Előfizetés

Provokációveszély miatt nincs parádé Kijevben

Sem felvonulást, sem katonai parádét nem tartanak pénteken Kijevben. A szokásos május 9-i, győzelem napi parádé azért marad el az idén, mert az ukrán főváros vezetése szerint nem kizárt, hogy kelet-ukrajnai szakadárok provokatív akciókat követnek el.

Volodimir Bondarenko főpolgármester bejelentette: olyan provokációkra készültek oroszpárti szakadárok, amelyekben veteránokat bántalmaznának orosz televíziók kamerái előtt, hogy aztán "az egész világot telekiabálják" a történtekkel.

Délelőtt a kijevi Arszenál téren a szakadárok jelképét, az orosz cári György-szalagot viselők gyülekeztek kis számban, kezükben szegfűvel. Azt tervezik, hogy a Dicsőség terére vonulnak. Ez utóbbi térről közben elindult egy mintegy kétezer fős menet az ismeretlen katona emlékművéhez vörös lobogók, illetve az egykori szovjet Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság zászlai alatt.

A kijevi főtéren, a Majdanon és a kormánynegyedben a helyzet nyugodt, az átlagosnál jóval kevesebben sétálgatnak a belvárosban a munkaszüneti nap és a kellemes, napos idő ellenére.

 Közben a rendőrök a Dicsőség terén megállítottak egy Skoda típusú személygépkocsit, majd átvizsgálásakor a csomagtartójában pisztolyt, kést, egy második világháborús automata fegyvert, hozzá való lőszerekkel, mintegy tíz rendszámtáblát, és különböző iratokat, köztük újságíró-igazolványt találtak. Az autóban a sofőr  egyedül tartózkodott, a férfit a rendőrök őrizetbe vették.

Kapcsolódó
Putyin a hazafiság mindenhatóságát hangoztatta

Plasztikai sebész helyett közmunkára ment Berlusconi - Video!

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő pénteken megkezdte büntetése letöltését a Milánó közeli Cesano Bosconéban levő idősek otthonában. A kisvárost megszállta a világsajtó.

Háromnegyed kilencre várták Silvio Berlusconit a Szent Család nevű otthonba. A Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt elnöke negyedórával korábban érkezett testőrei kíséretében, akik azonban nem léphettek be az idősek otthonába. Berlusconi gépkocsival az otthontól ötven kilométerre levő Arcore-i villájából érkezett. 

A 77 éves Silvio Berlusconi sötét öltönyt viselt nyakkendő nélkül. Az otthon bejáratáig a Cesano Bosconéba érkezett újságírók és kamerák kísérték, az olasz politikus azonban nem nyilatkozott. Silvio Berlusconit tavaly augusztusban ítélték el jogerősen adócsalásért. Egyéves büntetését a most kezdett közmunkával tölti le. Hetente egy alkalommal négy órát kell dolgoznia az Alzheimer-kórban szenvedő idős betegeket ellátó központban. Jó magaviselet esetén Berlusconi büntetése 10,5 hónapra csökkenhet.

Az otthon igazgatója, Paolo Pigni korábbi kijelentései szerint Silvio Berlusconi nem irodai munkát végez, hanem közvetlen kapcsolatban lesz a betegekkel. Az idősek otthona előtt egy tüntető azt kiabálta, hogy Berlusconinak a milánói börtönbe kellene mennie. A tüntetőt a rendőrség eltávolította. Több száz televízióadó érkezett a 23 ezer lakosú Cesano Bosconéba, még az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió kamerái is egyenesben mutatták Silvio Berlusconi volt négyszeres kormányfő megérkezését az idősek otthonába.

Zenecéget vehet az Apple

A hírek szerint az Apple tárgyalásokat folytat a Beats Electronics nevű zenei vállalattal a társaság felvásárlásáról. A milliárdos üzlet könnyen az Apple eddigi legnagyobb akvizíciója lehet.

A jövő héten jelenthetik be, hogy az Apple egy 3,2 milliárd dolláros üzlet keretében szerezné meg a Beats Electronicsot – írja a Tőzsdefórum.hu a Business Insiderre és a Financial Times-ra hivatkozva. Az iPhone gyártója részéről azért volna némileg meglepő a felvásárlás, mivel az Apple eddig nem vett meg nagy, több milliárd dollár értékű vállalatokat.

A Beats Electronics számos zenei terméket állít elő, többek között egy sor drága, ám népszerű fejhallgatót. Emellett éppen idén indítottak el egy, a Spotify-hoz hasonló zenei streaming szolgáltatást Beats Music néven. A társaságot a rapper Dr. Dre és a zenei producer Jimmi Iovine alapították 2008-ban, és azóta a vállalat izgalmas befektetési sztorikat tudhat maga mögött. A HTC 2011-ben 50,1 százalékos részesedést vásárolt a Beats-ben 300 millió dollárért, hogy többek között felhasználja annak audio technológiáját az okostelefonjaiban. Azonban az együttműködés később csődöt mondott.

A Beats 2012-ben 150 millióért visszavásárolt 25 százalékot, majd 2013-ban 265 millió dollárt költött a fennmaradó 25 százalékra. Tavaly pedig a Carlyle Group tett 500 milliót a vállalatba, amivel közel 1 milliárd dollárra nyomta fel a Beats értékét. Amennyiben tehát az Apple tényleg hajlandó volna 3,2 milliárdot fizetni a társaságért, az azt jelenti, hogy annak értéke az elmúlt időben megháromszorozódott.