Előfizetés

Újra egyesülhet a két pécsi kosárcsapat?

Kövér Dávid írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.05.08. 07:55
Ellenfelekből csapattársak? FOTÓ: MTI/SOKI TAMÁS
Előző hét pénteken véget ért a női kosárlabda NBI., a döntőt két pécsi csapat, a PEAC-Pécs és a PINKK Pécs együttese vívta, melyet az utóbbi nyert 3-2-re. Szerettük volna kideríteni, hogy vajon ismét egy csapat lesz-e Pécsett, és egyesült erővel talán az Euroligában is képesek lennének maradandót alkotni, vagy külön folytatják útjukat. Sem a PEAC-Pécs ügyvezető igazgatója, Mészáros Zalán, sem pedig a bajnok PINKK Pécs vezetője, Berényi Csaba nem zárta ki azt, hogy a jövőben újra egy csapata legyen Pécsnek, ám az odavezető utat másként képzelik el.

- A bajnokságban a két pécsi csapat vívta a döntőt. Tervezik, hogy újra egyesítik csapatokat?

- Mészáros Zalán: Erre nekem nincs hatásköröm, én azt szeretném, hogy ismét egy pécsi csapat működjön a városunkba, de erről az önkormányzat dönt, nem pedig mi. Voltak egyeztetések Iványi Dalmával, a PINKK Pécs csapatának tulajdonosával, de érdemi változás nem történt.

- Berényi Csaba: Erről nem mi, hanem a pécsi önkormányzat dönt. A szándék akkor lenne bennünk, ha ez megfelel mindenkinek, a vezetőségünknek, a játékosoknak és természetesen a szurkolóinknak egyaránt.

- Költséghatékonyabb lenne-e egy csapatot üzemeltetni?

- M.Z: Mindenféleképpen.

- B.Cs.: Erre nem igazán tudok válaszolni. Nagyon sok mindentől függ. A játékosok bérétől, az edzők fizetésén át, a menedzserek honoráriumáig. A mi menedzserünk bére például kevesebb, mint a PEAC Pécsé.

Ellenfelekből csapattársak? FOTÓ: MTI/SOKI TAMÁS

Ellenfelekből csapattársak? FOTÓ: MTI/SOKI TAMÁS

 

- Egyáltalán miért vált ketté 2011-ben a Pécs?

- M. Z.: Nem vált ketté. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a 300 millió forint adóságot, amit a Pécsi Női Kosárlabda Kft. felhalmozott, nem óhajtja rendezni, és helyette megalapít egy egyetemi csapatot, a PEAC Pécs együttesét. Az, hogy a PINKK Pécs csapata a Pécs nevet viseli, nem azt jelenti, hogy pécsi csapat. A Bajai NKK jogutódja, kezdetben Baján, most pedig Komlón játszik.

- B.Cs: A Pécs csapatától megvont minden anyagi támogatást az önkormányzat. Teljesen ellehetetlenítették a működést. Aztán pedig mégis támogatta a PEAC Pécs csapatának megalakulását. Mi pedig úgy döntöttünk a szurkolóinkkal és a játékosainkkal egyetemben, hogy megalapítjuk a PINKK Pécs együttesét.

- Akkor egyelőre maradjunk a mánál, és annál, továbbra is két pécsi csapatért doboghat a város lakóinak a szíve. Idén igencsak magasra helyezték a mércét az eredményeikkel, a bajnoki arannyal és ezüsttel. Jön a nemzetközi szereplés, ráadásul nem is akárhol, így adódik a kérdés: várható erősítés a csapatban?

- M.Z: Ezt előre nem tudom megmondani, körülbelül egy hete ért véget a bajnokság. Tervezünk játékosokat igazolni, de hogy ők erősítést jelentenek-e a csapatnak, azt egyelőre nem tudom megmondani.

