Elengedték az egyik foglyul ejtett EBESZ-megfigyelőt

Szabadon engedték vasárnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik megfigyelőjét az oroszbarát szeparatisták a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban.

 A svéd megfigyelőt egészségi állapotára - cukorbetegségére - való tekintettel engedték el a szakadárok. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint az AP amerikai hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere látta, amint a férfi vasárnap délután két EBESZ-tárgyaló társaságában beszállt egy autóba, és elhagyta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületét.

Fegyveres szakadárok pénteken állították meg az EBESZ-tagállamok hét katonai megfigyelőjét szállító buszt a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszkban, és az ukrán fegyveres erők velük utazó öt tagjával, valamint a buszsofőrrel együtt foglyul ejtették őket. 

A nap folyamán korábban sajtótájékoztatót rendeztek a túszejtő szakadárok, amelyen megmutatták a sajtónak, hogy az EBESZ-megfigyelők jól vannak. A misszió egyik tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem tekintik magukat foglyoknak, hanem Vjacseszlav Ponomarjovnak, Szlovjanszk szakadár polgármesterének "vendégei". Hozzátette viszont, hogy nem tudja, mikor és milyen feltételek mellett engedik őket szabadon.

Semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra a szakadárok a megfigyelőkkel együtt foglyul ejtett ukrán katonákról. Egy német kormányforrás szombati tájékoztatása szerint az EBESZ tárgyalócsoportot menesztett a helyszínre, hogy elérje a három német, egy cseh, egy lengyel, egy dán és a most már állítólag elengedett svéd megfigyelő szabadon bocsátását.

A katonai megfigyelői csoportot Kijev kérésére küldték Ukrajnába az EBESZ tagállamok a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-ben született Bécsi Dokumentum alapján. Ennek egyik fejezete rendelkezik arról, hogy EBESZ-tagállamok szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt.

Szerző

Megszavazta az új szerb kormányt a belgrádi parlament

Megszavazta az Aleksandar Vucic vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament vasárnap.

A 250 fős szerb törvényhozásban öt órás heves vita után 198 képviselő biztosította támogatásáról és 23 ellenezte a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) koalíciós kormányát. 

Vucic - aki a Szerb Haladó Párt elnöke is - azt ígérte, kabinetje a gazdaság helyzetének javítására és az európai integrációra helyezi majd a hangsúlyt. Elmondta, három fő feladat vár az új szerb kormányra: a gazdaság reformja, a magánszektor fejlesztése és a költségvetés helyzetének rendezése.

Szerző
Témák
Szerbia Parlament

Egy kanadai turista megerőszakolásával vádolnak két párizsi rendőrt

Vád alá helyezték a párizsi rendőrség elitalakulatának két tagját egy kanadai turistanő csoportos megerőszakolásának gyanúja miatt.

A két megvádolt rendőrt rendőrségi felügyelet alá helyezték, bár az ügyészség az előzetes letartóztatás elrendelését kérte. A bűnügyi rendőrség székházában még szerdára virradó éjjel történt esetet a francia kormány súlyosnak minősítette és határozott fellépést ígért az elkövetők ellen. Bernard Cazeneuve belügyminiszter vasárnap jelezte, hogy le fogja vonni a következtetéseket, amennyiben a bűncselekmény beigazolódik. 

Az elitalakulatnak összesen négy tagját vették őrizetbe még csütörtökön. Kettőt közülük szombaton szabadlábra helyeztek, az egyik ellen semmilyen gyanú nem merült fel, a másik férfit az egyszerű tanú és a gyanúsított közötti, "jogi képviselővel rendelkező tanú" státusba helyezték. 

A vád alá helyezett rendőrök közül az egyik elismerte, hogy szexuális kapcsolatot létesített a 34 éves kanadai sértettel, de azt állította, hogy az a nő beleegyezésével történt, és határozattan cáfolt "bármilyen erőszakot" - mondta ügyvédje, Sébastien Schapira. A rendőr egyébként először - kollegáihoz hasonlóan - magát a szexuális kapcsolatot is tagadta. A másik három rendőr csütörtök óta nem módosított az álláspontján. 

Az ügyben a párizsi ügyészség szombaton indított előzetes eljárást csoportosan elkövetett erőszak, valamint bűntényi leltár módosítása miatt. A nő harisnyája és szemüvege ugyanis eltűnt a feltételezett bűntett közben. Az ügy hatalmas megdöbbenést váltott ki a párizsi bűnügyi rendőrség legendás székházában, ahol a bonyolult és nagy kockázattal járó beavatkozásokkal megbízott elitalakulatok dolgoznak. 

 "Ez nagyon nehéz pillanat az itt dolgozó rendőröknek, mert bármi is lesz az ügy kimenetele, az arculatunk besározódhat egy jó időre" - mondta még pénteken egy neve elhallgatását kérő nyomozó. A sértett azt állítja, hogy kedd este találkozott a rendőrökkel a párizsi belvárosi Saint-Michel negyedben, nem messze a rendőrség székhelyétől, egy ír kocsmában, amely a bűnügyi rendőrök törzshelyének számít. A közös kocsmázás után a nő elfogadta a rendőrök meghívását és elkísérte őket a Szajna másik partján, az Orfevres rakparton található irodájukba. Onnan sokkhatás alatt jött ki és az épület előtt szolgálatot teljesítő rendőrnek azt mondta, hogy megerőszakolták, majd azonnal feljelentést tett az illetékes kerületi rendőrőrsön. 

A nőt azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá, DNS-mintákat is vettek, de azok eredménye egyelőre nem ismert.  A négy rendőr otthonában, valamint a feltételezett bűncselekmény helyszínén a rendőrséget felügyelő szerv, az IGPN házkutatást rendelt el. A belügyminisztérium jelezte, hogy az érintett rendőrök ellen fegyelmi eljárás is indult.

Szerző