Előfizetés

Carl Palmer Budapesten koncertezik!

Publikálás dátuma
2014.05.08. 18:54
Carl Palmer egy londoni zenei díjátadón, 2012-ben. Fotó: Ben Pruchnie/Getty Images.
Carl Palmer ELP Legacy című projektje május 12-én az A38 hajóra érkezik. A Twist of the Wrist turné keretében a dobos képzőművészeti kollekcióját is bemutatja.

A koncert javarészt az Emerson, Lake & Palmer instrumentális rock klasszikusainak felidézésére szolgál. Keith Emerson billentyűs és a King Crimsonból ismert Greg Lake énekes-gitáros mellett Carl Palmer a trió legfiatalabb tagja volt. Carl Palmert az ELP-ben eltöltött évek óta a világ legnagyobb dobosai között tartják számon, később az Asia alapító tagjaként növelte tovább elismertségét - olvasható a szervezők közleményében.

A dobos nemrég egy új képzőművészeti kollekciót is bemutatott, amelyet a kaliforniai Scene Four Art Stúdióval együttműködve hozott létre 2012-ben. A zenész jól ismert slágerekben dobolt világító dobverőkkel, amelyeket egy képen rögzítettek, így a Twist of the Wrist kollekció sorszámozott és dedikált nyomatai különböző színek és fények alkalmazásával mutatnak be látványos lenyomatot Palmer játékáról.

A zenészek a turné keretében fellépnek az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa számos nagyvárosában, valamint Japánban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben is.

Az ELP az 1970-es Wight-szigeti fesztiválon robbant be a köztudatba, majd a debütáló albumot követően az orosz romantikus zeneszerző, Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraszvitjét feldolgozó élő lemezük hozta meg számukra a világsikert. Pályafutásuk kreatív csúcsának sokan az 1973-as, Brain Salad Surgery című lemezt tartják.

Cigánykerék az Akvárium Klubban

Muzsika, táncház és kiállítások mellett ételkóstoló, divatbemutató és vásár is várja az érdeklődőket a Cigánykerék - Roma Értékek Kulturális Fesztivál ingyenes budapesti programsorozatán vasárnap az Akvárium Klubban.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a programot ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a hagyományteremtő szándékkal tavaly elindított fesztivál idén is méltó módon mutatja be a roma kultúrát.

A rendezvény programjai bepillantást engednek a cigányság mindennapi életébe, és a kulturális megértésen keresztül közelebb viszik egymáshoz a különféle nemzetiségeket - tette hozzá az államtitkár. Elmondta, hogy a Cigánykerék fesztivál idei helyszínéül népszerűsége és központi elhelyezkedése miatt választották az Akvárium Klubot. "A hely korszerűsége pedig utal arra, hogy a cigányság nemcsak hagyományaival, hanem folyamatosan fejlődő, organikus újdonságaival is hozzájárul a magyar nemzeti kultúra sokszínűségéhez" - hangsúlyozta.

A fesztivál délelőtt 10 órakor indul családi programokkal, mesével és a Khamoro együttes táncházával. A Free-presszionista művészcsoport és barátainak helyszíni festése és kiállítása mellett ételkóstoló várja egész nap az érdeklődőket, akik a kosárfonás és a hegedűkészítés rejtelmeibe is bepillanthatnak.

A fesztiválon helyet kap a Diósgyőr-Vasgyári Iskola tűzzománc ékszereinek kiállítása és kézműves-foglalkozása, valamint az Igazgyöngy Alapítvány által fenntartott berettyóújfalui iskola diákjainak festményeiből válogatott tárlat. A Romani Design divatbemutatóján és vásárán pedig a legújabb modellekkel találkozhatnak a látogatók.

Az esti gálaműsoron fellép mások mellett a 100 Tagú Cigányzenekar, amely nemrég elhunyt elnöke, Buffó Rigó Sándor prímás emléke előtt tiszteleg. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon idén bemutatott első roma sorsjáték, a humorban, misztikumban bővelkedő Somnakaj egy-egy részletét is láthatják az érdeklődők a színpadon. Az est programját a virtuóz, Grammy-díjas Lajkó Félix zárja, aki cigány muzsikusokkal együtt zenél az Akvárium Klubban.

"A rendezvény összekapcsolódik a Keresztény Roma Szakkollégium Hálózatának hétvégi ülésével, amelyen részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tanácskozáson szó lesz többek között a roma értelmiség utánpótlásának bázisát adó egyetemi oktatásról és szakkollégiumi hálózatokról" - hangsúlyozta az államtitkár.

Mazsihisz-Erzsébetváros együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött Erzsébetváros önkormányzata, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyarországi holokauszt 70. évfordulójának alkalmából indítandó helyi programsorozat szervezésére. 

A megállapodást Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármestere, Tordai Péter, a BZSH elnöke és Heisler András, a Mazsihisz elnöke írta alá.

Vattamány Zsolt kiemelte: olyan kulturális programsorozatot indítanak, amelynek hatása reményeik szerint hosszabb távon lesz érezhető és szélesebb körben is érvényesül majd. Beszámolt arról is, hogy felállítják az Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tárat, amely a helyi zsidóság életét mutatja be négy berendezett lakáson keresztül a Csányi utca 5. szám alatt.