Előfizetés

Érmekért utaznak az Eb-re dzsúdósaink

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:57
Csernoviczki Éva FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A tavalyi, budapesti Európa-bajnokságon látott szereplés megismétlése a magyar cselgáncsozók célja a mától vasárnapig tartó montpellier-i Európa-bajnokságon. A mostani Eb-n egyéniben 15-en képviselik a magyar színeket, kilenc férfi és hat női indulóval.

"Budapesten egy arany- és két bronzérmünk volt, három dobogós hely most is a minimális célkitűzés, de ebből akár öt is lehet, közte több arannyal. Igazából most zajlik le a londoni olimpia utáni generációváltás, ezért a meglepetések kontinensviadala is lehet Franciaországban" - nyilatkozta Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke.

Hogy kire is gondolhatott a szövetség első embere? Nos, a férfiak közül mindenképpen éremesélyes az olimpiai ezüstérmes, vb-bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, illetve a nehézsúlyban a négyszeres Eb-érmes Bor Barna, de meglepetést okozhat az idei U23-as Európa-bajnok, Hagyó Gábor (66 kg), illetve a több nemzetközi versenyen is győztes illetve érmes Krizsán Szabolcs (81 kg).

A hölgyeknél szinte mindenki odaérhet a végelszámoláshoz, ám a legnagyobb esélye a dobogóra a ma tatamira lépő olimpiai bronzérmes és címvédő Csernoviczki Évának (48 kg), illetve a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigélnek (78 kg) van.

De szintén odaérhet az érmekhez a vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig (57 kg), az U23-as Eb-aranyérmes Szabó Franciska (70 kg), vagy az ifjúsági világ- és Európa-bajnok Gercsák Szabina (63 kg).

Tóth László kifejtette, mivel ez az Eb még nem szerepel az olimpiai kvalifikációs versenyek sorában, ezért mindenekelőtt az önbizalom és a presztízs szempontjából lehet fontos megméretés. Magyarországon egyelőre csapatkeresés zajlik, ebben is mérföldkőnek bizonyulhat a mostani világverseny.

Montpellier-ben a magyarok a zárónapi csapatversenyben is érdekeltek lesznek, mivel Tóth László szerint így is kívánják támogatni azt a nemzetközi törekvést, hogy a riói - de legkésőbb a 2020-as tokiói - játékokon már a csapatverseny is szerepeljen a dzsúdós programban.

A kontinensviadal programja

ÁPRILIS 24., csütörtök (Tv: DIGI Sport 1, 16.10, élő)
Férfiak, 60 kg: nincs magyar induló
Férfiak, 66 kg: Zámbori Bence és Hagyó Gábor
Nők, 48 kg: Csernoviczki Éva
Nők, 52 kg: nincs magyar induló
Nők, 57 kg: Karakas Hedvig és Szabó Katinka
ÁPRILIS 25., péntek (Tv: DIGI Sport 2, 16.15, élő)
Férfiak, 73 kg: Ungvári Miklós
Férfiak, 81 kg: Csoknyai László és Krizsán Szabolcs
Nők, 63 kg: Gercsák Szabina
Nők, 70 kg: Szabó Franciska
ÁPRILIS 26., szombat (Tv: DIGI Sport 2, 21.10, összefoglaló)
Férfiak, 90 kg: Tóth Krisztián és Fogasy Gergő
Férfiak, 100 kg: Cirjenics Miklós
Férfiak, +100 kg: Bor Barna
Nők, 78 kg: Joó Abigél
Nők, +78 kg: nincs magyar induló
ÁPRILIS 27., vasárnap (Tv: DIGI Sport 2, 23.20, összefoglaló)

Csapatverseny
Férfiak - Magyarország: Zámbori Bence, Hagyó Gábor, Kiss Norbert (73 kg), Csoknyai László, Krizsán Szabolcs, Tóth Krisztián és Fogasy Gergő.
Nők - Magyarország: Keller Bettina (52 kg), Szabó Katinka, Gercsák Szabina és Szabó Franciska.

