Előfizetés

Nagy siker az uniós bővítés, de rosszul kommunikálják

Nagy siker az Európai Unió 2004-es bővítése, de az eredményeket rosszul kommunikálják Nyugaton, főleg a folyamat első számú haszonélvezőinél, Németországban és Ausztriában - véli Günter Verheugen, az Európai Bizottság korábbi bővítési biztosa.

A tíz évvel ezelőtti bővítéshez kapcsolódó "politikai és gazdasági várakozások hiánytalanul teljesültek, az aggodalmak pedig kivétel nélkül megalapozatlanok voltak" - emelte ki a volt uniós biztos egy berlini háttérbeszélgetésen, hozzátéve, hogy az első hónapokban Nyugat-Európában is "elsöprő" volt a bővítés támogatottsága, de 2005-től kezdve átalakult a közhangulat.

A fordulópont a franciaországi és hollandiai népszavazás volt a közösség alkotmányos szerződésének a nemzeti jogrendbe illesztéséről, amelyen megbukott az uniós alkotmány ügye, és azóta egyáltalán nincs "pozitív kommunikáció" a bővítésről. Nyugat-európai vezető politikusok "zárt ajtók mögött elismerik, hogy teljes siker a tíz ország csatlakozása, de a nyilvánosság előtt elhallgatják az eredményeket, a bajokat pedig felfújják" - mondta Günter Verheugen. 

A német szakember - volt politikus, jelenleg egyetemi oktató - szerint Nyugaton jellemző gyakorlat, hogy az úgynevezett keleti bővítést az uniós integráció gondjainak okozójaként állítják be, "bűnbakot csinálnak" a közösség egyik legsikeresebb vállalkozásából, és "félelmet gerjesztenek".

Ez a mintázat mutatkozott meg a román és bolgár állampolgárokat sújtó munkavállalási korlátozások megszűnése nyomán az év elején Németországban elindult vitában is, amely megmutatta, hogy könnyen fel lehet ébreszteni a bevándorlókkal szemben táplált régi félelmeket, holott az EU eddigi bővítései során mindig alaptalannak bizonyult az aggodalom a bérdömpinggel és a hazai munkavállalók kiszorításával járó tömeges bevándorlási hullámtól.

A választók félelmeire alapozó "álszent, képmutató politika csak a szélsőjobboldalt erősíti", pedig a bővítés eredményeinek hiteles bemutatása jó eszköz lehetne "a terjedő euroszkepticizmus ellen" - hangsúlyozta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) volt politikusa.

Ugyanakkor Németországban nem csupán az EU bővítése, hanem az újraegyesítés sem ért véget "a fejekben". Az ország nyugati részén sokak számára "még mindig az Elbánál (az egykori NDK és az NSZK határán húzódó folyónál) ér véget a világ", és előfordul, hogy a kibővített EU valóságával a legmagasabb rangú döntéshozóknak sem sikerül megbékélni - mondta Günter Verheugen.

Felidézte, hogy nem sokkal a bővítés után, amikor már számos bajor vállalkozás folytatott tevékenységet Csehországban, felkereste őt Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, és elpanaszolta, hogy cseh pékségek "merészelnek zsömlét szállítani bajor vendéglőknek". A miniszterelnök haladéktalan fellépést követelt a bajor pékek védelmében, amit az indokolhat, hogy a gondolkodását az a nézet határozta meg, hogy "csak mi szüretelhetjük le a bővítés gyümölcseit, nektek pedig semmi keresnivalótok nálunk" - mondta a volt uniós biztos.

Günter Verheugen 1999-től 2004-ig töltötte be az Európai Bizottság bővítési biztosi tisztséget, 2004 és 2009 között az iparért és a vállalatokért felelős biztos, egyben bizottsági alelnök volt. Jelenleg a német-lengyel határon, az Odera melletti Frankfurtban működő nemzetközi Viadrina Európa-Egyetem címzetes egyetemi tanára, az Európai tanulmányok szakirány oktatója.

A vártnál többen jelentkeznek munkanélküli segélyre

A becsültnél és az előző hetinél is többen folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért a múlt héten az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai munkaügyi minisztérium.

A 17. héten 344 ezren folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban, 14 ezerrel többen az előző heti felülvizsgált, és így 329 ezerről 330 ezerre emelt számnál.

Elemzők 319 ezer segélykérelmet vártak a 17. hétre.

A benyújtott segélykérelmek négy heti mozgóátlaga az előző hetihez képest 3 ezerrel 320 ezerre emelkedett a 17. héten.

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások is

Közben a márciusban a vártnál nagyobb mértékben nőttek a személyes jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA).

Márciusban 78,4 milliárd dollárral, azaz 0,5 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban, ezen belül a szabadon elkölthető jövedelem 68,0 milliárd dollárral, szintén 0,5 százalékkal. Az előző havi növekedés mértékét a BEA 0,3 százalékról 0,4 százalékra módosította.

Elemzők márciusra 0,4 százalékos növekedést vártak.

A személyes fogyasztási kiadások 107,2 milliárd dollárral, 0,9 százalékkal nőttek márciusban, szemben az előző havi 0,5 százalékos növekedéssel.

Elemzők a személyes kiadások 0,6 százalékos növekedését jelezték előre márciusra.

Újabb városháza került az oroszbarát fegyveresek kezére

Mintegy harminc fegyveres elfoglalta csütörtökön a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka település városi tanácsát - jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

A híradás szerint a gépkocsikkal érkező, automata fegyverekkel felszerelkezett "terroristák" betörték az ünnepnapon zárva tartó épület kapuját, majd kisvártatva kitűzték az épület tetejére az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" lobogóját.

A támadók ezután a Donyeck megyei kisváros elöljárójának, Ihor Szkljarovnak a lakásához hajtottak, magukkal hurcolták, majd a városi tanács épületében egy lemondó nyilatkozat aláírására kényszerítették.

Az oroszbarát szakadár fegyveresek közben azt is elmondták, hogy Amvroszijivka főterén még a nap folyamán meg akarják választani a Donyecktől mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő település "népi polgármesterét".

Az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajna számos városában hajtottak végre hasonló fegyveres épületfoglalásokat a szakadár oroszbarát erők, amelyeknek akcióit az új ukrán kormány szerint az orosz titkosszolgálatok koordinálják. A fegyveresek erőszakkal lemondatják az adott település vezetőit, s a keleti és déli megyék státusáról tartandó népszavazást követelnek. Donyeck megyében május 11-ére írták ki a régió függetlenségéről tartandó népszavazást.

Az Unian hírügynökség jelentésében megjegyzi, hogy csütörtökre virradóra a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városában orosz "terroristák" foglyul ejtették a Szvoboda nevű ukrán nacionalista párt helyi szervezetének vezetőjét, Artem Popikot.

Az ukrán belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a belügyi erők az éjjel Krasznoarmijszk városánál (Donyecktől mintegy 50 kilométerre északnyugatra) felszámolták az oroszbarát szeparatisták egy önkényesen felállított közúti ellenőrző pontját. A belügyi akcióban senki sem sebesült meg.

A kommandósok a magukat a "donyecki népköztársaság" híveinek nevező szakadároktól Kalasnyikov géppisztolyokat, késeket és baseballütőket vettek el, a szakadárokat pedig őrizetbe vették, és átadták a Dnyipropetrovszk megyei igazságügyi szerveknek - közölte az ukrán belügyi tárca.