Mesterházy: néha nehezebb tovább csinálni

Publikálás dátuma
2014.04.17. 07:14
Mesterházy Attila: "minden kritikát elfogadok és megfogadok." Fotó: Népszava
Nagyon nagy volt a nyomás, hogy létrehozzák az ellenzéki összefogást, de akik a leghangosabban követelték azt, most éppen azok kritizálják a leginkább - mondta az MSZP elnöke a Népszabadságnak. Mesterházy Attila hozzátette: a pártban négy éve elkezdett megújító munkát kényszerűen fel kellett függeszteniük, de tovább már nem halogathatják. 

Arra a kérdésre, hogy milyen eredménynél fontolta volna meg lemondását, a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje azt válaszolta: néha nehezebb továbbcsinálni, mint abbahagyni. Mesterházy beszélt arról is, hogy folytatni kell a pártban négy éve kezdett megújító munkát, amely az átrendeződött politikai térkép miatt megtorpant.

"Minden kritikát elfogadok és megfogadok, de szerintem ebben a speciális helyzetben sokkal nagyobb kárt okoztunk volna, ha nem visszük tovább a folyamatot" - fogalmazott, utalva arra, hogy arra kaptak felhatalmazást, hogy végigvigyék a három választást.

A személyes hibákra vonatkozó kérdésre Mesterházy azt mondta, minden olyan hibában, amelyet az eredmény kiértékelése során felsorolt, van személyes felelőssége. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt években kollektív munka zajlott, és közös döntéseket hoztak, a legtöbbször egyhangú támogatással. Az MSZP elnöke szerint a kiszélesített szövetség megkötésekor óriási volt a nyomás a szereplőkön, és ez a nyomás egyetlen irányba mutatott: a teljes összefogás felé.

Eközben Török Zsolt, az MSZP volt szóvivője a Facebookon fakadt ki Konrád György, illetve azok ellen, akik "tanácsokat adtak és erőszakosan erőltették az összefogást". Mint írta: "Szerintem ők hozták el eddig 2 alkalommal a Fidesz 2/3-át és a nácikat a parlamentbe. Vonuljanak vissza! Elég volt már Konrád Györgyből, aki nagyon okos és nagyon tisztelem, csak elment mellette a világ. És tudomásul kell venni, hogy a nagykörúton kívül is élnek emberek. Sőt, vidéken is! Én meg inkább azt a 9,5 milliót képviselném és nem ezt a szűk kört. Volt nekik is pártjuk: azt is szétverték. A miénket hagyják már békén!!!".

Török szerint az egyéni körzetekben való koordinált indulás elfogadható lett volna.

A szocialista politikus szerda délután új posztot tett közzé a Facebookon. Mint írta, nem akart megsérteni senkit, de a véleménye továbbra is az, hogy "széles rétegekhez, sok emberhez eljutó politikára és minél több ember véleményének figyelembevételével kialakított új megoldásokra van szükség. Viszont nem szeretném, ha bárki bármi mást is belemagyarázna hozzászólásomba. Azt visszautasítom."

Ugyancsak a Facebookon jelentette be Szekeres Imre, hogy lemond a szocialisták jászsági szervezetének vezetéséről. A volt honvédelmi miniszter azt írta: "Benyújtottam lemondásom az MSZP jászsági szervezetének vezetéséről. Nemcsak azért, mert így illik, hanem azért is, mert felelős vagyok az eredménytelenségért".

Szekeres az MSZP hétvégi országos választmányi ülésére utalva azt írta: a többórás vitában egyértelművé vált, hogy a 800 000 hiányzó szavazat nem magyarázható azzal, "hogy lejtett a pálya, és azzal sem, hogy minden eszköz a kezükben volt az internet kivételével".

"Leginkább persze azon múlott, hogy ezt a négy évet elvesztegettük. Mesterházy Attila volt az elnök végig, övé a felelősség. Enyém is persze, mert nem tiltakoztam, sőt, szeptembertől visszavonultam a Jászságba, mert láttam, használni nem engednek, ártani nem akartam" - tette hozzá Szekeres. Szerinte szervezetlenség, zűrzavar, a válaszok hiánya jellemezte a kampányt. "Legalább egy megjegyezhető neve lett volna a választási szövetségnek, s persze az is, hogy ne januárban jöjjön létre."

Szerző

Családok kerülhetnek életveszélybe

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) 10 különböző típusú szén-monoxid (CO)-riasztó készüléket vizsgált meg és mindössze egy volt megfelelő. A vizsgálaton megbukott 9 vészjelző mindegyikénél súlyos kockázat meglétét állapítottak meg, ezért azokat azonnal kivonták a forgalomból. 

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap 2013 szeptemberében már bevizsgáltatta egy akkreditált laboratóriummal a piacon kapható CO-mérőket. Az akkori döbbenetes eredmények (11-ből 2 volt megfelelő) miatt fordultak a főfelügyelőséghez.

A mostani eredmény azonban a szakembereket is sokkolta, mivel az olcsóbb berendezésekről kiderült, nem riasztanak megfelelő időben. Így családok ezrei, tízezrei lehetnek hamis biztonságérzetük miatt életveszélyben.

A fogyasztóvédelem azt is elrendelte, hogy a forgalomból kivont termékek vásárlóit kártalanítani kell. A hatóság tekintettel arra, hogy a nem megfelelő minőségű CO-riasztók más márkanéven időről időre visszatérnek, vizsgálatát idén nyár végén, a fűtési idény előtt megismétli.

Tavaly szeptember 20. és 2014. április 15. között több mint 400-an szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést országszerte, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett nyílászáró-cseréknél gyakorlatilag nem vették figyelembe a lakások szellőzését, a beépített gázkészülékek levegőigényét, így előfordulhat, hogy egy jól szigetelt lakásban olyan gázkészülékkel fűtenek, amely a lakás levegőjét használja, és esetlegesen oda is tolja vissza a CO-t.

Ezért a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség kezdeményezi, hogy azonnal szabályozzák a CO-riasztók forgalmazását és alkalmazását, másrészt tegyenek jogszabályi intézkedéseket a szén-monoxid keletkezésének megelőzésére.

Ilyen lehet például a nyílászárócsere műszaki engedélyeztetésének előírása, amelynél figyelembe veszik a lakás szükséges légcseréjét is.

Szerző

Új szabályok az európai pártoknak

Elfogadta szerdán az Európai Parlament (EP) azokat az új szabályokat, amelyek az európai szintű pártcsaládok működését szabályozzák. A politikai szervezetek így átláthatóbbá és hatékonyabbá válnak - mondta Gurmai Zita, a téma jelentéstevője az EP-ben. 

A magyar szocialisták EP-képviselője közleményében rámutatott: a pártok közvetítő szerepe az európai polgárok és az uniós intézmények között kulcsfontosságú az Európai Unió demokratikus működésében.

"Az új szabályozás, amely jogi személyiséget ad ezeknek a pártoknak, hozzájárul a hatékonyságuk és a legitimitásuk megerősítéséhez" - írta Gurmai Zita, aki szerint bár az új szabályok csak 2017-ben lépnek életbe, "jelzésértékűek" a májusi EP-választás előtt.

Az európai pártcsaládok és politikai alapítványok a jövőben regisztrációt követően az uniós jogon alapuló jogi személyiséget szerezhetnek, de ehhez szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A pártoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapvető európai értékeket, amit egy, a parlamenttől független testület ellenőriz majd.

Szerző