Kapcsolódó
Két magyar dzsúdós érem Csádból

Álom maradt a feljutás

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:56
Szlovén öröm, magyar bánat – ez volt a tegnapi meccsre a jellemző FOTÓ: MTI/MUDRA LÁSZLÓ
Most sem jutott fel a legjobbak közé magyar férfi jégkorong válogatott, miután a dél-koreai divízió 1/A csoportos világbajnokságon kikapott Szlovéniától. A fő gondot az jelenti, hogy a csapat képtelen immár két teljes meccs óta a kapuba találni. A folytatásban maximum a mérleg nyelve szerepét alakíthatjuk, hiszen Ausztria és Japán még harcban áll a feljutásért.

Sajnos igen hamar eldőlt, hogy a magyar jégkorong-válogatott ezúttal sem képes kivívni a feljutást a legjobbak közé, miután a harmadik fordulóban 2-0-ra kikapott az olimpiai hetedik szlovén csapattól a dél-koreai Gojangban zajló divízió I/A osztályos vb-n.

Persze kár áltatnunk magunkat, ugyanis már a tegnapi meccsnek sem a magyarok voltak az esélyesei: magyarok korábban mind a hét tétmérkőzésükön kikaptak a szlovénoktól, akik tavaly még az élvonalban szerepeltek, februárban pedig a szocsi olimpián végeztek az előkelő hetedik helyen.

Ennek megfelelően már az első harmadban nagy volt a szlovén fölény, amely a második játékrész elején gólokká érett. Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata nagyon nehezen került helyzetbe, ám ha mégis eljutottak lövéshez a mieink, azt minden alkalommal hárította Gracnar.

A vége 2-0-s szlovén siker lett, ami azt is jelentette, hogy egyrészt a második mérkőzésén sem tudott betalálni a magyar válogatott, másrészt két találkozóval a vége előtt máris eldőlt, hogy nem juthatunk fel a legjobbak közé.

Ugyanis a japánok a szlovének után ezúttal az ukránokat is megverték, így az ázsiai csapat három forduló után 6 ponttal áll, és van esélye felkerülni a világelitbe. Akárcsak az osztrákoknak, akik ezúttal a hazaiak ellen diadalmaskodtak.  

Jégszilánkok

Tegnap sajnos eldőlt, hogy a magyar válogatott kiszállt a feljutásért vívott harcból. A jegkorongblog.hu segítségével összeszedtük miként vélekednek a kapitány és játékosai. 

Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány: "Nagyon büszke vagyok a srácokra, arra, ahogy ma játszottak, keményen küzdöttek. Volt sok helyzetünk is, a szlovén kapus sajnos mindent védett. A második és harmadik harmadban emeltünk a tempón, és sokkal fizikálisabb hokit kezdtünk el játszani. Ezt kell folytatnunk."

Azari Zsolt, a magyar csapat támadója: "Nagyon szomorú vagyok, hogy két mérkőzés óta nem tudtunk gólt lőni. A harciassággal, ahogy hajtottunk, nem volt gond, a továbbiakban is ugyanígy kell. Előbb utóbb jönnie kell az eredménynek is. Nagyon sajnálom ezt a 2-0-t, többet érdemeltünk volna."

Szirányi Bence, a magyar csapat védője: "Kicsit álmosan kezdtünk az első harmadban, de utána belejöttünk, és itt is, ott is voltak helyzetek, sajnos nekik bement, nekünk nem. Az osztrákok ellen bele fogunk adni mindent."

Kóger Dániel, a magyar csapat csatára: " Az utolsó másodpercig küzdött a csapat. Ezt a játékot kell továbbra is játszani, és megnyerni a maradék két meccsünket. Az biztos, hogy gólokat kell lőnünk, a támadójátékunknak hatékonyabbnak kell lennie."

