Előfizetés

Tűzharc az ukrán és orosz egységek között

Egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, majd visszafordultak - jelentették szerdán az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói, más jelentések szerint viszont három páncélozott gyalogsági harcjárműnek sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből.

Az AFP szerint a feltartóztatott hadoszlop katonáinak szét kellett szerelniük fegyvereiket, a závárzatokat egy jelzés nélküli egyenruhát viselő férfi begyűjtötte. Ez utóbbi a Moszkva-párti fegyveres csoportok térségbeli képviselőjeként mutatkozott be. Az ukrán egységnek a két fél közötti egyezség nyomán a lefegyverzést követően vissza kellett fordulnia.

Más források arról adtak hírt, hogy ugyancsak  Kramatorszkban az ukrán hadsereg három páncélozott gyalogsági harcjárműve (BMP) kitört az oroszbarát szakadárok gyűrűjéből. A Hromadszke televízió videofelvételt is közzétett az eseményről.

A felvétel alapján az egyik ukrán katona kibiztosított egy gránátot, amelyet a kezében felmutatott a harcjárművek útját elálló szeparatistáknak, követelve, hogy tegyék szabaddá az utat. A helyszíni tudósítás szerint a harcjárművek elindultak a Kramatorszk melletti repülőtér felé. Harminc fegyveres autóbuszon követte a harcjárműveket. Az ukrán katonák állítólag figyelmeztető lövéseket adtak le, majd tűzharc bontakozott ki. 

Eközben az ukrán védelmi minisztériumban elismerték, hogy a kelet-ukrajnai városban a szakadároknak valóban sikerült elfoglalniuk az ukrán fegyveres erők harcjárműveit, pontosabban hat darab páncélozott deszant harcjárművet (BMD). Korábban a tárca cáfolta a hírt. Most azonban azt közölte, hogy Kramatorszk központjában helyi lakosok "orosz felforgató terrorista csoportok tagjainak" segítségével elfoglalták a harcjárműveket, amelyekkel a közeli Szlovjanszk település felé indultak el. 

A tárca közleménye szerint a járművek délután Szlovjanszk központjában, a helyi adminisztráció épületének közelében álltak, körülöttük "nem ukrán katonai egyenruhát viselő fegyveresekkel". Jelenleg a minisztériumnak nincs tudomása a harcjárműveket korábban elhagyni készülő ukrán katonák hollétéről.

Halálos vírus került az utcákra?

Több mint 2300 mintát vesztett el a neves párizsi kutatólabor, a Pasteur Intézet. A potenciálisan halálos SARS - más néven atípusos tüdőgyulladás - vírusból 26 doboznak, összesen 2349 fiolának veszett nyoma - számolt be a Blikk.

Az intézetnek csak akkor tűnt fel a hiány, mikor leltárt készítettek négy héttel ezelőtt. 

A központ azonnal értesítette a hatóságokat, akik nyomozásba kezdtek, ám egyelőre nem sikerült megtalálniuk egy darabot sem.

A teljes cikket itt olvashatja!

Parancs Moszkvából: 100-200 embert kell megölni

Az orosz titkosszolgálatok munkatársai és a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő szeparatisták között olyan telefonbeszélgetéseket hallgatott le az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), amelyekben a szakadárok azt az utasítást kapták, öljenek meg 100-200 embert, hogy ürügyet teremtsenek az orosz csapatok Ukrajnába való behatolására.

Erről Vitalij Najda, az SZBU elhárítási részlegének egyik vezetője beszélt szerdai kijevi sajtótájékoztatóján. Közölte: a lehallgatott beszélgetésekben elhangzik , hogy a szakadároknak meg kell ölniük 100-200 embert, s akkor másfél órán belül orosz harckocsik és páncélozott szállítójárművek lépnek be Ukrajna területére. 

Közben a parlament szerdai, zárt ajtók mögött tartott üléséről kiszivárgott értesülés szerint Valentin Nalivajcsenko, az SZBU főnöke arról számolt be a képviselőknek, hogy az orosz hírszerzésnek eddig 23 tisztjét tartóztatták le Ukrajnában. Az lb.ua hírportál parlamenti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az SZBU vezetője szerint az ügynökhálózatot 2-3 éve kezdték kiépíteni Ukrajnában. 

Emellett Nalivajcsenko beszámolt arról, hogy naponta átlagosan 600 telefonhívást kap az SZBU a lakossági bejelentővonalára. A kelet-ukrajnai helyzettel kapcsolatban közölte: a szakadárok közül kevesen hiszik, hogy valóban a "majdanosoktól", azaz a kijevi EU-párti hatalomváltó tüntetőktől védi az országot.