Előfizetés

Egy pont a sógoroktól

Publikálás dátuma
2014.04.25. 08:00
Fotó:MTI/Mudra László/MJSZ
Noha tegnap sem nyert, tegnap végre tényleg jól játszott a magyar férfi jégkorong válogatott a dél-koreai divízió 1/A csoportos világbajnokságon: hosszabbítást követően kapott ki az osztrákoktól (5-4). A mai utolsó fordulóban a meglepetésre feljutásra álló japánok ellen tét már nincs, a bennmaradás biztos,a kérdés, hogy a 4. vagy 5. helyen zárunk.

Megtört a jég! Végre gólt, sőt: gólokat ütött a magyar válogatott a dél-koreai vb utolsó előtti fordulójában. Az osztrákok ellen - akárcsak a budapesti felkészülési tornán - négy magyar találat született, de ez megint csak egy pontot eredményezett: a meccset végül a februárban a téli olimpián is szereplő sógorok nyerték hosszabbítás után.

A vb – számokban
Tegnapi eredmények
4. forduló: Szlovénia–Ukrajna
5-3, Ausztria–MAGYARORSZÁG
5-4 h.u., Japán–Dél-
Korea 4-2.


Noha az esélyeink nem voltak jók, tovább nehezítette Rich Chernomaz kapitány dolgát, hogy az egyik alapember, Vas János sérülés miatt nem vállalta a játékot.

Ennek ellenére ezen a meccsen játszott a legjobban a válogatott, és ha csak egy

kicsit szerencsésebb, vagy Starkbaum egy kicsit gyengébben véd, már az első harmad után eldönthette volna a három pont sorsát (16-3 volt a lövési arány a javunkra).

Aztán hiába szereztünk kétgólos előnyt, három védelmi rövidzárlat, és máris az osztrákoknál volt az előny. A harmad lefújása pillanatában Sebők talált be: a videóbíró alapján éppen ért a találat.

A mai program

MAGYARORSZÁG–Japán
(5.30 óra, Tv: Sport1)
Ausztria–Szlovénia (9)
Ukrajna–Dél-Korea (12.30)

A záró játékrészben még egy-egy találat született, és jöhetett a hirtelen halál… Amikor kettős emberelőnybe kerültek a magyarok, benne volt a levegőben a győzelem, ám Bartalisék elhibázták a sanszot, míg az ellenfél nem volt ilyen

előzékeny (5-4) Rich Chernomaz alakulata a vb legjobb játékát nyújtotta a vb-n, de az is csak egy pontot ért.

Mindenesetre az osztrákok ezzel karnyújtásnyira vannak a feljutástól, és ha nem kapnak ki ma a rendes játékidőben a szlovénoktól - akik bedarálták tegnap az ukránokat - akkor jövőre a világelitben folytathatják. Akárcsak a japánok, akik a dél-koreaiakat legyőzve a saját kezükbe vették a sorsukat. Amennyiben legyőzik a magyarokat, ők is feljutnak a legjobbak közé.Remélhetőleg ehhez Sebőkéknek is lesz egy-két szavuk…

Jégszilánkok

Nem sokon múlt, hogy a jól játszó magyar válogatott legyőzze a jóval esélyesebb osztrákokat. A jegkorongblog.hu segítségével összeszedtük, miként vélekednek az érintettek.

Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány: "A meccs nagy részében elégedettek lehetünk azzal, ahogy játszottunk. A kétgólos vezetés megszerzését követően két rövidzárlat következett, amivel engedtük őket kiegyenlíteni. Mindig megtaláltuk a módot, hogy visszakaparjuk magunkat, ami megmutatta a csapat karakterét. A hosszabbításban képtelenek voltunk gólt lőni az öt a három elleni játék során."

Kovács Csaba, a magyar válogatott támadója: "Azt gondolom, talán többet érdemeltünk ennél az egy pontnál, de a hoki istenei úgy döntöttek, mégsem kapunk többet. Most voltunk talán a legfrissebbek, de okosabban kellett volna végigjátszani ezt a hatvan percet."

Sebők Balázs, a magyar válogatott csatára: "Megszereztem életem első felnőtt válogatott góljait, de felemás érzések uralkodnak bennem. Inkább csalódott vagyok, nagyon szerettünk volna nyerni, és meg is kellett volna lennie ennek a sikernek. Mindent megtettünk, vannak ilyen mérkőzések. Sajnos most így alakult, de remélem, a japánok ellen sikerül győzni."

Éva, az első nő

Publikálás dátuma
2014.04.25. 07:58
Aranyos fekete öves FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Akárcsak egy éve Budapesten, most is magyar aranyéremmel kezdődött a cselgáncs Európa-bajnokság. Akárcsak tavaly, az idén is Csernoviczki Éva foglalta el a 48 kilósok európai trónját. A franciaországi Montpellier-ben zajló tornán az 57 kilós Karakas Hedvig hetedik lett.

Címvédőként sosem egyszerű csatába indulni, hiszen minden ellenfél arra vágyik, hogy az aktuális uralkodót legyőzze. Így volt ez tegnap, a montpellier-i cselgáncs Eb-n is, ahol a 48 kilós hölgyek küzdelmeiben mindenki Csernoviczki Évát akarta megverni.

