Előfizetés

Michelisz szereti a Slovakiaringet

Harmadik alkalommal látogat el Szlovákiába a FIA Túraautó-világbajnokság (WTCC) mezőnye. Michelisz Norbert, a Zengő Motorsport versenyzője eddig ragyogóan szerepelt az 5922 méter hosszú Slovakiaringen: 2012-ben pályafutása során először nyerte meg a kvalifikációt, tavaly pedig a dobogó harmadik fokára állhatott az első futamon.

A múlt heti hungaroringi verseny - a szerencsétlen lengőkartörés miatt - nem olyan fényesen alakult a számára, ahogy azt szerette volna. A 12. helyről indult, majd szenzációs rajtnak is köszönhetően a hatodik helyen fejezte be az első futamot. A második felvonás során rakoncátlankodott a motorja, így végül 10. pozícióban intették le a magyar versenyzőt.

"A slovakiaringi versenyek a második hazai futamomnak számítanak, vártam ezt a versenyhétvégét. A pálya vonalvezetését kedvelem, itt szereztem első pole pozíciómat, ráadásul tavaly összejött a dobogó is. Bízom benne, hogy az idén is hasonló eredményeket érhetünk el, s hogy sok magyar szurkoló látogat ki a pályára" - jelentette ki Michelisz, aki a tegnapi szabadedzésen a 10. helyen végzett.

Szinte már természetesen, hogy a Citroën csapata a favorit, annak ellenére, hogy ismét 60 kiló plusz súlyt kel magukkal cipelniük. A vb-t vezető trióból egyébként José María López még sosem versenyzett itt - aránylag hamar megszokhatta a pályát, ugyanis a pályacsúcsnál 5 másodperccel jobb idővel nyerte a szabadedzést -, a címvédő Ywan Muller kétszer volt második, míg Loeb már nyerni is tudott itt: tavaly, a FIA GT sorozatban.

"Ez a pálya különbözik a Hungaroringtől. A hosszú egyeneseket gyors kanyarok váltják, így megint előtérbe kerül az aerodinamika szerepe. Itt tényleg lesz lehetőségünk előzni. Persze vannak technikásabb részek is, ahol erősen, gumigyilkos módon kell fékezni, és ezt is kezelni kell tudni. Remélem, hogy újra megtalálom a dobogó felé vezető utat, és be tudok gyűjteni pár olyan pontot, ami Magyarországon nem sikerült" - fogalmazott a franciák kilencszeres rali-világbajnoka.

A túraautó-vb állása

1. José María López (argentin, Citroën) 115 pont, 2. Yvan Muller (francia, Citroën) 105, 3. Sebastien Loeb (francia, Citroën) 84, 4. Tiago Monteiro (portugál, Honda) 65, 5. Gabriele Tarquini (olasz, Honda) 48, 6. Hugo Valente (francia, Chevrolet) 47, … 10. Michelisz Norbert (magyar, Honda) 23.

Kanada váratlan vereségével rajtolt a vb

Tegnap négy mérkőzéssel elrajtolt az idei év második (az olimpiai utáni) legnagyobb hokieseménye: a 78. jégkorong-világbajnokság Fehéroroszországban. Minszk éppen Magyarországgal szemben nyerte el öt évvel ezelőtt a rendezési jogát. Amerikában még tart a rájátszás, ezért a tornáról sok remek játékos távol marad, de még így is lesz izgalom bőven. A vb legnagyobb esélyesének három csapat tekinthető. Az olimpiai bajnok Kanada, a címvédő Svédország, valamint a szocsi kisiklást feledtetni vágyó Oroszország számít favoritnak a május 25-ig tartó tornán.

A fehéroroszok mindent bedobtak erre a világbajnokságra. Már az öt évvel ezelőtti pályázatra is nagy erőkkel vonultak fel, s maguk mögött érezhették a hokifanatikus belorusz elnök, Aljakszandr Lukasenka támogatását is. Kitörő öröm fogadta az országban pályázati győzelmük hírét - amelyet éppen velünk szemben értek el -, s azóta folyik a felkészülés. Minszkben, a vb egyetlen helyszínén azóta két sportcsarnokot építettek fel, egyikben az A, másikban a B csoport mérkőzéseit rendezik.

Amikor Kanada a legerősebb csapattal állhatott föl, akkor megnyerte az olimpiát (2010, 2014), ugyanakkor vb-n 2007 óta nem tudott diadalmaskodni, ráadásul 2009-ben nyert utoljára érmet. Amint Rob Blake, a csapat igazgatója elmondta: megpróbálják a rutinos és a fiatal hokisokat csapattá gyúrni. Kétségtelenül a legnagyobb esélyesnek számítanak a juharlevelesek. Ráadásul a csapat, sőt akár az egész vb sztárja lehet a 19 esztendős Nathan MacKinnon, aki újonc létére a Colorado Avalanche egyik vezére volt a mostani NHL-szezonban, és a rájátszásban hét mérkőzésen tíz pontot gyűjtött.