Vb - számokban

Eddigi eredmények
1. forduló: Ausztria-Ukrajna 3-2 h.u., Japán-Szlovénia 2-1, MAGYARORSZÁG-Dél-Korea 7-4.
2. forduló: Ausztria-Japán 4-1, Ukrajna-MAGYARORSZÁG 3-0, Szlovénia-Dél-Korea 4-0.
3. forduló: Szlovénia-MAGYARORSZÁG 2-0, Japán-Ukrajna 3-2, Ausztria-Dél-Korea 7-4.

A mai program
Szlovénia-Ukrajna 5.30 óra
MAGYARORSZÁG-Ausztria 9.00 óra (Tv: Sport1 élőben)
Japán-Dél-Korea 12.30 óra

Bolognát hódoltatná az Olaj

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:55
Fotó: MTI/Bugány János
Vélhetően az év legfontosabb napjai várnak a Szolnoki Olaj férfi kosárlabda csapatára. Báder Mártonék ugyanis tegnap reggel elindultak Bolognába, ahol a hétvégén rendezik meg az EuroChallenge Kupa négyes döntőjét. Az Olaj két éven belül immár másodszor jutott be a harmadik számú európai kupa Final Four-jába, és ezúttal még ara is megvan az esélye, hogy a 2012-es, debreceni torna negyedik helyét felülmúlják.

Ehhez "csak" az kell, hogy holnap legyőzzék az orosz Triumph Ljuberci csapatát - a meccset élőben közvetíti a Sport 1 csatorna 18 órától -, és ezzel nemes bosszút álljanak a 2012-es bronzmeccsen elszenvedett 94-87-es vereségért. A másik ágon az olasz Reggio Emilia és a török Gaziantep csap össze egymással, és a helyosztókra vasárnap kerül sor.

Nos, Dragan Alekszics csapata nem maradt egyedül a nagy csatában, ugyanis kétszáz szolnoki szurkoló elkíséri őket Bolognába. Ha hinni lehet a híreknek, akkor a magyar tábor lesz a hazaiak mögött a második legnépesebb tábor, míg az Új Néplap értesülése szerint például az orosz klub drukkerei egy jegyet sem igényeltek a Final Four-ra.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, a hazai sportági szövetség elnöke a magyar kosárlabdázás utóbbi években elért egyik legnagyobb eredményének minősítette, hogy az Olaj 2012 után ismét bejutott az EuroChallenge fináléjába.

"Bízom benne, hogy nemcsak a szolnokiak, hanem a kosárlabdát szerető minden magyar együtt szurkol majd a gárdának, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozza ki magából" - fogalmazott Szalay, aki jelezte: a szurkolók bolognai utazásához a klub mellett az önkormányzat is hozzájárul anyagilag.

Két éve a debreceni négyes döntőben az Olaj előbb a későbbi tornagyőztes török Besiktastól kapott ki 64-60-ra, majd a harmadik helyért éppen a Ljubercivel szemben maradt alul 94-87-re. "Mindenképpen szeretnék felülmúlni a két évvel ezelőtti, debreceni Final Four-ban elért eredményünket, a negyedik helyet" - fogalmazta meg markánsan a csapat célját Tóth Zoltán, az Olaj KK ügyvezető igazgatója.

Ami talán a szolnokiak malmára hajthatja a vizet, hogy amíg ők még a héten is kemény bajnokit játszottak - 77-55-re verték a paksi Atomerőműt -, addig az oroszok egy hónapja nem játszottak tétmérkőzést.

 "Ezzel nyilván nehezebb helyzetben vannak, hiszen kiestek a ritmusból, ugyanakkor pihentebbek is lehetnek" - jelentette ki Dragan Alekszics, az Olaj vezetőedzője az Új Néplap kérdésére. Legyen bármelyik igaz, csak a pénteki meccs után az Olaj törjön a csúcs felé…