Mourinho, mint Rontó Pál

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:55
Kevés ilyen látványos megmozdulás volt a madridi meccsen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GONZALO ARROYO MORENO
Kínszenvedés volt végignézni az Atlético-Chelsea elődöntő első meccsét (0-0) a Bajnokok Ligájában. Elsősorban azért, mert José Mourinho angol együttese futballozni egyáltalán nem akart, a játékot ölni annál inkább. A visszavágó mindenesetre sokkal izgalmasabbnak ígérkezik.

Roman Abramovics helyében most rettenetesen szégyellném magam: ha már összevásároltam a fél világot, elköltöttem annyi pénzt, amennyiből az Atlético Madridot 20 éven át lehetne működtetni, nem arra volnék kíváncsi, hogy a csapatom 10 emberrel védekezik, öli a futballt, a játékosok olaszokat megszégyenítő színielőadásokat prezentálnak ötpercenként, passzolni nem akarnak, ellenben versenyt vívnak, ki tudja magasabbra rúgni a lelátóra a labdát. Hanem valami olyasmire, ami azt lehet mondani: igen, ez labdarúgás.

Bajnokok Ligája

Elődöntő, odavágók
Kedd
Atlético-Chelsea 0-0
Szerda
Real Madrid-Bayern lapzártánk után

Magam nagy híve vagyok a sportágnak, még a védekező típusúnak is, örömömet lelem egy-egy szép megmozdulásban, becsúszó szerelésben, vagy szimplán abban, amikor egy komplett csapat a legnagyobb összhangban dolgozik, maximálisan ügyel a hadrend betartására.

De amit José Mourinho csapata kedden művelt, abban semmi szépség nincsen. Az maga a játék megcsúfolása, megalázása. De nem csak a játéké, hanem a nézőké és a szurkolóké is. És mindehhez a portugál még annyira arrogáns is, hogy simán elmehetne Fidesz-politikusnak.

Miután játékosait rúgófallá degradálta, Ramiresből jobb bekket, Willianből "balbunkót" faragott, a középpálya közepére két ütközőt vezényelt a védekező középpályás Obi Mikel és a főállásban centerhalf David Luiz személyében, mögöttük pedig négy védő zárta le a területet, így aztán Lampardra és az elöl árválkodó Fernando Torresre várt volna a feladat, hogy a madridi kaput veszélyeztesse, azt találta nyilatkozni, hogy nincs megelégedve az eredménnyel, jobban örült volna, ha 5-0-ra nyernek, és bejutnak a döntőbe.

"Nem könnyű veretlenül távozni ebből a stadionból. Az eredmény nem jó, a visszavágó a Stamford Bridge-en döntőnek illik majd be" - tette hozzá Mourinho.  Az Atlético játéka szintén csalódást keltő volt. A betömörülő angolok mellett szinte kizárólag beívelésekkel operáltak, ami a Terry-Cahill tandem mellett eleve hamvába holt kísérlet volt.

Bár az sem elhanyagolható, hogy egy efféle Maginot-vonal feltörése még a Barcelona-, Bayern-, Real Madrid-típusú kombinatív játékra képes együttesek számára is kegyetlenül nehéz feladat. És az Atlético nem attól hatékony, hogy ebben a tekintetben képes fölvenni a versenyt a nevezettekkel. Ha nincs elég helye Diego Costának, nem tud érvényesülni. 

Épp ezért veszélyes eredmény a Chelsea-nek a 0-0. Az angolok otthon nem ismételhetik meg azt a borzalmat, amivel a Vicente Calderónban előrukkoltak, így az Atléticónak vélhetően több területe marad a támadásokra. A gárda mindemellett továbbra is veretlen a BL-ben, s ha jövő héten is az marad, minden bizonnyal története során először bejut a torna fináléjába.

"Próbáltuk feltörni őket a szélen, próbáltuk középen, de csak nem sikerült. Szerettünk volna nyerni. Intenzív meccs volt, s a Chelsea előnybe került a döntetlennel. Aki Londonban nyer, az utazik Lisszabonba!" - rögzítette Diego Simeone.
Akármilyen jó edző, ebben téved: az 1-1 már nekik kedvezne...

Noha számszerűleg nem kapott ki, veszített is a Chelsea, mégpedig fontos játékosokat. Petr Cech kapus válla kiugrott, állítólag a szezon hátralévő részét kihagyja. Obi Mikel és Lampard pedig sárga lapos eltiltás miatt nem játszhat majd a visszavágón, míg Terry sérülés miatt hiányozhat. A spanyolok részéről Gabi járt pórul, noha alapember, s eddig az összes BL-meccset végigjátszotta.

Mourinho egyébként azt is megpedzette, hogy hiába állnak a második helyen a Premier League-ben, vasárnap délután a kiegészítő embereket küld majd pályára a Liverpool otthonában esedékes rangadón. Lemond a bajnoki cím lehetőségéről a BL-döntő reményében.  Íme, egy edző, aki utálja a futballt.  De mit szól ehhez a tulajdonos, aki a jelek szerint a sportágat a pénznél is jobban kedveli?...

Szerző

Újrakezdett hadművelet

Publikálás dátuma
2014.04.24. 07:40
Lengyelországba érkezett az amerikai hadsereg 173. légiezrede, a közös hadgyakorlat erődemonstráció az ukrán válság margóján FO
Ismét aktív fázisba lépett a terrorellenes bevetés Kelet-Ukrajnában, melynek elsődleges célja az ottani állampolgárok védelme, az oroszbarát szakadárok által elfoglalt hivatalok visszaszerzése. Oroszország ugyanakkor azzal vádolja az új kijevi vezetést, lépései, így az akció újrakezdése mögött az Egyesült Államok áll.

