Előfizetés

Beálltak az egyik elnökjelölt mögé a kárpátaljai magyarok

Választási megállapodást kötött csütörtökön Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Petro Porosenkóval, a 2014. május 25-re kitűzött ukrán elnökválasztás legesélyesebbnek tartott jelöltjével.

Az ünnepélyes keretek közt aláírt egyezmény értelmében Porosenko – a KMKSZ által számára nyújtott teljes körű támogatás fejében – vállalja, hogy megválasztása esetén segíti a magyar kisebbség ügyét.

Megígérte, hogy elősegíti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak az európai szabványoknak megfelelő biztosítását, a feltételek megteremtését a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődéséhez. Közreműködik abban, hogy az ukrajnai közigazgatási reform során vegyék figyelembe a tömbben élő magyarság érdekeit, valamint váljon lehetővé az ukrajnai magyarok parlamenti képviselete.

Az elnökjelölt előmozdítja továbbá a kárpátaljai magyar történelmi egyházak elkobzott vagyonának a visszaszolgáltatását és a sztálini lágerekbe elhurcolt kárpátaljai magyar férfiak hivatalos rehabilitációját – áll a megállapodásban.

A szerződést a magyar szervezet nevében kézjegyével ellátó Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a május 25-re kiírt ukrán elnökválasztásra rendkívül nehéz, instabil helyzetben kerül sor, s a kárpátaljai magyarságnak is elsőrendű érdeke, hogy minél hamarabb rendeződjenek a dolgok Ukrajnában.

A KMKSZ ezért tanulmányozta az elnökjelöltek programjait abból a szempontból, hogy melyik jelölt európai irányultságú és tartja fontosnak az országban élő nemzetiségek jogainak biztosítását – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezeknek a feltételeknek egyedül Petro Porosenko felelt meg, akivel ráadásul a KMKSZ-nek mintegy másfél évtizedre visszatekintő politikai kapcsolata van.

Brenzovics kifejtette: Porosenkót olyan európai gondolkodású, nagy műveltségű és jelentős politikai tapasztalattal rendelkező emberként ismertük meg, akiben meg lehet bízni. Ezért is szerettük volna azt, hogy elnökjelöltként vállalja fel azoknak a problémáknak a megoldását, amelyeknek a rendezéséért a kárpátaljai magyarság régóta küzd – fogalmazott, megjegyezve, hogy ezek a kérdések kerültek be a választási megállapodásba. A KMKSZ elnöke úgy vélte, Porosenkóban megvan az őszinte szándék az általa vállaltak teljesítésére.

A kárpátaljai választási kampánykörútját a KMKSZ-szel kötött megállapodás aláírásával kezdő Petro Porosenko ungvári sajtókonferenciáján a többi között elmondta: megválasztása esetén – a helyzet stabilizálása és az ország egyben tartása mellett – a decentralizációt és Ukrajna európai integrációját, a korrupció leküzdését tekinti fő feladatának.

Kiemelte: biztosítani kívánja a nemzetiségek jogait, fejlődésük feltételeit, hogy szabadon használhassák anyanyelvüket és állíthassanak emlékműveket. Szerinte Kárpátalja "európai mintául" szolgálhat egész Ukrajna számára, mert a régióban a nemzetiségek, kultúrák, felekezetek egymás mellett élése nem problémákat okoz, hanem kölcsönösen erősíti egymást.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy megválasztása esetén Ukrajna 10 éven belül az Európai Unió tagja lesz, és az ukránok még ez év végéig vízummentesen utazhatnak Európába. Fontosnak nevezte, hogy a választást még az első fordulóban megnyerje, mert szerinte ezzel megfelelő legitimitásra tenne szert a reformok végrehajtásához.

Dobogós helyért fut Michelisz

Publikálás dátuma
2014.05.01. 16:01
Ha ennyien és így szurkolnak, meg is lehet. FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Michelisz Norbert úgy érzi, jól felkészült a túraautó-világbajnokság (WTCC) idei harmadik, a hétvégén a Hungaroringen sorra kerülő versenyén, így bízik a dobogós hely elérésében.

A Zengő Motorsport versenyzője, aki a vb-pontverseny kilencedik helyén áll, a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette: nem tartozik a favoritok közé, mivel "a Citroe:n nagy elánnal és jó versenyzőkkel érkezett", de megígérte, mindent megtesz a jó szereplésért. Szerinte a második futamban jó időmérő-taktikával és egy kis szerencsével reális cél lehet az első három közé kerülés, sőt kedvező esetben akár a futamgyőzelem is összejöhet.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a cég életében a WTCC-futam az év második, a közönségnek pedig a legfontosabb esemény. Hozzátette: felkészültek arra, hogy vasárnap sok embert látnak vendégül és bízik abban, hogy a nézők új csapatokkal és új versenyzőkkel színvonalas versenyt, valamint magyar sikereket láthatnak.

Zengő Zoltán csapatfőnök elmondta, öt éve vesznek részt a túraautó vb-n Michelisszel, akinek most a rajtszáma is az ötös lesz. Kijelentette: a résztvevők körében nagy népszerűségnek örvend a magyarországi futam, amely a vb egyik legfontosabb és leglátogatottabb versenye, most is több tízezer nézőre és jó hangulatú versenyre számít.

"Nagy félelemmel és reményekkel várom ezt a futamot, mert új autóval állunk a magyar szurkolók elé" - mondta Zengő Zoltán. Azzal folytatta, hogy a mostani autók technikai felszereltsége és paraméterei nagyban különböznek a korábbiaktól, "sokkal gyorsabbak, jobbak, egyúttal nehezebben és finomabban lehet állítani rajtuk".

Arra is utalt, hogy az első két vb-futamban kisebb hátrányt halmoztak fel a Citroe:nnel szemben, de keményen dolgoznak azon, hogy ezt minél hamarabb ledolgozzák. Végül arra kérte a szurkolókat, hogy minél többen menjenek ki a Hungaroringre, mert "nemcsak Norbinak, hanem a Zengő Motorsportnak is nagy szüksége van a támogatásukra".

A kilencszeres ralivilágbajnok, a WTCC-ben a Citroe:n színeiben szereplő Sebastian Loeb elmondta, pár éve egy Forma-3000-es tesztelésen már járt Magyarországon és az Air Race-en együtt repült Besenyei Péter műrepülő-világbajnokkal, de versenyezni most fog először itt.

"Azt hallottam, hogy jó vonalvezetésű a pálya és fantasztikus a közönség" - fűzte hozzá az autósport nagy egyénisége.

A Népszava a majálison

Publikálás dátuma
2014.05.01. 14:59

A hagyományoknak megfelelően a Népszava is részt vesz a városligeti majálison, ahol Ferenczi Krisztina és Bolgár György is dedikálta új könyvét.

FOTÓ: Vajda József.

A fő képre kattintva galéria nyílik!