Július 3-án hallgathatják meg Snowdent

A német kormánykoalíció azt tervezi, hogy július 3-án hallgatja meg az amerikai kiszivárogtatót, Edward Snowdent az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) németországi lehallgatásai kapcsán – közölték Berlinben. Mindez azt jelzi, hogy végérvényesen eldőlt, a jelenleg Oroszországban tartózkodó amerikai számítógépes szakembert nem hívják Németországba, hiszen Snowdentől videokapcsolat révén akarnak választ kapni az égető kérdésekre.

Az ellenzék azonban továbbra is ragaszkodik a személyes meghallgatáshoz. A két parlamenti ellenzéki tömörülés, a Balpárt és a Zöldek ezért jelezték, akár az alkotmánybírósághoz is fordulnának, hogy megakadályozzák a kormányzat terveit.

A német CDU erre azzal vádolta a két pártot, hogy fontosabb számukra Snowden személye, mint az amerikai adatgyűjtés ügyének felgöngyölítése.

Szerző

Kövérséget okoz a repülőtér közelsége?

Sajátos összefüggést fedezett fel a kövérség és a repülőterek között egy svéd tanulmány. A stockholmi Karolinska Intézet dokumentuma azt állapította meg, minél közelebb lakik valaki egy repülőtérhez, annál nagyobb az esélye a hízásra. Öt decibeles átlagos hangerő emelkedésnél a másfél centivel testesebb lehet az ember.

A tanulmány választ is talált a furcsa összefüggésre. Eszerint a nagyobb zaj miatt több stresszhormon, főként cortisol termelődik. A tanulmányt 5000 személy vizsgálata alapján tíz éven keresztül készítették.

A kutatók az Environmental Health Perspectives című szaklapban publikálják felfedezésük eredményeit.

Szerző

Kijev: Veszélyben a csokoládékirály győzelme

Ma Moszkvában Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyal az ukrán válságról Didier Burkhalter, az EBESZ elnökségét betöltő svájci államfő. Arra kéri vendéglátóját, járjon közbe azért, hogy stabilabbá váljék a belpolitikai helyzet a május 25-i választás közeledtével. Az EBESZ jelentősen, 150-ről 1000-re kívánja növelni megfigyelőinek számát.

Egyre több független szakértő látja úgy, hogy a kelet-ukrajnai események miatt veszélybe került az ukrán elnökválasztás lebonyolítása. A régió egyre több városában jelentik be a szeparatisták, hogy nem vesznek részt a voksoláson, ehelyett a Donyecki Népköztársaság létrehozásáról szóló, vasárnap megrendezendő népszavazáson vesznek részt. Legutóbb, hétfőn Luhanszk csatlakozott a független állam életre hívásáról szóló kezdeményezéshez.

Bár az ukrán különleges egységeknek időlegesen sikerül lebontaniuk a szeparatisták barikádjait, az Oroszországhoz húzó erők lényegében órák alatt visszafoglalják a közigazgatási épületeket. A voksolás esélyese a csokoládékirálynak is nevezett Petro Porosenko lenne, aki a legutóbbi felmérések szerint 32 százalékos eredményt érhet el szemben Julija TImosenko kilenc százalékával. A várhatóan csonka választás ellenére Porosenko nagy önbizalommal lép fel a kampányban, s az ország modernizálását, uniós csatlakozását ígéri. A Forbes magazin 1,3 milliárd dollárra becsüli vagyonát.

Porosenko mellett 23 további jelölt vesz részt a választáson, megtalálható a választási cédulán a Jobb Szektor vezetője, Dmitro Jaros neve is. Bár teljesen esélytelen a végső győzelemre, már indulása is rossz üzenet az Ukrajna keleti részén élőknek.

Szerző