Előfizetés

Merénylet készül Timosenko ellen?

Julija Timosenko elleni terrorcselekmény előkészítésével vádolta meg az oroszbarát erőket a politikus korábbi védőügyvédje kedden.Szerhij Vlaszenko, aki jelenleg a Batykivscsina (Haza) párt parlamenti képviselője, azt mondta, hogy az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) hivatalosan is értesítette erről a május 25-ére kiírt ukrán elnökválasztáson jelöltként induló volt ukrán kormányfőt. 

Julija Timosenko beszélt az ügyben az SZBU és a belügyminisztérium vezetőivel, akik megerősítették, hogy értesülésük megbízható forrásból származik – adta hírül honlapján az Espreso.tv internetes tévécsatorna. Szerhij Vlaszenko közölte, hogy a biztonsági szervek szerint oroszbarát erők törnek Timosenko életére, mert a politikus kemény álláspontot foglal el az Ukrajna elleni orosz agresszióval összefüggésben. 

A rendvédelmi szervek komolyan veszik a fenyegetést, és mindent megtesznek Timosenko védelme érdekében – tette hozzá. A képviselő szerint nem zárható ki, hogy a Timosenko élete elleni fenyegetés része annak a tervnek, amelynek célja az ukrán elnökválasztás meghiúsítása a helyzet destabilizációjával. Julija Timosenkónak és választási törzskarának egyaránt az az álláspontja, hogy mindenképpen meg kell tartani az elnökválasztást, hogy az újonnan megválasztott államfő stabilizálni tudja a helyzetet az országban – emlékeztetett Szerhij Vlaszenko.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök április 18-án elrendelte az elnökválasztáson induló jelöltek közül hatnak – Petro Porosenkónak, Julija Timosenkónak, Oleh Ljaskónak, Szerhij Tihipkónak, Olha Bohomolecnek és Mihajlo Dobkinnak – a huszonnégy órás védelmét. Két héttel korábban az SZBU Lemberg megyében őrizetbe vett két orosz állampolgárt annak gyanújával, hogy ukrán állampolgárokat, köztük egy elnökjelöltet készültek túszul ejteni.

Ne utazzon Ukrajnába! - Figyelmeztet a német külügy

A német külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki kedden Ukrajna keleti és déli régiójára. A tárca közleménye szerint a "rendkívül feszült helyzet" miatt "kifejezetten nem tanácsos" felkeresni a térséget, az ott tartózkodó német állampolgároknak pedig javasolt a távozás. Különösen nagy veszély fenyegeti a sajtó képviselőit, akiket fegyveres "szeparatista erők" feltartóztathatnak vagy őrizetbe vehetnek.

Hozzátették, hogy a figyelmeztetés érvényes a "nemzetközi jogi értelemben továbbra is Ukrajnához tartozó", de orosz ellenőrzés alá került Krím félszigetre, ahol az "aktuális helyzet" miatt nem tudnak konzuli segítséget nyújtani a német állampolgároknak.

Az utazóknak Ukrajna egész területén "nyomatékosan javasolt" az óvatosság, a belpolitikai helyzet alakulásáról tudósító hírek folyamatos követése és a nagyobb csoportosulások és demonstrációk kerülése - áll a tájékoztatóban, amely szerint nem lehet kizárni, hogy újrakezdődnek a zavargások Kijevben és más városokban.

Civilek háta mögül lőnek az ukrajnai szakadárok

Az ukrán kormányerők több mint 30 terroristát megöltek, többet megsebesítettek május 5-én a Donyeck megyei Szlovjanszk körüli harcokban – írta Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden Facebook-oldalán. A belügyi tárca vezetője közölte: a rendfenntartók a hétfői összecsapásokban négy embert veszítettek és 20 tagjuk megsebesült. Az ukrán kormányerők kelet-ukrajnai előrenyomulásáról változatlanul egymásnak ellentmondó hírek látnak napvilágot a

Avakov tudatta, hogy Kelet-Ukrajnában a kormányerők ellen harcolók között nagyon sok a Krímből érkezett fegyveres, de vannak oroszok, és hétfőn csecsenek is megjelentek. A belügyminiszter a bejegyzésében kiemelte, hogy az ukrán katonák nem lőhetnek a polgári lakosságra, amit nagymértékben kihasznál az ellenség, amely a civilek háta mögé rejtőzik és onnan tüzel. Az ilyen tűzfészkeket nem tudjuk sem helikopterekkel, sem géppuskatűzzel felszámolni, mert nem lőhetünk lakóházakra – tette hozzá.

Avakov a valós helyzet megértését kérte azoktól, akik a hátországból bírálják a terrorellenes műveletet és látják el – mint fogalmazott – „okos tanácsokkal” a frontvonalban harcolókat. Megjegyezte: az ukrán hadsereget módszeresen bomlasztották, ezért nincsenek megfelelő speciális egységei. Úgy vélte, ami jelenleg történik, az a harcban való összecsiszolódás, sok év után az első. Most látjuk, hogy ki kicsoda, ki imitálja a cselekvést, ki a parancsmegtagadó, ki a ravaszkodó és ki a bátor – írta az ukrán belügyminiszter.

Mint arról tegnap is beszámoltunk, egymásnak ellentmondó hírek látnak napvilágot az ukrán kormányerők kelet-ukrajnai előrenyomulásáról. Miközben Kijev rendre sikerekről számol be, az oroszbarát erők újra és újra arról adnak hírt, hogy további épületeket foglaltak el. Az úgynevezett népi milícia vezetője, Miroszlav Rudenko azt közölte, "regionális központokban fontos önkormányzati épületeket" vontak uralmuk alá. Szlovjanszkban folytatódnak a heves harcok, ám, hogy valójában melyik fél uralja a várost, egyelőre nem tudni. A kijevi titkosszolgálat szerint Szlovjanszk és Kramatorszk "nagyrészt" az ukrán erők kezére került. A szeparatisták azt közölték, húsz fegyveresük vesztette életét a kormányerők akciójában.

A Reuters azt közölte, hogy sokan menekültek el a városból, a harcok egyre inkább a városközpont közelében dúlnak. A szlovjanszkihoz hasonlóan a kramatorszki helyzet is átláthatatlan. A kijevi kormány azt állította, hogy az ukrán belbiztonságiak "helyreállították a rendet" a városban. Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök egy televíziós interjújában azt állította, a Kreml háborút indított Ukrajna ellen. 

A nemzetközi diplomáciai erőfeszítések folytatódnak:  Vlagyimir Putyin orosz elnök párbeszédet követelt a konfliktusban érintett felek között az Angela Merkel kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Abu Dzabiban azt közölte, szívesen közvetítene a válságban, "amennyiben szükség van rá".

Az EBESZ elnökségét ellátó Didier Burkhalter svájci államfő szerdán Moszkvába látogat, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljon.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy vélte, második genfi konferencia megtartására van szükség azért, mert az első, az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió között létrejött megállapodást sem ültették át a gyakorlatba. Szerinte egy második konferencián konkrét vállalásokat tehetnek a felek.