Újrakezdődött a húsvéti ünnepek idejére leállított terrorellenes hadművelet Kelet-Ukrajnában. Ezt erősítette meg tegnap Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közleménye is, mely szerint újra “aktív fázisába lépett” a Kramatorszban, Szlovjanszkban és más Donyeck, illetve Luhanszk megyei településeken az ukrán lakosság védelmére, illetve az ott tevékenykedő "bűnbandák” felszámolására irányuló akció.

Agóódik az újságírók miatt az EBESZ
Amerikai újságírót tartanak fogva a több kelet-ukrajnai várost uraló oroszbarát fegyveresek. Simon Ostrovskyt Szlovjanszk városában, hétfőn ejtették túszul, ezt a település önjelölt polgármestere jelentette be. Az újságíró a Vice News amerikai magazint tudósította hetek óta az ukrajnai válságtól. A médium honlapján aggodalmát fejezte ki munkatársuk eltűnése miatt. Az EBESZ sajtószabadság-képviselője, Dunja Mijatovic az újságíró azonnali szabadon engedését követelte, s aggodalmát fejezte ki a tudósítókkal szembeni kelet-ukrajnai bánásmód miatt. Az EBESZ közlése szerint hétfőn francia, olasz és fehérorosz újságírót is őrizetbe vettek az oroszbarát erők.

Jarema azon reményének adott hangot, hogy az orosz agresszió további fokozódása esetén számíthat az Egyesült Államok támogatására. Mind Washington, mind Kijev úgy véli, Moszkva áll a kelet-ukrajnai épületfoglalások, s a több áldozatot követelő összetűzések mögött.

Kramatorszkban az összes stratégiailag fontos objektum a hadsereg ellenőrzése alatt áll, ezt már az ukrán védelmi miniszterérium helyi szóvivője jelentette be. Dmitro Horbunov alezredes közölte, a donyecki “önjelölt” védelmi erők erőfeszítése az ukrán katonák akadályoztatására inkább magamutogató, s nincs mögötte komolyabb idológiai töltet.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonbeszélgetésük során csak egy valamiben értettek egyet: nem tartják meg az ukrán feszültség enyhítését célzó genfi megállapodást. Abban azonban már

megoszlottak a vélemények, ki tehet erről. Kerry aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Kreml nem tett lépéseket a feszültség enyhítéséért.

Lavrov ugyan szintén a genfi megállapodás pontjainak megtartását követelte, ő azonban a kijevi vezetés lépéseit hiányolta, szerinte az ukrán kormánynak kell megfékeznie a nacionalistákat. Az orosz diplomata hangsúlyozta, Moszkva meg fogja torolni, ha állampolgárait támadás éri vagy veszélybe kerülnek Ukrajnában, s egy, a 2008-as grúziai válság során tapasztalt bevonulással fenyegetőzött.

Utalást tett az orosz-grúz villámháborúra, melynek során az orosz erők megszállták Grúzia egy részét, s független államként ismerték el a Grúziától korábban elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát. Az orosz külügyminiszter kifejtette, az új ukrán vezetés lépései mögött az Egyesült Államok áll.

Lavrov szerint árulkodó, hogy Kijev Joe Biden amerikai alelnök látogatása során kezdte újra terrorellenes műveletét, melyet John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatójának látogatása alatt indítottak útjára. “Ezt a show-műsort Washington irányítja” - mondta.

Szerző
Frissítve: 2014.04.23. 22:43

Újabb palesztin békülés

Miután az Izraellel való béketárgyalások egy héttel a kiszabott kilenc hónapos határidő előtt zátonyra futottak, a palesztin szervezetek felújították a belső megbékélést célzó erőfeszítéseiket. 

A Palesztin Hatóság területét irányító, Nyugat-barát Fatah, és a Gázai övezetet uraló, terrorszervezetként számon tartott Hamász tegnap közös sajtótájékoztatón jelentette be Gázában, békemegállapodást kötöttek.

A szerződés értelmében tárgyalásokat kezdenek egy egységkormány alakításáról. Mint közölték, a palesztin parlament bizalmi szavazását követően öt héten belül átmeneti kabinetet alakítanak, s fél éven belül közös választásokat tartanak.

A 2007-es erőszakos szakadás óta többször tettek kísérletet a közös fellépésre, azonban a szerződéseket sosem ültették át a gyakorlatba. Három éve Kairóban írtak alá megállapodást a két terület politikai megosztottságának felszámolásáról, azonban az sosem lépett életbe.

A szerda hajnalig tartó tárgyalásokon a házigazda, a Hamász első embere az AFP információi szerint úgy fogalmazott: “beszélgetésnek mostantól nincs helye, kizárólag cselekedni szabad, cselekedni kell”.

Ugyan a palesztinok közül is kevesen hisznek az áttörésben, elemzők megjegyzik: a megállapodás részint helyreállítaná a Fatah élén álló Mahmúd Abbász palesztin elnök tekintélyét a Gázai övezetben, s erősíthetné alkupozícióját a jövőbeni közel-keleti béketárgyalásokon.

Benjamin Netanjahu izraeli elnök azonban a kibékülés hírére úgy reagált: “Abbásznak döntenie kell, a Hamásszal akar kiegyezni, vagy békét akar Izraellel”.

Szerző
Frissítve: 2014.04.23. 22:51