Előfizetés

Álom maradt a feljutás

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:56
Szlovén öröm, magyar bánat – ez volt a tegnapi meccsre a jellemző FOTÓ: MTI/MUDRA LÁSZLÓ
Most sem jutott fel a legjobbak közé magyar férfi jégkorong válogatott, miután a dél-koreai divízió 1/A csoportos világbajnokságon kikapott Szlovéniától. A fő gondot az jelenti, hogy a csapat képtelen immár két teljes meccs óta a kapuba találni. A folytatásban maximum a mérleg nyelve szerepét alakíthatjuk, hiszen Ausztria és Japán még harcban áll a feljutásért.

Sajnos igen hamar eldőlt, hogy a magyar jégkorong-válogatott ezúttal sem képes kivívni a feljutást a legjobbak közé, miután a harmadik fordulóban 2-0-ra kikapott az olimpiai hetedik szlovén csapattól a dél-koreai Gojangban zajló divízió I/A osztályos vb-n.

Persze kár áltatnunk magunkat, ugyanis már a tegnapi meccsnek sem a magyarok voltak az esélyesei: magyarok korábban mind a hét tétmérkőzésükön kikaptak a szlovénoktól, akik tavaly még az élvonalban szerepeltek, februárban pedig a szocsi olimpián végeztek az előkelő hetedik helyen.

Ennek megfelelően már az első harmadban nagy volt a szlovén fölény, amely a második játékrész elején gólokká érett. Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata nagyon nehezen került helyzetbe, ám ha mégis eljutottak lövéshez a mieink, azt minden alkalommal hárította Gracnar.

A vége 2-0-s szlovén siker lett, ami azt is jelentette, hogy egyrészt a második mérkőzésén sem tudott betalálni a magyar válogatott, másrészt két találkozóval a vége előtt máris eldőlt, hogy nem juthatunk fel a legjobbak közé.

Ugyanis a japánok a szlovének után ezúttal az ukránokat is megverték, így az ázsiai csapat három forduló után 6 ponttal áll, és van esélye felkerülni a világelitbe. Akárcsak az osztrákoknak, akik ezúttal a hazaiak ellen diadalmaskodtak.  

Jégszilánkok

Tegnap sajnos eldőlt, hogy a magyar válogatott kiszállt a feljutásért vívott harcból. A jegkorongblog.hu segítségével összeszedtük miként vélekednek a kapitány és játékosai. 

Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány: "Nagyon büszke vagyok a srácokra, arra, ahogy ma játszottak, keményen küzdöttek. Volt sok helyzetünk is, a szlovén kapus sajnos mindent védett. A második és harmadik harmadban emeltünk a tempón, és sokkal fizikálisabb hokit kezdtünk el játszani. Ezt kell folytatnunk."

Azari Zsolt, a magyar csapat támadója: "Nagyon szomorú vagyok, hogy két mérkőzés óta nem tudtunk gólt lőni. A harciassággal, ahogy hajtottunk, nem volt gond, a továbbiakban is ugyanígy kell. Előbb utóbb jönnie kell az eredménynek is. Nagyon sajnálom ezt a 2-0-t, többet érdemeltünk volna."

Szirányi Bence, a magyar csapat védője: "Kicsit álmosan kezdtünk az első harmadban, de utána belejöttünk, és itt is, ott is voltak helyzetek, sajnos nekik bement, nekünk nem. Az osztrákok ellen bele fogunk adni mindent."

Kóger Dániel, a magyar csapat csatára: " Az utolsó másodpercig küzdött a csapat. Ezt a játékot kell továbbra is játszani, és megnyerni a maradék két meccsünket. Az biztos, hogy gólokat kell lőnünk, a támadójátékunknak hatékonyabbnak kell lennie."

Vb - számokban

Eddigi eredmények
1. forduló: Ausztria-Ukrajna 3-2 h.u., Japán-Szlovénia 2-1, MAGYARORSZÁG-Dél-Korea 7-4.
2. forduló: Ausztria-Japán 4-1, Ukrajna-MAGYARORSZÁG 3-0, Szlovénia-Dél-Korea 4-0.
3. forduló: Szlovénia-MAGYARORSZÁG 2-0, Japán-Ukrajna 3-2, Ausztria-Dél-Korea 7-4.

