Előfizetés

MSZP: A Fidesz békét hirdet, de háborút szít

Az Európai Unió békében és párbeszédben született, Budapest is csak így tud fejlődni - írják közleményükben a fővárosi szocialisták.  "A május 9-i békenap legfontosabb üzenete, hogy nem akarunk szellemi polgárháborút, hiszen ebből mind Magyarországnak, mind Budapestnek elege van, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül" - olvasható a Horváth Csaba által jegyzett közleményben.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője emlékeztet rá, hogy az Alaptörvényben is szerepel a március 15-i 12 pont alapvetése: "Legyen béke, szabadság és egyetértés!"

"Ezzel ellentétben a Fidesz ma békét hirdet, de háborút szít. Szabadságot hirdet, de korlátozza azt. Egyetértésre biztat, de megtagadja a párbeszédet" - írja Horváth Csaba.

"Márpedig békében a párbeszédnek, a vitának van helye, nem a háborúskodásnak. A szabad Magyarországon, a szabad, európai Budapesten csak társadalmi párbeszéddel, vitákkal juthatunk előbbre. A Szoborpark jól mutatja, hová kerülnek idővel azok a szobrok, emlékművek, amelyeket párbeszéd, egyeztetés és vita nélkül állítottak. A német megszállás emlékművének is itt a helye" - olvasható a kommünikében.

Horváth Csaba hozzátette: "május 9. nemcsak Békenap, hanem Európa napja is. Nekünk, budapestieknek Európa egyet jelent a fejlődéssel; nélküle nem lenne 4-es metró, nem újíthattuk volna fel a Szabadság hidat vagy a Margit hidat, nem tisztíthattuk volna meg a Dunát."

"Május 25-én Európáról döntünk. Aki az Európai Parlamenti választáson az MSZP-re szavaz, az európai Magyarországra, a fejlődő Budapestre és a békességre mond igent. Csak így fejlődhet Budapest, csak így lehet odafigyelő, biztonságos és tiszta város" - zárul az MSZP közleménye.

Szabadság tér: rángatták a rendőrök a tüntetőket

Publikálás dátuma
2014.05.09. 20:41
Fotó: Bielik István, Népszava.
Ismét összegyűltek a demonstrálók a Szabadság téren, hogy tiltakozzanak a botrányos német megszállási emlékmű ellen – miként azt egy hónapja folyamatosan teszik. A szokásos esti élőláncos tiltakozásuk előtt ketten megpróbálták játékbilincsekkel a kordonokhoz rögzíteni magukat, ám a rendőrök elrángatták őket a kerítés mellől. A tiltakozók erre "Demokráciát!" és "Elég volt a hazugságokból!" jelszavakat kiabáltak, majd beszédet mondott a Népszava főszerkesztő-helyettese, Dési János, a Hálózat a Tanszabadságért nevében Puskás Aurél, továbbá Rajk László építész.
A helyszínen készült képeinket idekattintva nézhetik meg. Fotó: Bielik István, Népszava.

Megtudtuk, eközben több, a téren hetek óta tiltakozó tüntetőnek kikézbesítette már az ügyészség a határozatát, miszerint megrovás mellett megszüntette az ellenük "falfirka elhelyezésével" elkövetett rongálás vétsége miatt indult eljárást. Azért kaptak csak megrovást - derül ki az iratokból -, mert a vádhatóság úgy találta, "a társadalomra csak csekély fokban" veszélyes, hogy a demonstrálók az emlékművel szembeni nemtetszésüknek a kordon takarófóliájára írt jelszavakkal adtak hangot.

Több "megrótt" demonstráló - Magyar Fruzsina dramaturg, Rózsa Mihály, a Liberálisok aktivistája, és Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s képviselő is - panaszt tett a határozat ellen. Kérték, hogy azt az ügyészség vizsgálja felül, és bűncselekmény hiányában szüntesse meg az eljárást. Ügyvédjük, Czeglédy Csaba lapunknak azt mondta, kifogásolható a megrovás, mert nem követte a fokozatosság elvét, és nem is történt bűncselekmény. Erre utaltak a panaszosok is. Egyformán azt írták: ha panaszuknak nem ad helyt az ügyészség, "akkor az eljárást ne szüntesse meg, ellenem vádat emeljen, így ügyemben esetleges bűnösségemről, illetve jogba nem ütköző magatartásomról a bíróság dönthessen".

Ha az emlékmű elkészül, idővel úgyis az utcákról eltávolított propagandaszobrok parkjába kerül - erről már Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője és Szanyi Tibor, a párt EP-listavezetője beszélt pénteken a Memento Park előtt. Csütörtökön pedig elismerést vehetett át Barack Obama Steven Spielbergtől, a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványának alapítójától az emberi jogok védelmét és az esélyegyenlőséget segítő tevékenységéért. Az amerikai elnök kifejtette: "az emlékezés célja nem pusztán a múlt megőrzése, hanem a jövő védelme."

Kellemes meleg lesz, meg egy kis eső

Publikálás dátuma
2014.05.09. 20:24
Fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images.
Szombatra egy gyenge hidegfront éri el hazánkat, kezdetben elsősorban délnyugaton, napközben inkább északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Az enyhe hajnalt követően 21-26°C közé emelkedik a hőmérséklet. 

Vasárnap napközben északnyugat felől egy hidegfront érkezik, így délután északnyugat felől egyre többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Szeles időben még 20-25°C-ot mérhetünk.

Hétfőn többfelé kialakulhatnak záporok, keleten, északkeleten akár zivatarok is. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Kedden záporokkal, zivatarokkal tarkított időre van kilátás, főként a Dunántúlon hűvösebb idővel.