen most a formája, de hamarosan megnézem, hogy hol tart a felkészülésben. Januárban a nyárból érkezett haza, és kint Ausztráliában is kajakozott, csak nem versenyzett. Neki most az alapozásra kellett koncentrálnia, kíváncsian várom, hogyan sikerült a felkészülése.

- Dusev-Janics Natasa rehabilitációja, hogyan alakul? Láthatjuk idén versenyezni?

- Az egészségi állapotától függ. Múlt héten beszéltem vele és azt mondta, hogy napról-napra javul az állapota, és szeretne idén versenyezni. Annak örülnék, ha felgyógyulna, de a teljesen egészségesnek kell ahhoz lennie, hogy idén vízre szálljon.

- Mit szól ahhoz, hogy baby-boom van a kajak-kenuban?

- Nagyon örülök, hogy Kovács Katalin és Fazekas-Zur Kriszta is anya lett. Mindketten olimpiai bajnokok, többszörös világbajnokok, a sportban már mindent elértek. Boldog vagyok, hogy a magánéletükben is ilyen örömteli változás állt be. A babázás után természetesen várom őket vissza a csapatba. Jelezték is nekem, hogy szeretnék folytatni a versenysportot, és bízom benne, hogy meg fogják oldani a gyermek mellett ezt a feladatot.

- Nagy átszervezést igényel a csapaton belül az ő kiesésük?

- Amikor először kiderült, hogy nem szállnak vízre idén, mindenki fogta a fejét. Két olimpiai bajnok, világbajnok kajakossal gyengül a válogatott keret, de az majd utólag derül ki, hogy mennyire tudjuk Katalint és Krisztinát pótolni.