A mai program
Szlovénia-Ukrajna 5.30 óra
MAGYARORSZÁG-Ausztria 9.00 óra (Tv: Sport1 élőben)
Japán-Dél-Korea 12.30 óra

Bolognát hódoltatná az Olaj

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:55
Fotó: MTI/Bugány János
Vélhetően az év legfontosabb napjai várnak a Szolnoki Olaj férfi kosárlabda csapatára. Báder Mártonék ugyanis tegnap reggel elindultak Bolognába, ahol a hétvégén rendezik meg az EuroChallenge Kupa négyes döntőjét. Az Olaj két éven belül immár másodszor jutott be a harmadik számú európai kupa Final Four-jába, és ezúttal még ara is megvan az esélye, hogy a 2012-es, debreceni torna negyedik helyét felülmúlják.

Ehhez "csak" az kell, hogy holnap legyőzzék az orosz Triumph Ljuberci csapatát - a meccset élőben közvetíti a Sport 1 csatorna 18 órától -, és ezzel nemes bosszút álljanak a 2012-es bronzmeccsen elszenvedett 94-87-es vereségért. A másik ágon az olasz Reggio Emilia és a török Gaziantep csap össze egymással, és a helyosztókra vasárnap kerül sor.

Nos, Dragan Alekszics csapata nem maradt egyedül a nagy csatában, ugyanis kétszáz szolnoki szurkoló elkíséri őket Bolognába. Ha hinni lehet a híreknek, akkor a magyar tábor lesz a hazaiak mögött a második legnépesebb tábor, míg az Új Néplap értesülése szerint például az orosz klub drukkerei egy jegyet sem igényeltek a Final Four-ra.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, a hazai sportági szövetség elnöke a magyar kosárlabdázás utóbbi években elért egyik legnagyobb eredményének minősítette, hogy az Olaj 2012 után ismét bejutott az EuroChallenge fináléjába.

"Bízom benne, hogy nemcsak a szolnokiak, hanem a kosárlabdát szerető minden magyar együtt szurkol majd a gárdának, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozza ki magából" - fogalmazott Szalay, aki jelezte: a szurkolók bolognai utazásához a klub mellett az önkormányzat is hozzájárul anyagilag.

Két éve a debreceni négyes döntőben az Olaj előbb a későbbi tornagyőztes török Besiktastól kapott ki 64-60-ra, majd a harmadik helyért éppen a Ljubercivel szemben maradt alul 94-87-re. "Mindenképpen szeretnék felülmúlni a két évvel ezelőtti, debreceni Final Four-ban elért eredményünket, a negyedik helyet" - fogalmazta meg markánsan a csapat célját Tóth Zoltán, az Olaj KK ügyvezető igazgatója.

Ami talán a szolnokiak malmára hajthatja a vizet, hogy amíg ők még a héten is kemény bajnokit játszottak - 77-55-re verték a paksi Atomerőműt -, addig az oroszok egy hónapja nem játszottak tétmérkőzést.

 "Ezzel nyilván nehezebb helyzetben vannak, hiszen kiestek a ritmusból, ugyanakkor pihentebbek is lehetnek" - jelentette ki Dragan Alekszics, az Olaj vezetőedzője az Új Néplap kérdésére. Legyen bármelyik igaz, csak a pénteki meccs után az Olaj törjön a csúcs felé…

Mourinho, mint Rontó Pál

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:55
Kevés ilyen látványos megmozdulás volt a madridi meccsen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GONZALO ARROYO MORENO
Kínszenvedés volt végignézni az Atlético-Chelsea elődöntő első meccsét (0-0) a Bajnokok Ligájában. Elsősorban azért, mert José Mourinho angol együttese futballozni egyáltalán nem akart, a játékot ölni annál inkább. A visszavágó mindenesetre sokkal izgalmasabbnak ígérkezik.

Roman Abramovics helyében most rettenetesen szégyellném magam: ha már összevásároltam a fél világot, elköltöttem annyi pénzt, amennyiből az Atlético Madridot 20 éven át lehetne működtetni, nem arra volnék kíváncsi, hogy a csapatom 10 emberrel védekezik, öli a futballt, a játékosok olaszokat megszégyenítő színielőadásokat prezentálnak ötpercenként, passzolni nem akarnak, ellenben versenyt vívnak, ki tudja magasabbra rúgni a lelátóra a labdát. Hanem valami olyasmire, ami azt lehet mondani: igen, ez labdarúgás.