A tatabányai Ippon Judo SE versenyzője azonban uralkodóhoz méltó teljesítményt nyújtott, és 2013 után az idén is tudatosította összes ellenfelével: nincs nála jobb a kontinensen.

A mai program

Férfiak
73 kg: Ungvári Miklós
81 kg: Csoknyai László és Krizsán Szabolcs
Nők
63 kg: Gercsák Szabina
70 kg: Szabó Franciska.
(Az éremcsatákat a DigiSport 2, 16.15 órától élőben közvetíti.)

De menjünk szép sorjában.  Csernoviczki előbb a lengyel Koniecznyt, majd a spanyol Penát is idő előtt, tehát ipponnal, verte, és máris az elődöntőben találta magát, ahol az orosz Rimjanceva következett.

A küzdelmes meccsen aztán a magyar versenyző intéssel bizonyult jobbnak, így máris készülhetett a döntőre, ahol a

franciák fiatal kiválósága, Amandine Buchard várt rá. Illetve nem várt, hanem egyszerűen nekiesett a magyarnak, és egy wazari értékű dobással komoly előnyhöz jutott.

Csernoviczki Csaba tanítványa összekapta magát, és a harmadik perc végére egy hasonló értékű akcióval egyenlített, majd egy-egy intést követően jöhetett a folytatás.

A ráadás mindössze 38 másodpercig tartott. A bíró megintette az erejével teljesen elkészült franciát, ami azt jelentette, hogy olimpiai és világbajnoki bronzérmes Csernoviczki ismét a súlycsoport legjobbja lett, megszerezve ezzel a magyar dzsúdó 17. Eb-aranyérmét.

Mellesleg a maga hetedik Eb-medálját: 2008 óta minden kontinensviadalon a dobogóra állhatott, mostani győzelmével 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem az Eb-mérlege.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a korábbi vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig (57 kg) is eljusson a dobogóig. A Honvéd dzsúdósa ugyanis bejutott a negyeddöntőbe, ahol két vereséget szenvedett, ám így is a pontszerző 7. helyen zárt. A tegnap indult többi magyar - Hagyó Gábor (66 kg), Zámbori Bence (66 kg) és Szabó Katinka (57 kg) - helyezetlenül zárt.

Hat és fél milliárdos segítség az MTK-nak

Állami segítséggel megszépülnek az MTK létesítményei. Deutsch Tamás klubelnök tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyesület 2020-ig összesen 6,5 milliárd forintot tervez sportlétesítményeinek fejlesztésére fordítani, ennek csaknem 90 százaléka, 5 milliárd 866 millió forint lesz költségvetési pénz. 

Az MTK 130 milliós forintos saját, valamint a beolvadó BSE 658 milliós adósságát a kormány átvállalta, így a klubnak jelenleg nincs tartozása. A költségvetési összegből 1 milliárd 16 milliót kap az MTK a Magyar Labdarúgó Szövetség stadionrekonstrukciós keretéből, a további 4 milliárd 850 millióhoz az egyesületi létesítmény-fejlesztési forrásból jut hozzá.

A fejlesztés keretében 2016 őszén készülhet el az új, ötezer férőhelyes, teljes nézőterén fedett Hidegkuti Stadion, amely majd a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiának is otthont ad. A munkálatok - a jelenlegi stadion elbontásával - a tervek szerint a tavaszi szezon befejeztével kezdődik. A labdarúgócsapat így két idényen keresztül valamelyik másik fővárosi klub pályáján játssza majd hazai mérkőzéseit.

A leendő stadion mellett felépül az MTK új klubháza és egy néhány száz fő befogadóképességű sportcsarnok is, illetve megnyílik a klub múzeuma és egy MTK-shop. Megújul a zuglói Lantos Mihály Sporttelep, ahol szeptemberben kezdi működését a Brüll Alfréd Akadémia.

E helyütt kilenc egyéni sportágban képezik majd a fiatalokat. Nemzetközi versenyek megrendezése alkalmas, villanyvilágításos atlétikai központot, küzdősport centrumot, valamint multifunkciós rendezvénycsarnokot alakítanak ki. Ez a beruházás 2016-17-re készülhet el.

Az akadémia vezetője egyben az MTK sportigazgatója és így mind a 25 szakosztályvezető főnöke is lesz. Személyét az elnök egyelőre nem nevezte meg, csak annyit mondott: 14 éven keresztül dolgozott külföldön. Az akadémia annyiban különbözik majd a hasonló utánpótlás-nevelési központoktól, hogy nem bentlakásos lesz, és a tehetségek nem helyben végzik majd tanulmányaikat. A kiválasztás az intézménybe májustól augusztusig tart.

Mindezeken kívül már zajlik a városmajori, korábbi BSE-sportlétesítmények - köztük a kosárlabdacsarnok, továbbá a röplabdások és a ritmikus gimnasztikázók otthonául szolgáló ikercsarnok - felújítása s fejleszteni fogják a klub két vízibázisát - a népszigeti kajak-kenu és a pesterzsébeti evezőtelepet - is.

Deutsch a távlati célok között megemlítette, hogy három éven belül szeretnék a jelenlegi 1600 főről megduplázni az egyesületben sportolók létszámát, valamint hogy az MTK-nak 2020-ig a legeredményesebb öt magyar klub között kell lennie. Az elnök nem tudta megmondani, mennyi lesz a leendő létesítmények fenntartási költsége.