Hármat sípolt a Bíró Boskovnak

Publikálás dátuma
2014.04.28. 04:33
Fotó: Facebook
„A meccsnek akkor van vége, ha a bíró hármat sípol”. Ezt a közhelyszerű igazságot Vujadin Boskovnak,a jugoszláv futball egykori legendájának, és kiváló edzőnek tulajdonítják. Puskásék egykori ellenfelének, a Sampdoria legsikeresebb mesterének vasárnap fújt hármat az égi Bíró.

Az Újvidék melletti Begecs községben született a szerb nemzetiségű Boskov, aki május 16-án lett volna 83 éves. Az 50-es évek kiváló jugoszláv válogatottjának karmestere volt, szerepelt az 1952-es helsinki olimpia döntőjében a magyarok ellen is. Egy évvel később meghívták az Európa-válogatottba. Már játékosként szerepelt a 60-as évek elején a Sampdoriában, ahol két és fél évtizeddel később a csapat  történetének legnagyobb diadalait érte el.

Edzőként igazi „világjáró” lett Hollandiától Svájcig, 1979 és 1982 között a Real Madriddal egy bajnokságot, két Király Kupát nyert és 1981-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a döntőig vezette a fehérmezeseket, ahol kikaptak a Liverpooltól. 1986-ban került a genovai kék-körkörösök élére. Az addig állandóan az első és másodosztály között ingadozó, öregedő játékosok levezető csapatának tartott Sampból az olasz liga egyik legjobb és legszebben játszó gárdáját faragta. Nála teljesedett ki a Vialli-Mancini csatárkettős, akik mellett olyan klasszisok játszottak, mint a brazil középpályás Tonino Cerezo, a fáradhatatlan kopasz felfutó Lombardo, a rettenthetetlen védő Vierchowod, és nem utolsó sorban a későbbi világbajnoki ezüstérmes kapus Pagliuca. Ők szerezték meg az 1990-91-es idényben a Sampdoria mind idáig egyetlen bajnoki címét, közben nyertek két olasz kupát, 1989-90-ben a Kupagyőztesek Európa Kupáját, majd 1991-1992-ben a BEK-ben is döntőbe kerültek, ahol a Barcelona állta az útjukat.

E sorozatnak magyar vonatkozása is volt, ugyanis a Kispest-Honvédet kapta ellenfélül a második fordulóban. Annak idején kint voltam a kispesti, majd a genovai találkozón is. A hazai után még reménykedhetett a 2-1-es győzelem után a Mezey György vezette Honvéd, de odakint a félelmetes akusztikájú oroszlánbarlangban, a Marassiban már esélye sem lehetett: Vialliék könnyedén nyertek 3-1-re. Budapesten alkalmam nyílt interjút készíteni a Mesterrel is, aki nagy tisztelettel beszélt egykori ellenfeleiről.   

Boskovnak van még egy múlhatatlan érdeme, amelyért az olasz drukkerek nem lehetnek eléggé hálásak. 1993 márciusában az AS Roma edzőjeként a Brescia elleni idegenbeli mérkőzésen pályára küldött egy 16 és fél éves ragyogó tehetségű, és önbizalomhiánnyal sem vádolható fiatalembert. Igen, kitalálták: Francesco Tottinak hívták e csiszolatlan gyémántot.

Boskovot nemcsak edzői tehetsége, expanzív egyénisége miatt szerették, hanem bölcs mondásaiért is. Tőle származik a fent idézett mellett az „Az a 11-es, amit a bíró megad”, a „jobb egyszer 6-0-ra kikapni, mint hatszor 1-0-ra”. Az edzői pályáról is több aranyköpése maradt fenn, amelyekből a La Repubblica többet is idézett: „Az edzőnek egyszerre kell mesternek, barátnak és rendőrnek lennie.” „Az edzők olyanok, mint a szoknyák. Egyik szezonban divatban vannak, aztán mennek a szekrénybe.” „Az edzők olyanok, mint az operaénekesek. Sok kitűnő van közöttük, de nem mindenki énekelhet a milánói Scalában.” Nem rejtette véka alá véleményét, ha a csapat gyengén teljesített. „Olyanok voltunk a pályán, mint a turisták. És még jegyet sem vettünk”.

