Előfizetés

A polgárok legalizálnák, a törvény tiltaná a prostikat

Publikálás dátuma
2014.05.14. 08:30
Fotó: Gettyiimages
Kína keleti partvidékén, Kantonban,  Huingcsouban és főként Tungkuanban sztriptízbárok és találka helyek sokasága szolgálja a szexipart. Ridley Scottnak inkább ebben a körzetben kellett forgatnia a Szárnyas fejvadászt, mint Los Angelesben.

A kínai kormány nem véletlenül hirdetett harcot a pazarlás és a korrupció után a bordélyok ellen. Csak Tungkuanban, amelynek lakossága meghaladja a 8 milliót, több mint 300 ezer prostituált dolgozik és a bevétel ebben a szektorban kb. annyi, mint a gazdaság 10 %-a. Csakhogy ez a summa nem folyik be az állam kasszájába, a hanem fekete gazdaságot gazdagítja, mivel a prostitúciót csak illegálisan lehet “ üzemeltetni.”

 A kormány ezt a helyzetet megelégelve, az idén, a Ló Évében erőteljes lépéseket tesz a visszaszorítására. A rendőrség sűrűn razziázik a gyanús szórakozóhelyeken, sőt elriasztásképpen rejtett kamerákkal felvételeket készítenek az ott végbemenő dolgokról. Némely felvételt be is mutattak a televízióban egy erkölcsjavító médiakampány keretében.

 Csakhogy ami az állam szemében bűn, a kínaiak, legalább is a tunkuaniak számára kellemes szokás és a közvélemény inkább a prostitúció legalizálása és nem a megszüntetése mellett áll. A közép-kínai Vuhan diákjai, példáu1, fehérneművel a kezükben vonultak fel, hogy kifejezzék szolidaritásukat a keleti part lakosságával és az intimitáshoz való jog védelmében.

 Tungkuanban már évtizedek óta létrejött az örömlányok felső, középső és alsó rétege. Rajtuk és a futtatókon kívül megélnek belőlük a taxisok, az éttermek, szállodák, ingatlan-tulajdonosok. Valamint nem utolsó sorban, profitál a rendőrség, a pénzügyőrség, amelynek alkalmazottait lefizetik, hogy szemet hunyjanak, vagy szükség esetén megvédjék a különleges elbánásra méltó klienseket, akiket aztán megzsarolhatnak.

 A kínai kapitalizmus fejlődésével párhuzamosan kialakult az a szokás is, hogy az üzleti tárgyalásokat vacsora, majd egy hard éjszaka követi valamelyik szállodában. Az üzleti élet nagyjain kívül ezeken helyi kormányzók, miniszterek is részt vettek alkalmanként.

A kitartottak nem csinálnak titkot abból, hogy a “nagyhalak negyedik vagy ötödik feleségei”. Kínában, ahol a házasságtörés éppen olyan tiltott, mint a prostitúció, a szeretők tartása státuszszimbólum.

A kínai parlament 2011-ben hozott egy  döntést, amely törvényen kívül helyezte a szeretőket és az élettársakat “a gazdag férfiak által elhagyott feleségek védelmében.”. Ez olyan szokás -  szólt a döntés -amely nemcsak hogy ellentétes a szocialista etikával, hanem hozzájárul az értékek rombolásához, a család intézményének felbomlásához és fenyegeti a társadalom stabilitását.”

 Ez a törvény nem működött elég hatásosan, így 2013-ban sok fej hullott a szexbotrányok miatt. Tungkuanban leváltották a rendőrség felső vezetését, bezártak kétezer lokált és letartóztattak több ezer embert. A kínaiak azonban azt szeretnék, hogy a korruptokat ugyan küldjék börtönbe, de a vöröslámpás házak legyenek legálisak mindenki számára.