Fegyveresek csaptak le a halászokra

Megszűnt a kapcsolat egy kínai halászhajó 11 fős legénységével, miután a Dél-kínai tengeren fegyveresek kerítették hatalmukba hajójukat helyi idő szerint szerda reggel - jelentette a kínai állami média.

A Csiungcsiunghaj 09063-as számú hajót egy fegyveres vízi jármű ismeretlen legénysége tartóztatta fel a Félhold zátony közelében - közölte a Hajnan tartományi Csiunghaj város halászati szövetsége. Közleményük szerint miközben az idegenek hatalmukba kerítették a hajót, a közelben lévő másik kínai halászhajónak sikerült elmenekülnie.

A városi kormányzat két másik halászhajót irányított a térségbe, de azok nem jutottak az időközben eltűnt hajó nyomára. A Félhold zátony a kínaiak hagyományos halászterülete - jegyzi meg a kínai média, anélkül, hogy jelezné: a területet a Fülöp-szigetek is magáénak vallja.

Szerző

Lemondott a közszolgálati médiatársaság elnöke

Egészségi okok miatt lemondott a BBC elnöke, Chris Patten az azonnali hatályú döntés előzményeként komoly szívműtéten esett át. A kedd éjszaka közzétett nyilatkozatából kiderül, hogy április 27-én mellkasi fájdalmakkal kórházba szállították, és másnap hajtották végre a sebészeti beavatkozást.

Orvosai jelezték; az igazgató a jelenlegi ütemben nem folytathatja munkáját, így kénytelen volt lemondani a brit közszolgálati médiatársaságot irányító testület, a BBC Trust éléről, mert ez a feladat "száz százalékos odaadást igényel" - áll Patten közleményében.

Chris Pattent - Hongkong utolsó brit gyarmati kormányzóját, az Európai Bizottság volt külügyi biztosát, a brit politika egyik legtekintélyesebb közéleti személyiségét - a brit kormány javaslatára 2011 áprilisában választotta a parlament a BBC elnökévé, miután elődje, Michael Lyons négyéves megbízatása lejárt.

Patten mandátuma 2015 áprilisáig szólt volna, ám már korábban kifejtette azt a nézetét, hogy ez az időpont "nem ideális", mert szinte egybeesik a parlamenti választásokkal, és ez azzal a kockázattal jár, hogy az új BBC-elnök személyének kiválasztási folyamata "átpolitizálódik". A szakma ugyanakkor nem korai lemondására számított, hanem inkább arra, hogy megbízatását néhány hónappal meghosszabbítják. A BBC Chris Patten hivatali ideje alatt élte át kilenc évtizedes fennállásának legsúlyosabb etikai válságait.

Két éve kiderült, hogy a BBC televízió valaha legnépszerűbb műsorvezetője, a 2011-ben 84 évesen elhunyt Jimmy Savile - aki az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig vezette a BBC különböző könnyűzenei és gyermekműsorait - csaknem negyven éven keresztül súlyos szexuális bűncselekmények végeláthatatlan sorát követte el 12-13 éves lányok és fiúk sérelmére, nem egyszer a BBC helyiségeiben. A botrányt súlyosbította, hogy a BBC először megpróbálta eltussolni az ügyet, amelyet végül az egyik rivális kereskedelmi televízió szellőztetett meg.

Ez a botrány még el sem ült, amikor a BBC legnézettebb esti hírmagazinja, a Newsnight egy ellenőrizetlen - és mint kiderült, teljesen alaptalan - információ közreadásával pedofil bűncselekmények gyanújába keverte a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik veterán politikusát, az azóta elhunyt Robert Alistair McAlpine-t, Margaret Thatcher néhai miniszterelnök egykori tanácsadóját.
    E hatalmas politikai és etikai botrányok közepette 2012 végén lemondott a BBC akkori vezérigazgatója, George Entwistle, aki alig 54 napot töltött e tisztségében.

Szerző

Kína javítaná afrikai imázsát

A hét elején kezdte meg afrikai körútját Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. Peking óriási befolyást szerzett az elmúlt években Afrikában, ám nimbusza már korántsem a régi a kontinensen. A kínaiakat számos bírálat érte amiatt, mert cégeik állítólag nem bánnak megfelelően az afrikai munkásokkal.

A kormányfő látogatásával azt akarja bizonyítani: nemcsak a nyersanyagok miatt fontos partner hazája számára Afrika. Az Afrika és Kína közötti mézesheteknek már vége.

A feszültségeket jelzi, hogy a zambiai kormány tavaly úgy döntött: átveszi az ellenőrzést egy kínai cég által üzemeltetett szénbánya felett.

Az ország ugyanis azzal vádolta a kínai vezetőket, hogy semmibe vették a biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásokat. 2010-ben két kínai cégvezető állítólag agyonlőtt két bányászt egy munkaügyi konfliktus során. Az incidenst követő összecsapásokban egy kínai munkás vesztette életét, két további megsérült.

Li több államot is felkeres május 11-ig tartó körútja alkalmával, köztük Etiópiát, Nigériát, Angolát és Kenyát. Ellátogat az Afrikai Unió Addis Abeba-i központjába is, s részt vesz a Nigériában megrendezendő Afrikai Világgazdasági Fórumon.

Nagy kérdés persze, hogy a hosszú vizittel sikerül-e eloszlatni az afrikaiak Kínával kapcsolatos erőteljes kételyeit. Li azt állította, hazája „sosem fog gyarmatosítóként fellépni”.

A kínai kormányfő számos kétoldalú szerződést is köt vendéglátóival, amelyek elsősorban az infrastruktúra fejlesztését vasút-, illetve úthálózat építését érintik. Peking segítséget ígért a különböző befektetési lehetőségek jobb kiaknázásában is.

Kínai szakértők úgy látják, Pekingnek stratégiát kellene váltania Afrikában, s nemcsak a nyersanyagok növekvő exportjára, hanem a feldolgozóiparba való befektetésekre kellene koncentrálnia. A kínai cégeknek több afrikai munkást is kellene alkalmaznia, hogy jobban elfogadtassák magukat a helyiekkel.

Peking 2009-ben váltotta fel az Egyesült Államokat mint a kontinens legfontosabb kereskedelmi partnerét. Tavaly a kereskedelmi összértéke első ízben kúszott 200 milliárd dollár fölé. Az Újkína hírügynökség szerint Afrikában 2500 kínai vállalat érdekelt.

Szerző
Frissítve: 2014.05.06. 22:55