„Remélem, odafentről is ugyanolyan mosollyal és iróniával figyeled a focit, mint idelent” – búcsúzott Boskovtól Totti. „Nagymestere volt annak, hogy nem fogjuk fel tragédiának a vereséget, de a győzelmek után is megkaptuk a magunkét” – jellemezte őt Gianluca Pagliuca. „Amikor hozzánk került, elhitette velünk, hogy jók vagyunk és ennél csak jobbak lehetünk. Olyan volt számunkra, mint egy idősebb testvér” – nyilatkozta Roberto Mancini, az egykori csapatkapitány.

Szerző

Labdarúgó NB I - A Pécs rossz sorozata szakadt meg

A Pécs öt nyeretlen mérkőzés után tudott győzni a labdarúgó OTP Bank Ligában: vasárnap 1-0-ra diadalmaskodott a vendég Budapest Honvéd ellen a 26. forduló zárómérkőzésén.

A fővárosi együttes ugyanakkor sorozatban ötödik vereségét szenvedte el. OTP Bank Liga, 26. forduló:

PMFC-Matias - Budapest Honvéd 1-0 (1-0)

Pécs, 2000 néző, v.: Németh
    gólszerző: Kővári (29.)
    sárga lap: Bailo (83.), Gőcze (90.), illetve Lovric (39.), Bonazzoli (50.)

    Pécs:
Gőcze - Nagy J., Balogh B., Romic, Mohl - Horváth, Zsdrál - Kővári (Beke 92.), Márkvárt, Wittrédi (Fröhlich 58.) - Szatmári (Bailo 81.)

    Honvéd:
Czuczi - Baráth, Ignjatovic, Zivanovic, Lovric - Nagy, Hidi, Mancini (Prosser 30.) - Job, Bonazzoli (Bobál G. 57.), Holender (Vernes a szünetben)

 Visszafogott tempójú volt az első félidő, melyben egy-egy kimaradt helyzet után a hazaiak egy szép gólt szereztek a mindössze 18 éves Kővári révén.  A fordulás után átadta a területet a hazai csapat és kontrákra rendezkedett be a körülményesen támadó Honvéd ellen. A csapatok nagyon kevés helyzetet dolgoztak ki, igaz, a vendégek a hajrában így is egyenlíthettek volna, ám ziccerük kimaradt.

Szerző

Szlankó Zoltán és két amerikai társa megérkezett az Everest alaptáborába

A Lhoce 8516 méter magas csúcsára igyekvő Szlankó Zoltán és két amerikai társa, Cleo Weidlich és Alex Goldfarb vasárnap délben sikeresen megérkezett az Everest alaptáborába.

 Szlankó Zoltán telefonon számolt be arról, hogy egy társukat, az ugyancsak amerikai John Grayt kivéve, aki nem tudja folytatni az expedíciót, mindannyian megérkeztek az Everest déli alaptáborába - közölte az MTI-vel Barabás László, az expedíció kommunikációs vezetője.

Az alaptábor nagyon kihalt, mivel a nagyobb kereskedelmi expedíciók úgy döntöttek, hogy az idei szezonban nem próbálkoznak csúcsmászással és hazautaztak. Az út az Everestre azonban nincs és nem is volt lezárva, aki akar és a jelenlegi nehézségeket felvállalja, tudja folytatni az utat a csúcs felé - írta közleményében. Hétfőn egy kisebb akklimatizációs túrát tesznek 5700 méter magasságig, azután nekivágnak az igazi emelkedésnek - idézte a szolnoki hegymászót Barabás László.

Szlankó Zoltánnak és amerikai társainak váratlan vízumproblémák miatt fel kellett adniuk eredeti tervüket, a 8027 méteres Sisapangma főcsúcsának megmászását. Helyette a 8516 méter magas Lhocét tűzték ki célul. A csúcsot azonban nem a klasszikus úton, hanem annak egy nehezebb variánsán haladva, az északi gerincen közelítik meg. Útjuk az alaptáborból a negyedik táborig az Everestre vezető nepáli útvonalon vezet.

A Lhoce a Mount Everest, a K2 és a Kancsendzönga után a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsa. Magyar hegymászók 2011. május 21-én hódították meg először: akkor Erőss Zsolt és Gál László jutott fel a 8516 méteres magasságba. 

Szerző