Előfizetés

Egy tálból cseresznyézhet, már a hétvégén

A tavalyinál közel két héttel korábban, már a hétvégén szüretelhető Érden a magyar nemesítésű Rita, a világ legkorábban érő cseresznyefajtája - áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A tájékoztatás szerint az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhető a szokásosnál korábbi cseresznyeérés. Apostol János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a terméskilátások rendkívül jók, sok gyümölcs van a fákon, azonban az elmúlt napok hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni. 

A gazdák egyenletes öntözéssel és a gyümölcsfák fóliával való letakarásával is tudnak a hirtelen sejtnyúlás, sejtgyarapodás ellen védekezni, amely a repedést okozza - tette hozzá. A szakértő közölte, hogy a Rita prémiumminőségű, nagy szemű, zamatos gyümölcs, szemben a régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai.

Érden a hétvégére várják a teljes érést, azonban a melegebb időjárásnak és a kevesebb csapadéknak köszönhetően a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető lehet a gyümölcs.

Nápolyban castingolt Kásás az étterméhez

Megnyílt a Tommy di Napoli étterem a Komjádi-uszoda oldalában, a hamisítatlan olasz, ezen belül is nápolyi ízeket a hat évig a Posillipo Napoliban játszó Kásás Tamás garantálja majd - adja hírül honlapján a Magyar Vízilabda Szövetség . 

Kásás társával  együtt a minőségre törekszik a vendégek számára elérhető árak mellett. A sportember Nápolyban tartotta a castingot a leendő szakácsok számára, így választották ki az évtizedes nemzetközi rutinnal bíró séfet és a két pizzás fiút, mindketten évekig  Nápolyban sütötték a pizzát. Az étteremben velük együtt  húszan dolgoznak.

Kásás már nagyon várt már valami új kihívásra, a vízilabda befejezése után sokat unatkozott - írja a szövetség honlapja, ahol további részleteket olvashatnak.   .

Adófizetésben majdnem osztrákok vagyunk

Idén is felmérték, hogy az egyes EU-tagállamok adófizetői az év melyik hónapjáig dolgoznak az államnak, és mikortól saját zsebre. A magyarok még mindig azok közé tartoznak, akik a leghosszabb ideig dolgoznak az állam kontójára – írja a Bruxinfo.hu

Jóllehet Magyarország az uniós fejlettségi lista alján található, adófizetőinek a leghosszabb ideig kell gürcölni egy adott évben, hogy az állam adóéhségét csillapítsák. Egy kedden, idén már ötödik alkalommal közzétett felmérés szerint a magyarok július 16-áig, tehát több mint az év feléig az állam kontójára dolgoznak, és csak az év rövidebb részében tehetik zsebre a jövedelmet, amiért megdolgoztak.

A The Foundation for European Reform és az Institut Économic Molinari (IEM) közös felmérésének tanulsága szerint ennél csak az osztrákoknál, a franciáknál és a belgáknál virrad fel később az a nap, amit a szerzők „az adó-felszabadulás napjának” neveznek. Egy átlag belga számára folyó év augusztus 6-án, egy franciának július 28-án, egy osztráknak pedig július 26-án köszönt be ez a nap. A következő a sorban Magyarország megelőzve a görögöket, a németeket és a románokat.

A ciprusiakat kényezteti el a legjobban a sors és saját államuk, nekik csak március 21-éig kell dolgozniuk, hogy letudják az állammal szembeni pénzügyi kötelezettségeiket és végre saját zsebre dolgozhassanak. A ciprusiak mellett az íreket, a máltaiakat, a briteket és a bolgárokat lehet még irigyelni az adó-felszabadulás napja miatt.

A felmérést a két intézet megbízásából az Ernst & Young könyvvizsgáló cég szakértői készítették valamennyi tagállamban azonos módszertan alapján.

„Az uniós tagállamok továbbra is túl sokat költenek és számos országban tovább nőttek az adóráták, főleg Franciaországban. Államaink egyszerűen túl sokat vállalnak magukra, kevés teret hagyva az egyéni választásnak és a felelősségnek. Itt az ideje, hogy újragondoljuk a modellünket” – jelentette ki Cécile Philippe, az IEM igazgatója.

A tanulmány készítői a rangsorban elfoglalt nem túl előkelő helyezés ellenére is dicsérik Magyarországot, mert – szerintük az egységes 16 százalékos személyi-jövedelemadó kulcsnak köszönhetően - 2011 óta 21 nappal előrébb hozta azt az időpontot, amikor a magyarok maguknak tarthatják meg a jövedelmüket. A szerzők ugyanakkor hozzáteszik, hogy az átalányadót alkalmazó országok összességében nagyobb mértékben (46,3 százalék az átlag) adóztatnak, mint a progresszív adózást (44,98 százalék) választó tagállamok.

Belgium negyedik éve áll a lista élén, itt adóztatják meg a legnagyobb mértékben a munkát. Egy munkaadónak 2,31 eurót kell kiadnia ahhoz, hogy betegyen 1 eurót a munkavállaló zsebébe.