Előfizetés

Bajnokok Ligája - Philipp kapitány története

Publikálás dátuma
2014.04.23. 07:53
Ronaldo vezényel, meglátjuk, a társak hogy muzsikálnak ma este FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENIS DOYLE
A Real Madrid-Bayern elődöntőn már csak a Real Madrid-Bayern döntő tudott volna túltenni. A mostani szezonban kimagasló teljesítményt nyújtott mindkét együttes, történelmük csodálatos, a királyi gárda ugyan 2002 óta nem vívott döntőt, de még így is a sorozat legeredményesebb együttese, ráadásul zsinórban negyedszer van ott a négy között; eközben a Bayern a címvédő, és történelme újabb pompás korszakát éli. Az igazi az lett volna, ha a Bajnokok Ligája lisszaboni fináléjában találkoznak - de azért unatkozni így sem fogunk.

Akik eljutnak a négy közé, ennyivel nem elégszenek meg. Pláne nem a Real Madrid. A királyi gárda kilencszer hódította el a múltban a klubfutball legeredményesebb trófeáját, ám utolsó sikere több mint egy évtizede történt (2002-ben, a Leverkusen ellen a fehérek 2-1-re győztek a kispadon segédedzői minőségben ma is ott ülő Zinedine Zidane örökké emlékezetes góljával), de a 9. diadal után a 10. csak nem akar összejönni. 2011-ig a gárda az elődöntőig se jutott el.

Bajnokok Ligája

Elődöntő, odavágók
Kedd
Atlético-Chelsea 0:0
Szerda
Real Madrid-Bayern (Tv: DigiSport1)

Azóta minden idényben ott van a négy között, ám a lécet egyszer se sikerült átvinnie (legelébb a Barcelona 3-1-es összesítéssel, tavalyelőtt a Bayern München 3-3 után büntetőkkel, végül a Dortmund 4-3-mal ejtette ki Casillasékat).

"Akarjuk a trófeát. Ez nem megszállottság, hanem motiváció" - szögezte le az odavágót fölvezető sajtótájékoztatón Carlo Ancelotti vezetőedző, aki első idényét tölti Madridban, így nem is nagyon zaklatták a gárda korábban elbukott elődöntőit érintő kérdésekkel, sokkalta jobban foglalkoztatta a jelenlévőket, hogy Cristiano Ronaldo játszik-e?

A BL "gólrekorderkirály"-jelöltje izomsérüléssel bajlódott, de az lett volna az igazán meglepő, ha nem akad modern orvostudományi módszer, ami lehetővé teszi a pályára lépését.

"Remélem játszani fog" - mielőtt az gondolat ébredne valakiben, hogy ez a nyilatkozat hazai oldalról érkezett, szögezzük le: Pep Guardiola mondta ezt. Mármost a Bayern katalán trénerét valóban igazi úriembernek ismertük meg, de jelen esetben nagyon is ésszerűnek tűnhet, hogy épp az a vágya, hogy a portugál szélső játsszon.

A német sajtó szerint is jól jönne a Bayernnek a 14 BL-gólos szerepeltetése, mégpedig annál az oknál fogva, hogy a kihagyás után aligha lesz száz százalékos formában, mindemellett hajlamos megfeledkezni a védekezésről, így az ő oldalán a vendégek létszámfölényes szituációkat tudnának kidolgozni, s megnyílhatna az út a hazai védelem mögé.

"A Real az elődöntőbe jutott csapatok egyik legerősebbike. Kiemelkedő teljesítményt kell nyújtanunk, ha jó helyzetből akarjuk várni a jövő heti visszavágót" - tette hozzá Guardiola.

Nála lényegesen konkrétabban fogalmazott Philipp Lahm csapatkapitány: "Nyerni jöttünk! - rögzítette, majd ekként folytatta: - Tisztában vagyunk azzal, ez mennyire nehéz feladat, de ez a célunk. Ehhez elsősorban az kell, hogy meggátoljuk a madridiak szélvész gyors ellenakcióit!"

A királyi gárda elhalasztotta a hétvégi meccsét, részint a mai kulcsmeccsre való tekintettel, részint azért, mert múlt héten 2-1-re legyőzte a Barcelonát a Király Kupa döntőjében, s a meccs meg az ünneplés fáradalmait ki kellett pihenni.

Egy hete Gareth Bale volt a hős, aki 60 méteres sprint után szerezte meg a győztes gólt pillanatokkal a rendes játékidő letelte előtt - a bal oldalon száguldott végig, ott, ahol normál esetben Ronaldo futballozott volna... Németországban, akármennyire ellentmondásosnak tűnik a megállapítás, azt a következtetést vonták le a látottakból: a Real sikerében nagy szerepe volt annak, hogy Ronaldo hiányzott…

A Bayern rekordidő alatt nyerte meg a Bundesligát, emiatt az utóbbi hetekben kieresztett, pártolói attól tartanak, éppen ez lehet a veszte: játékosai túlságosan leülnek, nem lesznek képesek azon a hőfokon pörögni, ahogy egy efféle párharc megkövetelné. A Bayern szombaton 2-0-ra nyert a Braunschweig otthonában, s maradjunk annyiban, nem akart megszakadni.

"Tudjuk, mit játszik a Bayern. Hasonlóan futballozik, mint a Barcelona, tisztában vagyunk mi a dolgunk. Mindemellett: mindenki másnál jobban akarjuk a trófeát" - mondta Ancelotti.  Ha az Atléticó-játékosok elszántságára gondolunk, vagy arra, milyen képet fest magáról manapság a Barca és a Bayern, akkor azt kell mondanunk: meglehet, a szakember nagyon nagyot téved...

Atletico Madrid - Chelsea 0:0

A Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén az Atletico Madrid gólnélküli döntetlent játszott a Chelsea-vel.

Nem született gól az Atlético Madrid és a Chelsea összecsapásán a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán.  Visszavágó a jövő héten Londonban.

Ligakupa - Egy félidő alatt döntött a Videoton

A Videoton egy félidő leforgása alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését a labdarúgó Ligakupa elődöntőjének keddi első mérkőzésén, mivel 45 perc után már 3-0-ra vezetett, s végül 5-1-re nyert a bajnokságban listavezető Debrecen vendégeként.

A jövő keddi székesfehérvári visszavágó ezután csupán formalitásnak tűnik.
A másik ágon a címvédő Ferencváros és a Diósgyőr küzd meg egymással a fináléba kerülésért.

Ligakupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
DVSC-TEVA - Videoton FC 1-5 (0-3)

szerdán játsszák:
elődöntő, 1. mérkőzés:
Ferencváros-Diósgyőri VTK 18.00