Előfizetés

MoMa: ellenőrizzék újra az érvénytelen ajánlásokat!

 A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) az európai parlamenti (EP-) választásra benyújtott, érvénytelennek minősített ajánlások újbóli ellenőrzését kéri az eljárás tisztessége iránti bizalom helyreállítása érdekében.

A MoMa elnökének, Bokros Lajosnak Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének írt levelében - amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez - az olvasható: "a bizalom erősen megingott, ami csak akkor állítható helyre, ha Ön saját hatáskörben még egyszer elrendeli az érvénytelen ajánlások tételes ellenőrzését, amelynek során minden egyes érvénytelennek minősített ajánlást pártunk képviselői - közjegyző jelenlétében, jegyzőkönyv felvétele mellett - megtekinthetnek."
"Számunkra csak ez a megoldás állíthatja vissza az ajánlások ellenőrzésének tisztessége iránti bizalmat, és csak ebben az esetben tudjuk nyugodt szívvel tudomásul venni az ellenőrzés eredményét" - fogalmazott Bokros Lajos.

Az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlásra volt szükség. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 25-ei határozatával azt állapította meg, hogy "a Modern Magyarország Mozgalom párt jelölőszervezet listájának bejelentése a törvényes feltételeknek nem felel meg, tekintettel arra, hogy a jelölőszervezet által benyújtott 24 264 ajánlásból két ellenőrzés eredményeképp mindösszesen 18 633 volt érvényes".

A MoMa szerdai közleményében azt írta, hogy az NVI-től hétfő délután kapott tételes kimutatást többen és többször is ellenőrizték, és "döbbenten" állapították meg, hogy az NVI által érvényesnek minősített ajánlások száma nem a határozatban foglalt 18 633, hanem több mint húszezer.

Az NVI az MTI megkeresésére akkor azt közölte, hogy április 28-án jogerőssé vált az a határozat, amelyben elutasították a MoMa listájának nyilvántartásba vételét az EP-választásra. Tudatták azt is, hogy az NVB-nek ezt az elutasító határozatát a MoMa nem támadta meg, és az ajánlások tételes ellenőrzését a második számlálásnál a jelölőszervezet képviselője figyelemmel követhette.

Bokros Lajos pénteki levelében egyebek mellett arról írt, hogy személyes tapasztalat, valamint az NVI munkatársától kapott szóbeli tájékoztatás azt igazolta számukra, hogy az NVB téves adat alapján utasította vissza a MoMa listájának nyilvántartásba vételét.
"Márpedig, ha ez így van, akkor függetlenül a határozat elleni kifogás benyújtási határidejének elteltére, a téves adaton alapuló hibás határozat semmisnek minősül, amely hibát a határozatot kiadó szervnek hivatalból, új határozat meghozatalával kell orvosolnia" - áll a levélben.

A MoMa szerint a végső eredmény megállapításakor adminisztratív hiba történhetett. "Valószínűleg a duplikációkat kétszer vonták le: egyszer az informatikai program által, majd pedig még egyszer érvénytelenként, hiszen a kezünkben lévő hivatalos ellenőrzési kimutatásban 20 025 érvényes ajánlás szerepelt. Ez viszont azt jelentené, hogy a MoMa indulhat az EP-választáson, mert az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat összegyűjtötte" - írta Bokros Lajos.

A Fidesz most az akácért harcol az EU-val

Az akác és az akácméz hungarikummá minősítésével és az erdőtörvény módosításával is védené a magyar akácot a Fidesz-KDNP - közölte Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

Hangsúlyozta, meg kell akadályozni, hogy az Európai Bizottság elrendelje az erdészetekben és a faiparban dolgozóknak, valamint a méhészeknek is munkát adó magyar akác visszaszorítását vagy kiirtását. Megjegyezte, hogy a magyarországi fatömeg mintegy 30 százaléka akác, az országban termelt összes méznek pedig nagyságrendileg a fele akácméz, így ez a fafajta körülbelül százezer embernek nyújt megélhetést.

Glattfelder Béla azt mondta, akár már május közepén bekerülhet a hungarikumok közé az akác és az akácméz, ami azért fontos, mert e helyi védelmet az Európai Bizottságnak figyelembe kell vennie az úgynevezett idegenhonos özönfajok listájának összeállításakor.

Emellett módosítani kell a 2009-es erdőtörvényt, mert nem lehet úgy küzdeni európai uniós szinten a magyar akácért, hogy közben a magyar jogszabály azt egy veszélyes, idegenhonos fajtaként határozza meg - tette hozzá a politikus, a többek között egyetemi karok, tudományos kutatóintézetek, érdekképviseletek, köztestületek és magánerdő-tulajdonosok részvételével létrejött "akáckoalíció" vezetője.

