Előfizetés

Kállay-Saunders döntős az Eurovíziós Dalfesztiválon

Publikálás dátuma
2014.05.07. 09:30
Kállay-Saunders András Fotó: Facebook
Bejutott Kállay-Saunders András és a Running című dal az 59. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Koppenhágában. A Magyarországot képviselő énekes a verseny első elődöntőjében a 16 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így lett a 26-os döntő résztvevője - adja hírül a távirati iroda.

Az utolsóként színpadra lépő Kállay-Saunders András prorukcióját a B&W Hallerne tízezres közönsége is tetszéssel fogadta. 

"Talán a döntő még ennél is jobb lehet. Lejött rólam az eddigi nyomás, végre sikerrel túlvagyok az elődöntőn. Persze jó lenne nyerni a fináléban, de ha nem, a lényeg továbbra is az, hogy a legjobbat kihozzam magamból" - mondta már az öltözőben Kállay-Saunders András az MTI-nek. A Running című dal zenéje a rhythm and blues kategóriába sorolható, a szöveg a gyerekek elleni erőszakról szól, alapja egy megtörtént eset.iA dalt Kállay-Saunders András és Szakos Krisztián közösen írta.

A tíz döntőbe jutott produkció listája nagyjából megegyezett a fogadóirodák többsége által favorizált tíz országgal. Szintén bekerült a fináléba a végső győzelemre is esélyesnek tartott örmény Aram MP3, aki pirotechnikával fűszerezte lírai dala, a Not Alone előadását, az évek óta jól szereplő Azerbajdzsánt képviselő Dilara Kazimova (Start a Fire), a svéd Sanna Nielsen (Undo), az ukrán Marija Jaremcsuk (Tick-Tock, a társszerző svéd Sandra Bjurman volt a 2011-es győztes azeri dal egyik komponistája), az orosz Tolmacsevi nővérek (Shine), a színvonalas countrys alterrockot előadó holland duó, a Common Linnets (Calm After the Storm), a harmadszorra söntőbe jutott San Marinó-i Valentina Monetta (Maybe), az izlandi "viccpunk" banda, a Pollapönk (No Prejudice), valamint az elődöntőben egyedül nemzeti nyelvén éneklő montenegrói Sergej Cetkovic (Moj svijet).

A politika is beszivárgott, az arénában  és a sajtóközpontban is füttyszó fogadta, amikor a műsorvezető kimondta Oroszország nevét a továbbjutók között.

Az idén Join Us (Csatlakozz hozzánk) szlogennel zajló dalfesztivál második elődöntőjét csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik, az M1 mindkettőt élőben közvetíti 21 órától.

Keresik Cervantes hamvait

Publikálás dátuma
2014.05.07. 08:14
A kolostor, Cervantes életének utolsó helyszíne - Fotó: Gettyimages
A madridi önkormányzat döntése alapján elkezdődött Miguel de Cervantes, a Don Quijote írója hamvainak felkutatása.

A lokalizálás és az azonosítás előzetes számítások szerint mintegy 100 ezer euróba fog kerülni – írta az El Pais.

Három szakértő kezdte meg a munkát Madrid Las Letras negyedében, a Trinitarias Descalzas kolostorban. Akit keresnek, az egy 70 éves férfi, akinek ízületi gyulladás volt a válla, sorvadásos a balkeze, a mellén golyónyom‚ amelyet egy régi fegyver, az úgynevezett szakállas puska, a muskéta elődje okozott.

A kutatás első szakaszában elektromágneses hullámokat kibocsátó georadarral térképezik fel az altalajt, a falakat, termografikus kamerákat is alkalmaznak. Az első fázis után, amelyet az önkormányzat 12 ezer euróval támogat, következik a második, amelyben elkezdik az ásatást.

Ha sikerrel járnak és megtalálják a maradványokat, következik az azonosítás. A modern technikai eszközök talán lehetővé teszik Cervantes arcának a rekonstruálását is. DNS-vizsgálat nem lesz, mivel, azon túl, hogy drága ás hosszan tartó eljárás, ebben az esetben nem is lenne eredményes, mert nincs kiével összehasonlítani.

A legbiztosabb a mitokondriális DNS-vizsgálat, de ez csak női utódokon végezhető el. Cervantesnek egy fia volt, aki utód nélkül halt meg, lányának volt egy lánya, akinek szintén nem volt gyermeke. Az írónak volt három nővére, de egyiknek sem voltak gyermekei. Leszármazottai vannak viszont testvérének, Rodrigonak, ők Madridban élnek, de 400 év után ( Cervantes 1616 áprilisában halt meg) a DNS-ük már annyira kevert, hogy a vizsgálat nem adna hiteles eredményt.

Máté Gábor a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2014.05.07. 07:50
Máté Gábor Fotó: Népszava
A Kossuth-díjas színész, rendező, Máté Gábor a Bóta Café vendége május 7-én, szerda este 9 órától a FIX Tévén.

Több mint 2 éve a Katona József Színház igazgatója, egyben legendás tanár,  Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fi xhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz.