Előfizetés

Azonosították a rém DNS-ét

Egy lépéssel közelebb jutottak a firenzei nyomozók a hétfői brutális gyilkosság elkövetőjéhez. A helyszínen hagyott DNS-minta nyomán bizonyítást nyert, hogy az elmúlt évek hasonló rémtetteinek és a mostaninak egy és ugyanaz az elkövetője.

A mintát a szakértők összevetették három olyan DNS-mintával, amelyet korábbi tetthelyeken gyűjtöttek, és azok egyeztek a friss nyommal – írta a La Repubblica.

Közben a boncolás megállapította, hogy a hétfői áldozat halálát a kínzások nyomán elszenvedett gyors belső vérzés okozta.

A román Angela Cristina Zamfirról kiderült, hogy hét évvel ezelőtt érkezett édesanyjával és húgával Olaszországba. Számára a prostitúció nem állandó életforma volt, hanem csak alkalomszerűen bocsátotta áruba testét, amikor pénzszűkében volt. A mániákust a profik is ismerték, tudták róla, hogy jól fizet, de féltek a perverzióitól. Angelának ez volt az első és az utolsó találkozása vele.

 

Washington az önálló palesztin állam mellett

Az Egyesült Államok azt követően is kiáll az önálló palesztin állam megteremtése mellett, hogy zsákutcába jutott a közel-keleti békefolyamat.

Ezt erősítette meg az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jeruzsálemben, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait követően. „Washington meggyőződése, hogy tartós békét csak tárgyalások révén lehet elérni. A megbeszélések révén lehetővé válna, hogy a közel-keleti államok békében éljenek egymás mellett” – hangsúlyozta. Netanjahu koalíciójának egyes pártjai azonban továbbra is elutasítják az önálló palesztin állam megteremtésére vonatkozó előterjesztéseket.

Rice egyben megerősítette azt is, hogy hazája sosem járulna hozzá ahhoz, hogy Teherán nukleáris fegyverekre tegyen szert. Ugyanakkor közölte, a diplomácia az egyedüli módja annak, hogy erre a kérdésre is megoldást találjanak. Egy izraeli lap értesülése szerint a közel-keleti békefolyamat megrekedéséért egy amerikai illetékes elsősorban Izraelt tette felelőssé.

Új vizsgálat Bengázi ügyében

Egy konzervatív csoport azzal vádolja az Obama-kormányzatot, hogy dokumentumokat tart vissza a líbiai amerikai konzulátus elleni, 2012. szeptember 11-i támadás ügyében.

A Judicial Watch szerint a washingtoni külügyminisztériumban még mindig vannak olyan anyagok, amelyek megvilágíthatnák, miért állították azt, hogy spontán tüntetés előzte meg a bengáli konzulátuson lezajlott véres incidenst, amelyben megölték az amerikai nagykövetet és három másik amerikait.

Susan Rice, Obama jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadója, az akkori ENSZ-nagykövet több tévéműsorban ezt a változatot ismertette, noha utóbb kiderült, előre kitervelt terrortámadás érte az amerikai missziót. A republikánus többségű washingtoni képviselőház bizottságot állít fel a bengázi incidens újbóli kivizsgálására, erről csütörtökön szavaztak.

Xavier Becerra kaliforniai demokrata képviselő a USA Today című lapnak azt nyilatkozta, a vizsgálat nem lesz más, mint "cirkusz", s a republikánusok végtelenségig elhúzhatják az ügyet, ha akarják. John Boehner republikánus házelnök szerint azonban "komoly vizsgálatot" terveznek.

A republikánusok a novemberi félidős választások egyik témájává tehetik a bengázi ügyet, amely még Hillary Clinton külügyminisztersége idején történt. Clinton maga úgy nyilatkozott, minden kérdést megválaszoltak, nincs ok újranyitni a vizsgálatot.

Visszaesett a dél-afrikai kormánypárt

Bár a várakozásoknak megfelelően jelentős fölénnyel vezet a dél-afrikai parlamenti választáson az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), 56,31 százalékos eredménye óriási csalódás lehet Jacob Zuma elnök számára. 

Az apartheid utáni első, 1994-es választás óta ugyanis egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy 62 százaléknál kevesebbet szerzett volna.

Az ellenzéki Demokratikus Szövetség ezzel szemben nagyon feljött, 30,41 százalékon áll úgy, hogy az utolsó, 2009-es parlamenti választáson még csak 16,6 százalékot szerzett. Az új radikális baloldali tömörülés, a populista Julius Malema által vezetett EFF a várakozásoknak megfelelően 3,88 százalékot kapott.

Jól mutatja az ANC visszaesését, hogy öt éve még 66 százalék szavazott a pártra. A szerdai voksoláson 25 millióan vehettek részt.