A tájékoztatóra egy akácággal érkező EP-képviselő jelezte, hogy az idegenhonos özönfajok említett listáját a következő egy évben állítja össze az unió elsősorban környezetvédelmi szervezetek javaslata alapján. Ezt követően az Európai Bizottság körülbelül fél éven át konzultál majd a tagállamokkal a pontos tartalomról.

A kormánynak és a magyar EP-képviselőknek ezért a jövőben is határozottan kell fellépniük annak érdekében, hogy a magyar akácot ne vegyék fel e listára - mondta Glattfelder Béla, kijelentve: "meg fogjuk védeni a magyar akácot, az akácmézet" és a munkahelyeket is. Szerinte nincs szükség arra, hogy az EU-ból mondják meg, Magyarországon lesz-e a akác vagy sem.
A politikust kérdezték az új földtörvényről is, amelyről azt mondta: akik a jogszabály hatálybalépésének elhalasztását javasolták, azok ezzel azt kockáztatták, hogy néhány napon belül több százezer hektár magyarországi termőföld külföldi tulajdonba kerül. Ezért teljesen érthetőnek tartja, hogy a kormánypártok elutasították ezt az ellenzéki kezdeményezést.

A pénteki sajtótájékoztatón részt vett Dömötör Csaba, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje is, aki a fiatalok munkahelyteremtéséről beszélt. Szerinte ugyanis a május 25-ei EP-választás egyik legfontosabb tétje, hogy lesz-e olyan európai vezetőség, amely képes munkahelyeket teremteni a fiataloknak, akiknek a foglalkoztatottsági mutatója sok tagállamban kétségbeejtő.

Magyarország az elmúlt négy évben jobban teljesített a fiatalok foglalkoztatásában a korábbi időszakokhoz és más európai országokhoz képest is - mondta a politikus, megjegyezve, hogy tíz év után először csökkent a fiatal munkanélküliek száma, ám sok még a teendő.

"A szabad pálinkafőzés és az akácfaültetés szabályozgatása helyett érdemes inkább a munkahelyteremtéssel törődni" a brüsszeli vezetőknek - fogalmazott Dömötör Csaba.
Szavai szerint az EP-választáson a munkahelyeket is meg kell védeni a szélsőségektől, a Brüsszelbe "feltett kézzel" érkező és Magyarországot "fúró" baloldaliaktól, valamint az unióból való kilépést javasló Jobbiktól.
"Mi azon leszünk a következő években, hogy a magyar fiatalok nyertesei legyenek az uniós csatlakozásnak" - mondta a Fidesz-KDNP jelöltje.

Nyakunkban a hidegfront - riasztások

Publikálás dátuma
2014.05.02. 12:55
Fotó: jlabre/Thinkstock/Getty Images
Szombaton napközben egy hidegfront hatására a megnövekvő felhőzetből egyre többfelé kialakulhatnak záporok, viharos széllökésekkel, helyenként felhőszakadással vagy jéggel kísért heves zivatarok is. Zivataroktól függetlenül is egyre többfelé megerősödik, nyugaton viharossá fokozódik a szél, délután 15 - 24 fok várható.

Vasárnap hűvös, szeles nap jöhet, főként az ország déli, délkeleti kétharmadán lehet tartósabb csapadék, napközben azonban északnyugat felől fokozatosan csökkenni kezd a felhőzet. Hajnalban 5-11, délután 10-18 fokot mérhetünk, a tartósabban csapadékos déli, délkeleti tájakon lesz hűvösebb.

Hétfőn már sok napsütésre, de még hűvös időre készülhetünk. A kezdetben még élénk, keleten olykor erős északi szél délutántól fokozatosan mérséklődik.

Kedden a meglehetősen hűvös hajnalt követően országszerte sok napsütés, kellemes 20°C körüli hőmérséklet várható. A Dunántúlon élénk, északnyugaton akár erős lökések is kísérhetik a délkeleti szelet. A tiszta időben erős lesz az UV-sugárzás.

Veszélyre figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szombat délutáni a Nyugat-Dunántúlon 70-75 km/óra körüli viharos széllökések várhatók. A déli óráktól a késő esti órákig több helyen alakulnak ki zivatarok, amelyeket felhőszakadás, 2 cm alatti átmérőjű jég kísérhet.

Szombaton este, éjszaka főként a déli tájakon tartós, intenzív eső várható. Általában az esti órákig előforduló zivatarokból, majd az azt követő tartós esőből területi átlagban is jelentős csapadék valószínű. Vasárnap reggelig a Dunántúl déli felén és az Alföld déli részén területi átlagban is hullhat 20 mm-t meghaladó csapadék. Somogy, Baranya, Tolna megyékben és Bács-Kiskun megye déli részén 30 mm feletti is lehet a csapadékösszeg, ezekre a megyékre másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki.

Vasárnap napközben főként a déli tájakon további számottevő csapadék várható