Családok kerülhetnek életveszélybe

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) 10 különböző típusú szén-monoxid (CO)-riasztó készüléket vizsgált meg és mindössze egy volt megfelelő. A vizsgálaton megbukott 9 vészjelző mindegyikénél súlyos kockázat meglétét állapítottak meg, ezért azokat azonnal kivonták a forgalomból. 

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap 2013 szeptemberében már bevizsgáltatta egy akkreditált laboratóriummal a piacon kapható CO-mérőket. Az akkori döbbenetes eredmények (11-ből 2 volt megfelelő) miatt fordultak a főfelügyelőséghez.

A mostani eredmény azonban a szakembereket is sokkolta, mivel az olcsóbb berendezésekről kiderült, nem riasztanak megfelelő időben. Így családok ezrei, tízezrei lehetnek hamis biztonságérzetük miatt életveszélyben.

A fogyasztóvédelem azt is elrendelte, hogy a forgalomból kivont termékek vásárlóit kártalanítani kell. A hatóság tekintettel arra, hogy a nem megfelelő minőségű CO-riasztók más márkanéven időről időre visszatérnek, vizsgálatát idén nyár végén, a fűtési idény előtt megismétli.

Tavaly szeptember 20. és 2014. április 15. között több mint 400-an szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést országszerte, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett nyílászáró-cseréknél gyakorlatilag nem vették figyelembe a lakások szellőzését, a beépített gázkészülékek levegőigényét, így előfordulhat, hogy egy jól szigetelt lakásban olyan gázkészülékkel fűtenek, amely a lakás levegőjét használja, és esetlegesen oda is tolja vissza a CO-t.

Ezért a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség kezdeményezi, hogy azonnal szabályozzák a CO-riasztók forgalmazását és alkalmazását, másrészt tegyenek jogszabályi intézkedéseket a szén-monoxid keletkezésének megelőzésére.

Ilyen lehet például a nyílászárócsere műszaki engedélyeztetésének előírása, amelynél figyelembe veszik a lakás szükséges légcseréjét is.

Szerző

Új szabályok az európai pártoknak

Elfogadta szerdán az Európai Parlament (EP) azokat az új szabályokat, amelyek az európai szintű pártcsaládok működését szabályozzák. A politikai szervezetek így átláthatóbbá és hatékonyabbá válnak - mondta Gurmai Zita, a téma jelentéstevője az EP-ben. 

A magyar szocialisták EP-képviselője közleményében rámutatott: a pártok közvetítő szerepe az európai polgárok és az uniós intézmények között kulcsfontosságú az Európai Unió demokratikus működésében.

"Az új szabályozás, amely jogi személyiséget ad ezeknek a pártoknak, hozzájárul a hatékonyságuk és a legitimitásuk megerősítéséhez" - írta Gurmai Zita, aki szerint bár az új szabályok csak 2017-ben lépnek életbe, "jelzésértékűek" a májusi EP-választás előtt.

Az európai pártcsaládok és politikai alapítványok a jövőben regisztrációt követően az uniós jogon alapuló jogi személyiséget szerezhetnek, de ehhez szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A pártoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapvető európai értékeket, amit egy, a parlamenttől független testület ellenőriz majd.

Szerző

Újraszámlálták Kunhalmiék voksait

Publikálás dátuma
2014.04.17. 07:10

Elrendelte ugyan a budapesti 15-ös (XVIII. kerületi) egyéni választókerület két szavazókörében leadott szavazatok újraszámlálását tegnap a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ám a voksok újraszámlálása nem változtatott az eredményen. A választókerületben Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje 60 szavazattal nyert, Kunhalmi Ágnes, a kormányváltók jelöltje előtt. 

Az átvizsgálás után a Kunhalmi Ágnesre leadott szavazatok száma néggyel nőtt, de továbbra is 56-tal kevesebb a voksa, mint a mandátumot elnyerő Kucsák Lászlónak.

A választókerület 10. számú szavazókörében az érvénytelen szavazatokat vizsgálták át, és találtak közöttük két érvényes, Kunhalmi Ágnesre leadott szavazatot. A 40. szavazókörben az érvényes szavazatokat vizsgálták meg újra, és két Kucsák Lászlóra leadott szavazatról állapították meg az újraszámlálásnál, hogy érvénytelen. Kunhalmi szavazatainak száma így kettővel nőtt, Kucsáké kettővel csökkent.

A helyi választási bizottság eredménymegállapító határozata ellen Kunhalmi nyújtott be fellebbezést a törvényes határidőn belül. Kunhalmi kérte azt is, hogy valamennyi érvénytelennek minősített szavazólap érvényességét még egyszer vizsgálják meg, de ezt az NVB nem fogadta el, mert kéréséhez bizonyítékot nem terjesztett elő.

Szerző