Előfizetés

Úszó EK - Risztov nyert, de kizárták

Publikálás dátuma
2014.04.25. 17:05
Risztov Éva két éve, az olimpián. Fotó: Ryan Pierse, Getty Images.
Hiába győzött 10 kilométeren Risztov Éva a nyíltvízi úszók első Európa Kupa-fordulójában, az izraeli Eilatban, célba érkezése után kizárták a versenyből.

Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya a helyszínről küldött pénteki beszámolójában tudatta, hogy miután a 2012-es ötkarikás aranyérmes két testhossznyi előnnyel a mezőny előtt ért célba, egy perccel később a rendezők azt közölték, hogy diszkvalifikálták, mert szabálytalankodott egyik ellenfelével, akit szintén kizártak. A magyarok óvtak a nemzetközi szövetségnél, mivel - szögezte le a szakvezető - nyilvánvalóan bírói tévedés történt.

"Risztov végig vezette a versenyt és a közelében nem volt senki az utolsó 700 méteren, míg a bírók azt állították, a cél előtt 150 méterrel történt a verekedés, ami lehetetlen, mert akkor már 2-3 testhossz előnyre tett szert" - szögezte le Gellért Gábor, hozzátéve, hogy az óvást nem fogadták el a nemzetközi szövetség képviselői, jóllehet a kizárásra adott magyarázatukat sem felvételekkel, sem tanúkkal bizonyítani nem tudták. A magyarok szerint a bírók összekeverték a karokra festett rajtszámokat, így Risztovot tévedésből zárták ki.

"Ha nyert Évi hivatalosan, ha nem, az a legfontosabb, hogy gyorsan úszott, elsőként ért a célba, és ez rendkívül biztató - reagált itthonról a fejleményekre Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, majd így folytatta: - Mint sokakban, bennem is munkált a félsz, képes lesz-e az olimpiai bajnok hasonló produkcióval előrukkolni, mint 2012-ben, tudja-e tartósítani azt a formát, amely Londonban és más versenyeken is sikert hozott a számára."

Az a tény, hogy elsőként haladt át a célvonalon, azt mutatja, továbbra is a szakág egyik legjobbja - szögezte le a MÚSZ első embere, aki még hozzáfűzte:
"Nem lebecsülve az Európa Kupát, számunkra az a legfontosabb, hogy a jövőben Európa-bajnokságon, világbajnokságon, az olimpián legyen újfent a legjobb - a mostani versenynek pontosan az az üzenete, alaptalan az az aggodalom, hogy már nem lesz képes hasonló intenzitással készülni, mint az olimpia előtt."

A 10 km-es Ek-viadal további magyar indulóinak eredménye:
nők:
6.Sibalin Flóra 2:00:31 ó
...8. Szilágyi Nikolett 2:00:34
férfiak:
6. Papp Márk 1:51:20 ó
...14. Novoszáth Tamás 1:53:34
15. Kiss Attila 1:53:37

Ungvári győzött, Gercsák és Szabó kiesett

Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós győzelemmel kezdte meg szereplését, s ezzel bejutott a 73 kilogrammos kategória nyolcaddöntőjébe a montpellier-i cselgáncs Európa-bajnokságon, melyen a pénteki nap mindkét magyar női versenyzője kiesett.

Ungvári a fehérorosz Aljakszej Ramacsikkal találkozott a legjobb 32 között, s viadal honlapja szerint ipponnal győzött ellene. A következő körben a bolgár Martin Ivanov vár a magyar dzsúdósra.

A nőknél az ifjúsági világbajnok Gercsák Szabinának (63 kg) is a nyolcaddöntőért kellett először tatamira lépnie. A 17 éves miskolci tehetség a svéd Emma Barkelinggel csapott össze, s vazaarival kikapott. Gercsák számára így véget ért a kontinenesviadal, csakúgy mint Szabó Franciska számára, akit a 70 kg selejtezőjében (a nyolcaddöntőbe jutásért) a spanyol Maria Bernabeu Avomo győzött le ipponnal.

Pénteken még Csoknyai László (81 kg) és Kriszán Szabolcs (81 kg) is érdekelt. Mindketten a 32 között kezdik meg szereplésüket az Eb-n.

Öt ember sérült meg egy karambolban

Öten megsérültek egy közlekedési balesetben a 68-as úton Kéthely és Marcali között péntek délelőtt, az utat lezárták - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-t.

Még tisztázatlan körülmények között két személygépkocsi ütközött össze Kéthely és Marcali között, a 68-as úton. A fél tizenegy előtt történt balesetben öt ember megsérült, őket a mentők kórházba vitték.

A helyszínelés és a műszaki mentés idejére teljesen lezárták az utat, a forgalmat a rendőrök elterelik.