Legnagyobb ellenfelük a tulajdonképpen "otthon" játszó oroszok lesznek, akik nagyon szeretnék feledtetni a hazai rendezésű olimpián elszenvedett kudarcot. A szbornajában új szövetségi kapitány mutatkozik be Oleg Znarok személyében, az ő feladata lesz feledtetni a Szocsiban elszenvedett fiaskót. A válogatott rendelkezésére áll az ötkarikás játékok "arca", Alekszandr Ovecskin, az NHL alapszakaszának gólkirálya, akinek klubja, a Washington Capitals nem jutott be a playoffba. A csatár kiemelte, hogy az idei vb-vel próbálják feledtetni az olimpián történteket.

De bejelentkeztek az aranyra a svédek is, akik a tavalyi hazai jégen tornát nyertek - ez legutóbb a legendás szovjet együttesnek sikerült 1986-ban. A skandinávoknál is több sztár hiányozni fog, de így is roppant erős a keretük. Ovecskin mellett a cseh Jaromir Jagr a legnagyobb név a vb-n. A 42 évesen is elnyűhetetlen csatárt felvonultató válogatottnak most az a Vladimir Ruzicka a szövetségi kapitánya, akivel Jagr még 1998-ban, Naganóban együtt lett olimpiai aranyérmes. A cseheknek sem volt sikeres a szocsi olimpia - az oroszokhoz hasonlóan a negyeddöntőben búcsúztak (2-5 az amerikaiak ellen) -, így ők is jó vb-szereplésre törekednek.

A vb-n 16 csapat szerepel két nyolcas csoportban. A körmérkőzések után a két nyolcadik helyezett kiesik, és jövőre a magyarokat is felvonultató divízió I/A osztályban lép jégre. A csoportok első helyezettjei a másik csoport negyedikjeivel, a másodikok pedig a harmadikokkal találkoznak a negyeddöntőben. A döntőt május 25-én rendezik.

Az utóbbi tíz év győztesei:

2013: Svédország
2012: Oroszország
2011: Finnország
2010: Csehország
2009: Oroszország
2008: Oroszország
2007: Kanada
2006: Svédország
2005: Csehország
2004: Kanada

Eredmények, 1. forduló

Franciaország-Kanada 3-2
Svájc-Oroszország 0-5
Fehéroroszország-Egyesült Államok (lapzártánk után)
Szlovákia-Csehország (lapzártánk után)

Csoportbeosztás
A csoport: Csehország, Dánia, Franciaország, Kanada, Norvégia, Olaszország, Svédország, Szlovákia.
B csoport: Egyesült Államok, Fehéroroszország Finnország, Kazahsztán, Lettország, Németország, Oroszország, Svájc.

Hol hibáznak az akadémiák?

Varga T. Róbert
Publikálás dátuma
2014.05.10. 07:49
Sándor Károly a tanoncokkal. Egyelőre senki nem lépett a névadó nyomába FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Egyedülálló a magyar sportban az az auditálás, amit a Double PASS nevű belga cég végez a honi labdarúgó akadémiák működéséről. Az MLSZ megbízásából eljáró, a brüsszeli szabadegyetem munkatársaiból alakul szervezet hároméves munkájának első etapja végére ért. Az eddig történtekről és a jövő feladatairól Szabó Tamás projektmenedzser számolt be a Népszavának.

Az előzményekről annyit: az MLSZ felismerte, hogy a magyar futball felzárkózása elképzelhetetlen hatékonyan működő akadémiai rendszer nélkül. Az elmúlt években több utánpótlás-nevelő intézmény alakult, de a falai között zajló munkára a szövetségnek nem volt rálátása. Hogy objektív képet kaphasson, a hazai előkészítő munka után, a Double PASS nevű belga céggel kötött szerződést, azzal a céllal, hogy térképezze fel az elitképzésben résztvevő szervezetek munkáját. A tapasztalatok alapján megállapítást nyert, hogy 15 intézmény jelenti ma hazánkban minőségi utánpótlás-nevelést.

"Azért esett erre a cégre a választás, mert a brüsszeli szabadegyetem munkatársaiból verbuválódott Double Pass rendelkezett olyan módszertannal, értékelő rendszerrel, amelyet az auditálásnál alkalmazni lehet. Objektív munkát végeznek, szakmai referenciájuk között szerepel a brémai Werdernél, a Bayernnél, az Arsenalnál és még jó néhány neves klubnál végzett kiváló munka" - mondta lapunknak Szabó Tamás. Az MLSZ és a DP hároméves megállapodást kötött egymással, az első etap nemrégiben zárult.

A first scan 2013 tavaszán kezdődött, és tulajdonképpen a próbaméréseket, az átvilágítók és az átvilágítottak közötti párbeszéd megkezdését jelentette. "Megpróbáltuk adaptálni az általuk használt módszert, indikátorokat jelöltünk ki, amelyek a minősítésében kaptak fontos szerepet, s amelyek alapján a mutatókat súlyozni lehet. Tavaly augusztusra fejeződött be a kérdőívek kitöltése.

