Előfizetés

Hajóbaleset: lemondott a dél-koreai kormányfő

Benyújtotta lemondását a dél-koreai kormányfő az április 16-án történt kompszerencsétlenség kezelése miatt. Csung Hong Von lemondását Pak Gun Hje elnökasszony elfogadta.

"A helyes lépés, hogy a kormány vezetőjeként vállalom a felelősséget és lemondok" - jelentette be a miniszterelnök. Csung Hong Von, aki 2013 márciusa óta állt a szöuli kabinet élén, bocsánatot kért a mentés során elkövetett hibákért.

A kormányfő távozásának napját nem jelölték ki, akkor köszön le, ha sikerül ellenőrzés alá vonni a helyzetet, közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A Sewol komp 476 emberrel a fedélzetén április 16-án süllyedt el a dél-koreai partok közelében. Tizenegy nap elteltével 188 holttestet sikerült megtalálni, de továbbra is 114 embert keresnek, az áldozatok többsége középiskolás gyerek volt.

A hajó kapitányát és a legénység 14 tagját letartóztatták, de vizsgálják a hajótársaság felelősségét is. Késve adták ki az evakuálás megkezdésére az utasítást, de a komp szerkezeti hibáira is gyanakodnak.

A hajót 2012-ben átépítették, 900-ról 1080-ra növelték a befogadóképességét. Az új kabinok beépítése megemelte a hajó magasságát, s ez hozzájárulhatott a felborulásához.

Nőknek veszélyes

Más európai nagyvárosokhoz hasonlóan Brüsszelben is létrejött egy alternatív taxi társaság, amelyben a sofőrök önálló vállalkozók, saját kocsijukat használják, és a rendeléseket kizárólag mobiltelefonon keresztül veszik fel. Mivel az itt Uber-nek nevezett cégnek gyakorlatilag nincsenek alkalmazottai és lényegében nulla az adminisztrációja, természetesen olcsóbb szolgáltatást nyújt, mint a híres-hírhedt brüsszeli "zöld taxik".

Ez utóbbi kartell tulajdonosai kiadósan lobbiznak az Uber ellen. Nyomásukra a brüsszeli bíróság betiltotta az Uber működését, és tízezer eurós (több mint hárommillió forintos) büntetéssel fenyegeti a tilalmat megszegő sofőröket.

A tartományi választások hajrájában a brüsszeli közlekedési miniszter, Brigitte Grouwels büszkén a maga érdemének tudja be a tilalmat, amellyel nyilván a taxisoktól remél plusz szavazatokat.

De az Uber oldalán is megszólalt egy "nagyágyú". A holland európai uniós biztos, Nellie Kroes rendkívül éles hangú közleményben támadta meg Grouwelst, akit a taxis kartell támogatásával, az innovatív vállalkozások elnyomásával és a vállalkozók tudatos elszegényítésével vádol.

Mivel Grouwels asszony hivatalosan a közlekedés, azaz a "mobilitás" minisztere, Nellie Kroes gúnyosan "anti-mobilitás" miniszternek nevezi.

Közleményében Kroes közvetve még azzal is megvádolja a brüsszeli közlekedési minisztert, hogy az ő hatóságai a felelősek azért, amiért taxisok (vagy magukat taxisnak kiadó személyek) az elmúlt időben 23 nőt erőszakoltak meg Brüsszelben.

Nellie Kroes azzal érvel, hogy ilyen veszély csak az utcán leintett taxi esetén történhet meg, a mobiltelefonon egyeztetett fuvar viszont biztonságos, hiszen ellenőrizhető. Akármi lesz is a taxisháború kimenetele, egyedülálló (magyar) nőknek Brüsszelben késő este továbbra is kockázatos lehet leinteni egy utcán kószáló taxit.

Öngyilkosságok a megszorítások miatt

Egy tanulmány szerint közvetlen összefüggés van Görögországban a megszorítások és a férfiak körében egyre gyakoribbá váló öngyilkosságok között. A Portsmouthi Egyetem kutatói kimutatták, az athéni kormányzat kiadásainak egy százalékos csökkenése 0,43 százalékos növekedéshez vezetett az öngyilkosságok tekintetében a férfiaknál.

2009-ben és 2010-ben 551 férfi vetett véget önkezével életének a megszorítások miatt – közölte Nikolaosz Antonakakisz, a jelentés egyik társszerzője a Guardianban. Különösen 2010-ben vált drámaivá a helyzet, amikor ötven százalékkal nőtt a megszorítások miatt elkövetett öngyilkosságok aránya.

A görög származású Antonakakisz, valamint egy másik társszerző, a brit közgazdász professzor Alan Collins azt közölték, őket is meglepte, hogy milyen sokan lettek öngyilkosok a megszorítások miatt. A nők esetében ugyanakkor nem tapasztaltak változást.

A legveszélyeztetettebb rétegnek a 45-89 év közötti korcsoportot jelölték meg. Az ő bérük, illetve nyugdíjuk csökkent a legjelentősebb mértékben.

A megszorítások másik következménye, hogy 2011 óta 200 százalékkal nőtt az AIDS-es megbetegedések aránya. Ennek oka, hogy az állam jelentősen csökkentette a prevencióra szánt összeget, ezzel együtt nőtt az intravénás droghasználat aránya. Évtizedek után maláriát is jelentettek Görögországból, miután a szúnyogirtásra sem jutott pénz.