Előfizetés

Mégsem volt visszaélésmentes a választás

Lehullt a lepel: már a Nemzeti Választási Bizottság is azt javasolja az új országgyűlésnek, hogy a fideszes kétharmad által elfogadott választási törvényt változtassa meg, mert visszaélésekre adhatott lehetőséget. Az NVB a többes ajánlás rendszerét változtatná meg, és visszaállítaná a korábbi szabályozást: egy választópolgár újra csak egy jelöltet ajánlhatna - írja közleményében az MSZP.

Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz választási rendszerének egyetlen célja az volt, hogy Orbán Viktort hatalomban tartsa. A többes ajánlás számtalan bizniszpártnak adott lehetőséget a választásokon való indulásra, ami a kormányváltást támogatókat megoszthatta, megzavarhatta.

Az MSZP támogatja a választási törvény újragondolását, a visszaélésekre lehetőséget adó jogszabályok megváltoztatását, és Fidesz "házi választási rendszerének" európai értékek mentén való újraírását, demokratizálását.

Emlékezetes marad a vihar - Baranyában rekordok dőltek

A többnapos zivataros időszakban volt olyan terület, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméternyi eső esett, máshova viszont egy cseppnyi sem jutott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írták, hogy "az elmúlt napok időjárása az ország több pontján kialakult felhőszakadás miatt marad emlékezetes", kis területre korlátozva igen nagy mennyiségű csapadék is előfordult, egyes körzetekben a jégeső is károkat okozott.

Közleményük szerint különösen az ország déli megyéiben fordult elő, hogy egy nap alatt egy-másfél havi májusi csapadékmennyiség is lezúdult. A meteorológiai szolgálat mérőállomásain szombaton mérték a legnagyobb napi csapadékmennyiséget. Az eddig beérkezett adatok alapján a legtöbb eső a Baranya megyei Páprádra hullott: 98,6 milliméternyi 24 óra alatt. Ezzel a május 3-ai napi csapadékrekord is megdőlt.

Szombaton napközben a zivatarfelhők Magyarország északi területein is okoztak jelentősebb csapadékot. A Heves megyei Verpeléten 52 milliméternyit mértek, és az esti órákban dél felől egy kiterjedtebb csapadékzóna is elérte az országot - írták.

Vasárnap reggelig Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részein szinte mindenütt 25 milliméter feletti csapadékösszeget regisztráltak. Drávaszabolcstól egészen Barcsig nagyobb területen is 50 liternél nagyobb vízmennyiség zúdult le négyzetméterenként.

Az országon belül meglehetősen egyenlőtlen volt a csapadék eloszlása. Az Északi-középhegység egyes részein egy csepp eső sem hullott, de az Észak-Dunántúlon is maradtak száraz területek - olvasható a meteorológiai szolgálat közleményében.

Ősztől bérhelikopterek mentenek

Októbertől a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. két egymotoros helikoptere nem repülhet, így a társaság tendert írt ki két gép közel kétéves bérletére - a nyílt felhívás a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A két helikopter becsült bérleti díja - 2016. március 10-éig - 682 millió forint. Egy-egy helikopter várhatóan évi 183 órát repül, de az üzemidő ettől 20 százalékkal több is lehet.

A szolgálat magyar lajstromba veszi a helikoptereket. Amennyiben azok tervezett karbantartása meghaladja a 24 órát, a bérbeadónak cseregépet kell adnia.

A jelenlegi személyzet kiképzése EC 135 típusú gépekre szól - ezeket az európai közös helikoptergyár készíti, amely ez év elejétől része a Airbus konzorciumnak - így aki más típusú gépet ajánl, annak vállalnia kell helikopterenként 5 fő és a légiüzemeltetésért, valamint -képzésért felelős vezető átképzését. Ez a költség is része a bérleti díjnak.

Ajánlatot az a cég tehet, amelynek a megelőző két üzleti évi - légijármű bérletéből és ehhez kapcsolódó üzemeltetésből származó - árbevétele együtt elérte a nettó 650 millió forintot.

Az ajánlattételi határidő június 23. A legolcsóbb ajánlat lesz a nyertes.

    A bérleti kiírást az indokolja, hogy a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szentesi és debreceni állomásán egymotoros helikopterek szolgálnak. Egy 2012. októberében született EU-s direktíva szerint ez év október 28-ától az egyhajtóműves helikopterek nem repülhetnek lakott terület felett.