Előfizetés

Risztov nyert, de kizárták

MTI-Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.04.25. 21:18
Risztov Éva Fotó: Ryan Pierse / Getting Images
Hiába győzött 10 kilométeren Risztov Éva a nyíltvízi úszók első Európa Kupa-fordulójában, az izraeli Eilatban, célba érkezése után kizárták a versenyből.

Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya tegnapi beszámolójában tudatta, miután a 2012-es ötkarikás aranyérmes két testhossznyi előnnyel a mezőny előtt ért célba, egy perccel később a rendezők azt közölték, hogy diszkvalifikálták, mert szabálytalankodott egyik ellenfelével, akit szintén kizártak. A magyarok óvtak, mivel úgy ítélték meg, hogy bírói tévedés történt, de ezt a nemzetközi szövetség képviselői nem fogadták el.

"Risztov végig vezetett, a közelében nem volt senki az utolsó 700 méteren, míg a bírók azt állították, a cél előtt 150 méterrel történt a verekedés. Ami lehetetlen, mert akkor már 2-3 testhossz előnyre tett szert" - mondta Gellért. Véleménye szerint a bírók összekeverték a karokra festett rajtszámokat, Risztovot tévedésből zárhatták ki.

Hosszú Katinka ismét remekelt, ezúttal a 200 méteres pillangóúszás döntőjében diadalmaskodott a nyílt brazil bajnokságon, Sao Paulóban. A Vasas világ- és Európa-bajnoknője 2:08:22 perces versenycsúccsal végzett az élen, ezzel a világranglista 10. helye az övé.

Legyőzte a rák Tito Villanovát

Publikálás dátuma
2014.04.25. 20:52
Fotó: David Ramos, Getty Images.
Feladta a három éve tartó küzdelmet a nyirokmirigyrák ellen Tito Villanova. A Barcelona volt edzője pénteken halt meg a katalán fővárosban, 45 éves korában.

Villanova 2008-tól volt Pep Guardiola másodedzője a piros-kékeknél, közös munkájuk eredménye lett a világverő Barca, amely nemcsak eredményességével, hanem a technikás játék visszahozásával is sok hívet szerzett vissza a focinak. A 2011-2012-es idény végén Guardiola távozása után Villanova átvette ugyan a csapat irányítását. Akkor még mindenki bízott a gyógyulásában, annak ellenére, hogy 2011. novemberében sürgős műtétet hajtottak rajta végre, mert egy héttel az operáció után Tito már ott volt Xaviék edzésén. A következő idényt a barcelonai kispad és a különböző kórházak között töltötte, amikor a csapat 2013. májusában megnyerte a spanyol bajnokságot, érte is hajtottak. Két hónappal később azonban a kór kiújult, és végleg el kellett hagynia kedvenc csapatát.

Az El Mundo Deportivo úgy emlékezett rá, mint arra az edzőre, akivel a Barcelona a rekordot jelentő 100 ponttal nyerte a Premier Divisiónt.

Villanova megpróbált együtt élni a halálos kórral. Még tréfálkozni is volt ereje vele. Úgy emlegette a kórházat, mint egy szerelőműhelyt, ahová időnként beadja magát egy szerviz erejéig.  Az utolsó „generálozásról” éppen pénteken reggel számoltak be a spanyol lapok, az újabb sürgős beavatkozás azonban már nem segített rajta.

Egykori játékosai közül az elsők között reagált a halálhírre Eric Abidal, aki maga is rákműtéten esett át néhány évvel ezelőtt. "Köszönjük a harcodat" - írta a francia balhátvéd Twitter-üzenetében. "Olyan ember volt, akit nem lehet elfeledni" - üzent Leo Messi. "Büszkeséget példát ad nekünk" - írta Andrés Iniesta. Csatlakoztak a részvétnyilvánítókhoz a nagy ellenfelek, Vicente del Bosque, Iker Casillas és José Mourinho is, én más sportágak bajnokai, mint Rafael Nadal és Alberto Contador.

Kiállították a Janukovics házában talált "műtárgyakat"

A Viktor Janukovics bukott ukrán elnök és Viktor Psonka volt főügyész rezidenciáján talált tárgyakból nyílt kiállítás az Ukrajnai Művészeti Múzeumban.

A volt ukrajnai vezetők életmódját bemutató, Mezsihirjai Kódex című kiállítás április 26. és július 27. között tekinthető meg - írta pénteken a LIGABizneszinform ukrán hírportál.

Szakértők szerint az Oroszországba menekült elnöknek a Kijev melletti Novi Petrivci faluban álló, Mezsihirja nevű rezidenciájában számos, művészeti szempontból érdekes tárgyat találtak. Ezek között vannak régi nyomtatványok és értékes könyvek, szobrok, ikonok, festmények, edények, lakberendezési tárgyak, fegyverek és emléktárgyak. A valóban figyelemre méltó darabok mellett ízléstelen "művek" és hamisítványok is voltak a cikk szerint.

A vendégkönyv szerint a kiállítást úgy rendezték be, hogy "elkerüljék az értékítéleteket, és hagyják a tárgyakat magukért beszélni". A látogatók így saját maguk alkothatnak képet az egykori tulajdonosok ízléséről.