Bajnokok Ligája

Elődöntő, odavágók
Kedd
Atlético-Chelsea 0-0
Szerda
Real Madrid-Bayern lapzártánk után

Magam nagy híve vagyok a sportágnak, még a védekező típusúnak is, örömömet lelem egy-egy szép megmozdulásban, becsúszó szerelésben, vagy szimplán abban, amikor egy komplett csapat a legnagyobb összhangban dolgozik, maximálisan ügyel a hadrend betartására.

De amit José Mourinho csapata kedden művelt, abban semmi szépség nincsen. Az maga a játék megcsúfolása, megalázása. De nem csak a játéké, hanem a nézőké és a szurkolóké is. És mindehhez a portugál még annyira arrogáns is, hogy simán elmehetne Fidesz-politikusnak.

Miután játékosait rúgófallá degradálta, Ramiresből jobb bekket, Willianből "balbunkót" faragott, a középpálya közepére két ütközőt vezényelt a védekező középpályás Obi Mikel és a főállásban centerhalf David Luiz személyében, mögöttük pedig négy védő zárta le a területet, így aztán Lampardra és az elöl árválkodó Fernando Torresre várt volna a feladat, hogy a madridi kaput veszélyeztesse, azt találta nyilatkozni, hogy nincs megelégedve az eredménnyel, jobban örült volna, ha 5-0-ra nyernek, és bejutnak a döntőbe.

"Nem könnyű veretlenül távozni ebből a stadionból. Az eredmény nem jó, a visszavágó a Stamford Bridge-en döntőnek illik majd be" - tette hozzá Mourinho.  Az Atlético játéka szintén csalódást keltő volt. A betömörülő angolok mellett szinte kizárólag beívelésekkel operáltak, ami a Terry-Cahill tandem mellett eleve hamvába holt kísérlet volt.

Bár az sem elhanyagolható, hogy egy efféle Maginot-vonal feltörése még a Barcelona-, Bayern-, Real Madrid-típusú kombinatív játékra képes együttesek számára is kegyetlenül nehéz feladat. És az Atlético nem attól hatékony, hogy ebben a tekintetben képes fölvenni a versenyt a nevezettekkel. Ha nincs elég helye Diego Costának, nem tud érvényesülni. 

Épp ezért veszélyes eredmény a Chelsea-nek a 0-0. Az angolok otthon nem ismételhetik meg azt a borzalmat, amivel a Vicente Calderónban előrukkoltak, így az Atléticónak vélhetően több területe marad a támadásokra. A gárda mindemellett továbbra is veretlen a BL-ben, s ha jövő héten is az marad, minden bizonnyal története során először bejut a torna fináléjába.

"Próbáltuk feltörni őket a szélen, próbáltuk középen, de csak nem sikerült. Szerettünk volna nyerni. Intenzív meccs volt, s a Chelsea előnybe került a döntetlennel. Aki Londonban nyer, az utazik Lisszabonba!" - rögzítette Diego Simeone.
Akármilyen jó edző, ebben téved: az 1-1 már nekik kedvezne...

Noha számszerűleg nem kapott ki, veszített is a Chelsea, mégpedig fontos játékosokat. Petr Cech kapus válla kiugrott, állítólag a szezon hátralévő részét kihagyja. Obi Mikel és Lampard pedig sárga lapos eltiltás miatt nem játszhat majd a visszavágón, míg Terry sérülés miatt hiányozhat. A spanyolok részéről Gabi járt pórul, noha alapember, s eddig az összes BL-meccset végigjátszotta.

Mourinho egyébként azt is megpedzette, hogy hiába állnak a második helyen a Premier League-ben, vasárnap délután a kiegészítő embereket küld majd pályára a Liverpool otthonában esedékes rangadón. Lemond a bajnoki cím lehetőségéről a BL-döntő reményében.  Íme, egy edző, aki utálja a futballt.  De mit szól ehhez a tulajdonos, aki a jelek szerint a sportágat a pénznél is jobban kedveli?...