Az akadémiák írásban, online felületen töltötték ki a kérdőíveket. Ez jelentős munkát adott nekik, A4-es lapokban mérve 150-200 oldalnyi választ jutattak el hozzánk" - avatott a munka részleteibe Szabó. Ekkor 8 fő indikátor köré csoportosult a vizsgálódás tárgya, úgymint stratégia és vízió, szervezeti felépítés, humánerőforrás, tehetséggondozás (kiválasztás és képzés), a pénzügyi támogatás szerkezete, tudomány, avagy sportegészségügy, kommunikáció és produktivitás. A válaszokat az intézmény több alkalmazottja adta meg, így a szervezeti struktúra különféle szintjeiről, más-más munkakörből származtak azok.

Ezt követően 2013 szeptemberétől ez év februárjáig a 15 iskolánál 2-3 napos látogatás tettek a revizorok. A kapott válaszok valóságtartamáról személyesen is megbizonyosodhattak (vagy nem). Edzéseket-, mérkőzéseket látogatott a 2-3 belga és a - pályázat útján kiválasztott - 2 magyar szakemberből álló ellenőrző csoport. Meginterjúvolták az akadémiák vezetőit, edzőit és egyéb alkalmazottait. Szabó nem tudta pontosan megmondani, hogy a 15 intézményből összesen hány munkatárstól érkeztek válaszok. Rengetegtől - felelte.

Az összegyűlt adatmennyiségből most készült el az úgynevezett global report, aminek publikus tartama hamarosan felkerül az MLSZ honlapjára. De hogy a jogi kereteket betarthassák, az üzleti titkokat meg ne sértsék, s egyébként is etikai okoknál fogva ezek általános, absztrahált megállapítások lesznek.

"Kerültük, nehogy olyan minősítések történjenek, amelyek nyomán az iskolák elkezdhetnék egymást hasonlítgatni. Harmadik személynek a megállapításokat nem lehet kiadni" - szögezte le Szabó. Elárulta, noha tartottak tőle, hogy az együttműködés nem lesz zökkenőmentes, a félelem alaptalannak bizonyult, az audit fogadtatása jó volt. A 15 intézmény közül 14 szigorúan betartotta a határidőket, s az utolsónak is megvolt az oka a késlekedésre: szervezeti problémák akadályozták a munkát. A riport egyébiránt arra mutat rá, mennyire adottak a megfelelő feltételek, formalizált, jól működő-e a rendszer? Szabó szerint, habár még csak a munka első fázisán vannak túl, máris komoly tapasztalatokat szereztek, amiből például kiderült, hogy a magyar futballnak ugyan nagy értékei vannak, de nehéz a felhasználás és az érvényesítés. Hogy ez konkrétan mit jelent? 

"Az audit a teljes vertikumot vizsgálta, a kiválasztástól egészen odáig, hogy az akadémiai képzésben szereplő gyerekek hogyan jutnak el a felnőtt, profi csapatokig. Ez a produktivitási mutató. Nálunk ez egészen jónak mondható, de nem szabad elfejteni, hogy a hazai színvonalhoz mérten. Ugyanakkor rendezetlen a rendszer. Nem a folyosón kell például megbeszélni a problémákat…"

A megállapításokat több intézmény nemhogy kritikaként fogadta: ennek szellemében máris egy sor dolgon változtatott, igyekeznek strukturális rendet tenni. A Double Pass második etapban 8 hónapon keresztl havi két napos workshopokat tart majd az intézményeknek, ez idő alatt hozzáfognak az átalakításokhoz, végezetül pedig 2015 végén, 2016 év elején megnézi a beavatkozások hatásait, mennyire voltak képesek és hajlandók a megállapításoknak eleget tenni.

Amiként Spanyolországban vagy Hollandiában a legtöbb akadémián hasonló szakmai munka alapján képzik a játékosokat, így a nemzeti sajátságoknak megfelelő játékosok kerülnek ki onnan, s egy barcelonai és madridi játékos éppolyan jól adaptálható a válogatottba, a Double Pass nálunk is javaslatot tesz majd a 15 intézményben zajló munka összehangolására? - vetettük fel Szabónak. Azt felelte: ez nem feladata.

"Az MLSZ által év elején fölállított ad hoc bizottság keresi a kérdést arra, mit is játszanak a magyarok, milyen taktikai hadrendben kellene futballozni, milyen egyéni kritériumoknak kellene a játékosoknak megfelelniük? Miként azt is az ad hoc bizottság vizsgálta, miért nem játszanak ma preferált futballkultúrában a magyar tehetségek? A két munka előbb-utóbb valahol összeér majd" - rögzítette.

A hatékonyságnak persze vannak erőforrásbeli gátjai is, de a legtöbb akadályt a strukturális problémák okozzák. Ezeket eddig nem láttuk, most már mindinkább nyilvánvalóak. "Persze nem kell arra gondolni, hogy egy csapásra minden megváltozik. A modern sport világa ma már egyértelműen azokat a jellemvonásokat hordozza, amelyek a gazdasági nagyvállalatoknál láthatunk. Hasonló struktúra, eredmény és profitorientált filozófia, jól definiált stratégia mentén kell működniük a sportszervezeteknek. Ha a formai kritériumok megfelelőek, meg lehet azt tölteni tartalommal. Lassú, sziszifuszi munka elé nézünk. De legalább már látható a kiút."