- B.CS.: Természetesen, hiszen a visszavonuló Iványi Dalma távozásával a legjobb irányítónkat vesztettük el. Kennedy Daphanie nagyon jól szerepelt ezen a poszton idén, de mindenképpen szeretnénk még erősíteni a csapaton.

- Jövőre Romániával közösen hazánk rendezi az Eb-t. Mennyire jelentene esetleg előnyt válogatott szinten az, ha akkorra már klubszinten is újra egy csapatban játszanának a pécsi kosarasok?

- M.Z: A válogatott teljesítményére nem hat ki, hogy a Pécs csapata egyesül-e.

- B.Cs.: Úgy gondolom ez a válogatott teljesítményére nem hat ki. A nemzeti csapat teljesen más tészta, de arra, hogy komoly eredményt érünk el az Eb-n nem látok túl nagy esélyt.

Harminchárom év után újra döntőben a Diósgyőr

A Diósgyőr lesz az Újpest ellenfele a labdarúgó Magyar Kupa fináléjában, mivel szerdán az elődöntő hazai visszavágóján 2-0-ra legyőzte a címvédő Debrecent, így idegenben lőtt gólokkal továbbjutott.

A hazaiak már a második percben vezetést szereztek, az előrehúzódó Debreceni egy szabadrúgás után fejelt a kapuba. A Diósgyőr nagy nyomás alatt tartotta a rendkívül gyengén védekező vendég csapatot és a 21. percben Bacsa - Bernáth hibáját kihasználva - újabb gólt szerzett, amivel ledolgozta az első mérkőzésen összeszedett kétgólos hátrányát Szivics Tomiszlav együttese. A hajdúságiak a 34. percben még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis az utolsó emberként szabálytalankodó Verpecz kapust kiállította Iványi játékvezető.

A fordulás után is a hazaiak akarata érvényesült, de nem tudták növelni előnyüket. A hajrában a Debrecennek lett volna lehetősége a szépítésre - ezzel a továbbjutás kiharcolására -, de az eredmény már nem változott.

A Diósgyőr 1981 után jutott ismét a Magyar Kupa döntőjébe, ráadásul mostani sikerével szinte biztos, hogy a következő szezonban az Európa Ligában indulhat, ugyanis az Újpest a szezon közben átvitte a licencjogot egy másik cégbe, így az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályzata szerint három évig nem szerepelhet a nemzetközi porondon. Az újpestiek korábban jelezték, hogy ha megnyerik a kupát, méltányossági eljárást fognak kezdeményezni.

A döntőt május 25-én rendezik a Puskás Ferenc Stadionban.

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó:
Diósgyőri VTK - DVSC-TEVA 2-0 (2-0)

Miskolc, 2948 néző, v.: Iványi
gól: Debreceni (2.), Bacsa (21.)
kiállítva: Verpecz (34., Debrecen)

Továbbjutott: a Diósgyőri VTK 4-4-es összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal.

kedden játszották:
Újpest FC-MTK Budapest 3-0 (0-0)

gól: Juanan (57.), Balogh B. (79.), Kabát (83.)
piros lap: Vass Á. (74., MTK), Torghelle (91., MTK)

Eltört a keze - kihagyja a döntőt

Kéztörést szenvedett Fazekas Nándor, a bajnoki döntőre készülő MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának kapusa.

A klub szerda délutáni közleménye szerint a játékos rehabilitációja megkezdődött. Fazekas Budapesten magas nyomású oxigénterápiára jár, amely nagymértékben javítja a sérült szövetek vérkeringését és oxigénellátottságát, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatot.

A Pick Szeged elleni döntős sorozatban Borbély Ádám fog a csapatban szerepelni Mirko Alilovic mellett, míg a szintén sérült Iman Dzsamali helyett Ligetvári Patrikot nevezik.

Az egyik gárda második győzelméig tartó finálé első mérkőzése ma 20 órakor kezdődik Veszprém, a második összecsapásra vasárnap kerül sor Szegeden.